Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Skötselråd och uppföljning vid sfinkterskada

Underlivet tvättas med vatten en gång per dag samt efter toalettbesök, gärna med handdusch. Badda torrt med ren handduk eller blås torrt med hårfön.

Undvik att sitta länge. Amma gärna liggande på sidan. Smärtlindring behövs 1-2 veckor.

Undvik förstoppning genom fiberrik kost och rikligt med vätska, vb laxermedel som Bisacodyl/Paraffinemulsion. Använd inte stolpiller. Krysta inte.

Sårområdet är ofta ytligt läkt efter ca en månad och mer hållfast efter två månader. Man ska undvika bad och vaginala samlag i 6 veckor och undvika tunga lyft (>10 kg), hoppande/sviktande träning (gympa, löpning) och att föra in något i ändtarmen i tre månader.

Bäckenbottenträning kan påbörjas direkt enligt programmet från Bäckenbottencentrum.

Uppföljning

Efter några dagar:
Alla kvinnor erbjuds ett besök på vår återbesöksmottagning (mor och barn). Kvinnan träffar en barnmorska som kan undersöka och lotsa vidare vid behov.

Efter en månad:
Alla kvinnor med sfinkterskada kontaktas per telefon efter 1 månad. Vid behov får kvinnan också ett återbesök då.

Efter 2 månader:
Alla kvinnor får en enkät från Bristningsregistret (Enkät 2). Det är viktigt att fylla i den och den funkar också som kontaktformulär. Det är läkaren som har sytt som får svaren och kvinnan kan meddela om hon vill komma på ett återbesök. De kvinnor som har fått en grad 4-bristning får alltid ett återbesök till en specialistbarnmorska eller bäckenbottenterapeut.

Efter 12 månader:
Alla kvinnor får en tredje enkät från Bristningsregistret (Enkät 3). Det är läkare som har sytt som får svaren och kvinnan kan igen meddela om hon vill komma på ett återbesök. Det går alltid bra att kontakta gynmottagningen också.

Bäckenbottencentrum (BBC)
För kvinnor som har mer komplicerade bristningar eller besvär efteråt kan det vara aktuellt att komma till Bäckenbottencentrum. Där undersöks kvinnan med fler metoder, exv analt ultraljud, och vi kan planera för en ny operation eller annan behandling om det behövs.