Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Dags att föda

Vi vet att varje förlossning är unik och månar om att varje möte ska bli individuellt och anpassat efter era unika behov.

Förlossningsavdelningen är nyrenoverad och vi kan numera erbjuda enskild dusch och toalett till alla blivande mammor.

Sjukhuset har tillgång till alla former av specialistvård som kan komma ifråga i anslutning till förlossningen.

När barnet är fött kan du och din nyblivna familj flytta över till vårt uppskattade Hotell-BB eller vårdavdelning 16 i eget rum. Här får ni i lugn och ro bekanta er med ert nyfödda barn och ni har tillgång till professionell amningshjälp.

Vaginal förlossning

Förlossningen kan starta på olika sätt. Oftast startar den med värkar, med att vattnet går eller med en liten slemmig blödning. Ta kontakt med förlossningen när du känner att värkarna börjar komma regelbundet och tilltar i styrka.

Planerat kejsarsnitt

Ungefär hälften av alla kejsarsnitt är planerade och görs i regel på medicinsk indikation. Beslut om kejsarsnitt fattas av läkare i samråd med dig som patient.

Vanliga frågor och svar

Kommer jag att få plats på förlossningen?

Vi gör vårt bästa för att du som har valt att föda på Danderyds sjukhus ska få plats hos oss. Ibland innebär det att medicinska prioriteringar måste göras och minde brådskande tillstånd får vänta eller får åka till en annan förlossningsavdelning i Stockholm. Enstaka gånger kan det även bli aktuellt med andra närliggande sjukhus i Mälardalen. Det är alltid vi som hjälper dig att hitta en mottagande förlossningsavdelning i så fall. Se vidare landstingets information om att föda i sommar

Jag har fött barn förut. Hur länge vågar jag vänta den här gången innan jag åker in?

Andra och tredje förlossningen går nästan alltid betydligt snabbare än den första. Som omföderska har du erfarenhet av hur det känns och kan lättare bedöma när det är dags att åka in. Ring förlossningen när värkarna börjat och rådgör. Har du tidigare haft en snabb första förlossning bör du inte vänta för länge med att åka in när värkarna blivit ordentligt etablerade. De ska vara regelbundna med ca fem minuter eller mindre emellan och kännas ordentligt i 45 sekunder eller mer.

Vad ska jag göra om jag blöder?

Små mängder gammalt eller färskt blod kan komma tillsammans med slemproppen och är inget att oroa sig för. Om du blöder mer än någon tesked färskt blod utan att värkarna kommit igång ska du alltid ringa kontakta förlossningen för råd.

Barnet sparkar mindre än det brukar - vad betyder det?

Om du märker att barnet inte rör på sig som du är van ska du kontakta förlossningen.

Hur länge får vi stanna på BB?

Utgångspunkten är att ni får stanna på BB/Hotell-BB så länge ni behöver. Det är mammans och barnets vårdbehov som avgör. Efter en komplikationsfri förlossning är det vanligt att en förstföderska stannar två dygn och en omföderska ett dygn.

Vilka är med vid förlossningen?

Förutom barnmorskan är en undersköterska med och assisterar. Ibland har barnmorskan med sig en barnmorska under utbildning, det vill säga en blivande kollega, eller en läkarstudent. Läkare är oftast inte med inne på rummet men finns till hands om det behövs. Du kan själva bestämma om du önskar ha med ytterligare någon stödperson, som till exempel din partner, en släkting eller en vän.

Vad gör jag om vattnet har gått?

Det vanligaste är att vattnet går när du har haft värkar ett tag, men ibland är det det första tecknet på att förlossningen är på väg att starta. Oavsett vilket vill vi att du kontaktar oss. Om du inte har några värkar gör vi en kontroll av dig och barnet. Om allt är normalt får du gå hem igen och vänta på att värkarna startar. Om värkarna inte startat inom 48 timmar så får du komma in för igångsättning.

Vad händer om ni inte har plats för mig?

Vi gör allt för att kunna ta emot dig om du vill föda hos oss. Om vi inte har plats är det vårt ansvar att se till ordna plats på ett annat sjukhus.

Var går det att köpa mat på sjukhuset?

Dagtid finns flera restauranger och kafeterior som är öppna på sjukhusområdet. Det är till exempel på patienthotellet och i cafeterian intill kvinnokliniken. Pressbyrån i huvudentrén säljer sallader och smörgåsar och restaurangen har varm mat.

Vad finns det att äta och dricka?

Vi uppmuntrar den blivande mamman att äta och dricka lagom mycket under förlossningen. Bäst är att variera vatten med andra drycker som till exempel saft som ger lite energi. Om du har någon favoritdryck så ta gärna med den. På förlossningen finns olika fruktsoppor, kräm och smörgås. För en liten summa pengar kan också medföljande partner köpa dryck och smörgås på förlossningen.

Vad kostar det för mamman respektive anhörig som vill bo kvar?

Patientavgiften är 100 kronor för ett dygn. Räkningen kommer hem med posten. Medboende betalar direkt till Hotell Mörby enligt gällande taxa.

Kostar det att parkera vid förlossningen?

Ja. Parkeringen vid förlossningen kostar max 150 kr/dygn (måndag-fredag) och 80 kr/dygn (lördag söndag). Som längst får du utnyttja parkeringen i 24 timmar. Det kan ibland vara ont om platser direkt utanför förlossningen så det kan vara klokt att ta en taxi eller be någon om skjuts. Ett annat alternativ är att åka tunnelbanans röda linje till station Danderyds sjukhus. Uppgången ligger i direkt anslutning till sjukhusets huvudentré.