Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

En berg-och-dalbana

Se varje värk som en våg och surfa på den tills det är över! Så försökte Mats stödja Sophia när Filip var på väg ut.

De såg hela förlossningen som något av en bergochdalbana, där man inte riktigt visste vad som skulle hända härnäst.

– Filip tog lång tid på sig. Från det att vi kom in till Danderyds förlossning tills Filip var född, hann vi med att få stöd av tre olika vårdteam. Men när väl krystvärkarna började tog det bara 11 minuter för Filip att komma ut, berättar en lycklig Sophia.

Professionellt stöd

– Alla var så professionella. Precis som vi hade hört av vänner och bekanta, som gjorde att vi valde Danderyds förlossning i första hand, berättar Sophia.

Efter många timmar av värkarbete, fick Sophia epidural.

– Då blev det lite lättare att andas, minns Sophia.

När det började närma sig klimax ändrade Sophia ställning och flyttade runt lite i sängen. Och när hon sedan ställde sig på knä ville inte Filip vänta längre. Efter några få krystvärkar var han född.

Tårarna kom

– Jag var så imponerad av Sophia, berättar Mats. Hon klagade inte en enda gång. Jo förresten, precis innan krystvärkarna sa hon; "Jag orkar inte mer!"

När Filip var född och låg på Sophias bröst rann tårarna på Mats.

– Jag tittade ner på min nyfödde son och såg någonting droppa på den lilla kroppen. Jag förstod inte att det var mina egna tårar!

Filip är Sophia och Mats första gemensamma barn.

– Men inte det sista, ler Mats.


Artikeln kommer från Patientjournalen - Vad händer på Danderyds förlossning - läs den på webben eller ladda ner och skriv ut.


Läs fler föräldrars berättelser