Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Så kom Theo till världen

Två veckor över tiden. "Igångsättning" med värkstimulerande medel. Och så avslutning med sugklocka för att lille Theo äntligen skulle komma till världen.

Foto: DS fotoavdelning

Ändå säger nyblivna mamman Malin Eliasson, fem dagar efter det att hennes första barn föddes på Danderyds förlossning:

– Jag tycker att det var mindre dramatiskt att föda än vad jag trodde att det skulle vara!

Få skulle kalla en förlossning som tar ett dygn för snabb. Men har man gått två veckor över tiden kan det ändå kännas så.

– Efter det att vi och läkarna hade enats om att sätta igång förlossningen på medicinsk väg förbereddes vi på att det skulle kunna ta flera dygn innan det var dags. Det gick som tur var fortare än så. Men de sista två veckorna kändes som två år! säger mamma Malin med eftertryck.

– Särskilt för dig, fyller pappa Kristofer i, själv fick jag ju gå till jobbet de där sista dagarna. Då går tiden trots allt fortare. Men du gick bara hemma och trampade.

Men det finns fördelar också med att en förlossning tar tid, enas de två nyblivna föräldrarna om.

– En fördel med att det tar lite mer tid är att det känns som att man får vara med och tänka igenom nästa steg. Och vi hade ganska bra kontroll på vad som hände under förlossningen.

Och så – efter nio "normala" månader i magen, två veckor på övertid, och ett dygns förlossningsarbete så kom lille Theo till världen. Sista skjutsen ut fick han med hjälp av sugklocka.

– Ja, när läkarna bestämde sig för att nu skulle han ut, då var det bara att krysta, och det gick ju bra! berättar Malin.

– Och jag tycker ändå att det var mindre dramatiskt att föda än jag trodde att det skulle vara.

Kristofer håller med:

– Barnmorskorna och undersköterskorna var jättebra. De hade alltid tid för smärtlindring och föreslog nya alternativ när smärtan kom tillbaka.

– Malin fick också dropp med näring så att hon skulle orka mer.

När en förlossning tar ett dygn möter de som ska föda flera skift av barnmorskor. Hur upplevde Malin och Kristofer det?

– Visst, personalen skiftade, men överlämningarna gick jättebra. Vi fick ett väldigt bra bemötande hela tiden.

– De nya skiften hade läst in sig på just oss, inte bara i journalen utan också i det förlossningsbrev som vi hade skrivit innan vi kom till förlossningen.

Vad hade ni skrivit i brevet?

– Framför allt att vi ville att personalen hela tiden skulle berätta för oss vad de gör. Och vi fick också jättebra information under hela förlossningen. Det blev som vi hade önskat i vårt brev.

Theo har blivit fem dagar "gammal". Amningen har kommit i gång ordentligt och Theo sover som en stock, med ett nöjt litet leende i sin babylift.

Efter förlossningen flyttade Malin, Kristofer och Theo in i ett av rummen på Danderyds Hotell-BB.

– Vi valde Danderyd för att vi hade hört gott om det av kompisar som hade fött här. Särskilt Hotell-BB lockade. Som ett riktigt hotellrum, frukost och middag fanns en trappa ned, det var bara att hämta.

– Här kunde vi gå ned i varv. Med all personal som man visste fanns nära. Det var jättebra att kunna få hjälp av personalen de första dygnen. VI ringde på klockan när det var dags för amning.

Malin och Kristofer stannade på hotell-BB i två nätter.

– Vi hade fått stanna någon dag till. Men vi blev till sist nyfikna på hur det skulle kännas att komma hem med Theo, till det "riktiga" livet.

Har ni några tips till andra som väntar på att föda sitt första barn?

– Ett jättebra tips är att be om att få journalen med sig hem. För man glömmer ju, och blandar ihop när olika saker hände.

Något annat?

– Be också gärna barnmorskorna om tips på hur man kan underlätta förlossningen, med andning etc, säger Kristofer. Var öppna för förslag. Barnmorskorna har ju varit med om det här ett antal gånger!

– En annan sak som kan vara bra att veta, fortsätter Malin, är att det som en person känner inte behöver kännas likadant för en annan. Man vet till exempel inte vad en värk är innan man har upplevt en. Trots att man har hört folk berätta. Nu efteråt tycker jag att det jag hade hört inte stämde in på mig. Min förlossning var inte värre, inte heller bättre, men annorlunda. Jag kände ingenting i ländryggen, så som många berättat. Däremot fick jag smärta i sidan som jag inte alls var beredd på. Då testade jag sterila kvaddlar som smärtlindring och de visade sig fungera jättebra!

Finns det något som ni önskar hade varit annorlunda?

– Det kan låta konstigt, men eftersom jag var tvungen att sättas igång, så kan jag sakna lite den där känslan att få första värken där hemma och känna att – nu börjar det, på riktigt. Jag är medveten om att det kan låta lite konstigt att man kan längta efter smärta, avslutar Malin och skrattar.


Läs fler föräldrars berättelser