Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Vilade, väntade och promenerade

Snart får storebror Oskar, 3 år, erfara hur det är att ha en lillasyster! Mamma Linnéa och pappa Adrian håller på och packar ihop det sista från rummet på Hotell BB. De är på väg hem. Det ska bli skönt att åka hem nu, säger Linnéa.

Vi har haft det bra här på Hotell BB. Tryggt att veta att det finns barnmorskor i närheten och att det är vårt behov som styr när de ska komma in till oss. Det känns mer som ett hotell än ett sjukhus, vilket är en stor fördel, säger Linnéa.

Planerad igångsättning

Linnéa kom in till Danderyds förlossning för en planerad igångsättning, en så kallad induktion, eftersom hon hade gått 42 veckor utan att värkarna satt igång. Föräldrarna visste redan innan att det var en flicka som skulle komma till världen.

– Vi hade valt Danderyds förlossning i första hand, eftersom vi hade hört mycket gott om dem, berättar Linnéa. Dessutom hade vi en ganska traumatisk upplevelse när Oskar föddes, som vi inte ville uppleva igen.

Det tog 18 timmar från det att Linnéa och Adrian kom till Danderyds förlossning, tills lilla Wilma var född. Det räknas som relativt snabbt ändå, med tanke på att Linnéa inte hade några värkar alls när de kom in.

Vilade, väntade och promenerade

Att bli igångsatt innebär att kvinnan får värkstimulerande medicin, oftast dricker hon den, en liten dos ungefär varannan timme. Det brukar ta många timmar innan värkarna sätter igång och då får man ta vara på tiden.

– Jag låg och vilade och samlade kraft, berättar Linnéa. Vi läste, promenerade lite, köpte mat och försökte få tiden att gå. Det var lugnt.

Adrian nickar instämmande.

– Någonting jag uppskattar mycket är att personalen var så mån om att jag också skulle ha det bra, berättar Adrian. Att även jag blev sedd var en skön känsla.

Efter sex doser av det värkstimulerande läkemedlet satte värkarna igång på allvar. Efter det tog det bara 6–7 timmar innan lilla Wilma var född.

– Kroppen kände igen sig, menar Linnéa. Hela förlossningen blev en bra upplevelse för både mig och Adrian.


Artikeln kommer från Patientjournalen - Vad händer på Danderyds förlossning - läs den på webben eller beställ ett eget exemplar helt gratis.


Läs fler föräldrars berättelser