Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

"Här ska födas barn"

Tina Olstedt var bestämd på en punkt när det gällde sin nära förestående förlossning. Hon ville så långt som möjligt undvika kejsarsnitt, även om förlossningen skulle dra ut på tiden.


Nu blev det inte så. Tvärtom. Tina födde sitt barn snabbare än hon hade kunnat föreställa sig.

– När jag kom in till Danderyds förlossning visade det sig att förlossningen redan hade gått halvvägs. Efter bara tre timmar och en kvart kom Lily ut. Det har bara gått fyra dagar sedan lilla Lily föddes. Tina Olstedt och hennes man Steve Blakely är tillbaka på Hotell- BB för efterkontroll. Och allt är precis som det ska med deras inte ens en vecka gamla lilla bebis.

De båda föräldrarna sprudlar när de berättar. Använder ord som ”panik”, och ”man känner sig ju nästan överkörd i kroppen”. Men de säger det med mungiporna så högt upp, att de just nu, i denna stund skulle kunna fungera som själva sinnebilden av svaret på frågan varför människor skaffar barn. Men hur tänker de nu i efterhand, om en förlossning som blev helt annorlunda än vad de hade tänkt sig?

– Först kände jag mig nästan panikslagen, när jag insåg att det var för sent för att följa den smärtlindringsplan vi hade satt upp i förväg. Men mycket av stressen försvann när jag märkte att personalen var till hundra procent bekväma med situationen. Dom var helt lugna och förklarade att allting var precis som det skulle.

– Dom är jätteduktiga på att få en att fokusera på vad det här ju handlar om: Här ska det födas barn, liksom! Fyra timmar efter födseln flyttade Tina, Steve och Lily från förlossningen upp till Hotell-BB på Danderyds sjukhus. Där stannade hela familjen två nätter tillsammans.

– Det kändes fantastiskt. På BB slappnade vi av helt. Det är som ett hotell, men man vet att det finns all medicinsk hjälp vägg i vägg. Mödravård, förlossning och BB. Allt finns i samma hus. Det är väldigt familjärt.

– Och man får hjälp med amningen. Vi hade kunnat stanna en vecka… men då skulle dom väl till slut sparka ut oss i det riktiga livet (skratt) Vilket är då deras bästa tips till alla som väntar på att föda?

– Fråga, fråga, och fråga! Man får svar på vad man än undrar. Det är det som gör att man lugnar ner sig.

– Och när personalen är så lugn, så kan man koncentrera sig på skälet till att man faktiskt är där. – Här ska födas barn, helt enkelt!


Läs fler föräldrars berättelser