Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Förbered dig inför förlossningen

Det finns många sätt att förbereda sig inför förlossningen. Din mödravård erbjuder förstföderskor en förlossningsförberedande utbildning som går igenom förlossningens olika faser och tiden närmast efteråt.

Foto:DS fotoavdelning

Förberedande kurser

Det finns ett brett utbud av förlossningsförberedande kurser att välja bland. Vad som passar just dig bäst är en fråga om smak och personlighet. Det finns t.ex. kurser i psykoprofylax där avslappning och andningsövningar ingår. För den som föredrar lättare fysiska övningar kan yoga för gravida vara ett alternativ. Hör med din barnmorska om de har någon kurs att rekommendera.

Miniprofylaxkurs
Just nu erbjuder Barnmorskemottagningen på Danderyds sjukhus en miniprofylaxkurs i pilotform som ger er verktygen och en känsla av att vara förberedda tillsammans inför födseln, du går kursen tillsammans med partner eller annat stöd. Lär mer här.

Det finns också flera böcker som på ett bra och nyanserat sätt beskriver förlossningen och ger råd och tips som kan vara till hjälp. På sjukhusbiblioteket kan du få hjälp att hitta böcker som passar just dig.

Partnerns roll

Många kan uppleva att det är svårt att stå bredvid, se den man älskar ha ont och kanske uppleva att man inte kan göra så mycket. Men vår erfarenhet säger oss att partnern ofta är ett ovärderligt stöd. Närvaron av någon man känner väl, någon som kan hjälpa till att förmedla kvinnans behov, stötta och uppmuntra är betydelsefull. Partnern kan även hjälpa kvinnan med avslappning och massera t.ex. rygg och axlar.

Genom att aktivt sätta dig in i vad din partner ska gå igenom kan du vara ett bra stöd under förlossningen och även tiden efteråt. Personalen på förlossningen kommer också att göra allt för att hjälpa dig att vara till bästa stöd för din partner.

Packa väskan

När det är dags att föda finns det några saker som kan vara bra att ha med sig.
Till listan 

Om förlossningen

Här kan du läsa om hur en förlossning startar
Här kan du läsa om öppningsskedet
Här kan du läsa om utdrivningsskedet