Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Läs din journal

Du har som regel rätt att ta del av din egen journal och få en journalkopia.

Journal via nätet - "Journalen"
Du som är 16 år eller äldre kan läsa information ur din journal via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Här har du möjlighet att ta del av journalanteckningar, diagnoser, vissa provsvar samt få en överblick av tidigare och planerade vårdkontakter. Genom att logga in med din e-legitimation kan du se din journal med uppgifter från 1 januari 2016. Du når tjänsten här.

Journalkopior på papper
Hos Danderyds sjukhus kan du beställa journalkopior som är upprättade från och med 2000-04-01. Journaler är en sekretesshandling och skickas alltid med rekommenderad försändelse till din folkbokföringsadress. Alternativt kan du hämta journalkopiorna mot uppvisande av legitimation på Danderyds sjukhus.

OBS! Vi tar bara emot beställningar som gäller verksamheter inom Danderyds Sjukhus AB. Det finns även andra vårdgivare inom sjukhusets lokaler.

Att beställa journalkopior från Danderyds sjukhus 
Beställning av journalkopior sker via 1177 e-tjänster. Om du som patient inte kan logga in på 1177 e-tjänster kan du använda vår beställningsblankett. Se mer under "Frågor och svar".

Kontakt

E-tjänster:
Journal via nätet "Journalen"
Beställ Journalkopia

Adress för journalkopior:
Danderyds Sjukhus AB
Journal och arkivservice
182 88 Stockholm

Telefonnummer för information:
08-123 567 21 (telefontid mån-tors 09.00-10.00 och 13.00-15.00)*

Frågor om e-tjänster:
08-123 135 00. Öppet alla dagar 06.00-22.00

Avgift för kopior på papper:
Sid 1-9 gratis, sidan tio kostar 50 kr, sid 11 och därefter 2 kr/st.                       Röntgenbilder på CD/DVD 200 kr/st
Avgift för REK-post tillkommer. Se mer om kostnad nedan.

*Avvikande tider på helgdagar kan förekomma 

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar det?

Danderyds sjukhus målsättning är att vi handlägger din beställning om Journalkopia inom fem (5) arbetsdagar från det att din beställning inkommit till oss, förutsatt att inga kompletteringar behövs.

Vad kostar det?

Avgiften för journalkopior är: Sidan 1-9 utlämnas kostnadsfritt Sidan 10 kostar 50 kronor Sidan 11 och över kostar 2 kronor/sida Röntgenbilder på CD/DVD 200 kr/st Observera att priserna ovan är exklusive avgifter för rekommenderad försändelse (REK), enligt gällande posttaxa. Fakturan skickas tillsammans med journalkopiorna och du har 30 dagar på dig att betala den. Du kan även välja att själv hämta din journal på sjukhuset då utgår ingen kostnad för rekommenderad försändelse.

Hur skickas journalkopiorna?

I beställningen anger du om du vill ha blanketterna skickade till dig. Journalkopior skickas då med rekommenderad försändelse (REK) avgift enligt gällande posttaxa. Du kommer med posten att få en avi om att hämta ett brev på ditt utlämningsställe. De flesta försändelser finns hos ditt postombud i 14 dagar. Försändelser som inte hämtas ut i tid skickas tillbaka till Danderyds sjukhus.

Kan jag hämta journalkopiorna på sjukhuset?

Ja, om journalkopiorna önskas avhämtas på sjukhuset anges det i beställningen. I beställningen anger du om du själv hämtar kopiorna eller om ett bud utsett av dig hämtar journalkopiorna. Kopiorna kan då hämtas i informationsdisken i huvudentrén på sjukhuset. Du måste då ha med dig legitimation och får skriva på en kvittens om att du hämtat brevet med kopior. Utser du ett bud så behöver vi bådas legitimationer. Hämtas journalkopiorna på sjukhuset tar vi inte ut någon avgift för rekommenderad försändelse, utan endast för kopior överstigande nio sidor, enligt avgift för journalkopior.

Om jag inte kan använda e-tjänsten? (Beställningsblankett)

Om du inte kan använda dig av vår elektroniska beställning så går det bra att skriva ut, fylla i och skicka in en beställningsblankett med vanlig post. Länk till att skriva ut blanketten finns längst ner på denna sida.

Min journal före 31 mars 2000?

Äldre journaler från Danderyds sjukhus (fram till och med 2000-03-31) förvaras på Landstingsarkivet. Besök Landstingsarkivets webbplats för att beställa journalkopior.

Kan jag bli nekad utlämnande?

Ja, vid ett nekande av utlämnande så får du ett besked om nekandet från oss. Om du vill överklaga detta ska du begära ett skriftligt beslut om nekande från oss. Detta skickas via posten och innehåller information om varför utlämnandet nekades och hur du gör för att överklaga beslutet.

Kan jag ta del av avliden persons journal?

Önskar du ta del av avliden anhörigs journal, behöver Danderyds sjukhus ha uppgifter om syftet med begäran, d.v.s. vad du tänker använda journalkopian till. Relationen till den avlidna ska styrkas med ett folkbokföringsutdrag (dödsfallsintyg med släktutredning) ställd på den avlidnes personnummer. Läs mer på www.skatteverket.se

Om jag har frågor om att spärra min journal?

Gäller ditt ärende spärr av journal kan du läsa mer på sidan om att spärra din journal eller gå direkt till 1177:s e-tjänst här.

Kan jag se vilka på sjukhuset som öppnat min journal?

Vill du begära ut logg över vilka som tittat i din journal kan du läsa mer på sidan om begäran om loggutdrag eller gå direkt till 1177:s e-tjänst här.

Om jag har frågor om e-tjänsterna hos 1177?

Kontakta supporten för 1177 Vårdguiden, telefon 0770-72 00 00. Öppet alla dagar 06.00-22.00.

Om jag har medicinska frågor om innehållet i min journal?

För medicinska frågor vänd dig direkt till den klinik, mottagning eller vårdavdelning du varit patient hos. Mottagningar och avdelningar.