Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Aktuellt på Danderyds sjukhus

 • 2019-05-16

  Vårdskador efter höftkirurgi

  Höftkirurgi är vanligt och görs vanligen efter antingen höftfraktur eller degenerativ ledsjukdom. Martin Magnéli, ST-läkare inom ortopedi, har forskat på vårdskador efter höftkirurgi.

 • 2019-05-07

  Årets stjärnor 2019

  I början av maj utsågs Årets Stjärnor på Danderyds sjukhus, alla nominerade av medarbetare.

 • 2019-04-05

  Återhämtning efter hjärnskakning olika snabb

  Den 29 april disputerade Christian Oldenburg, psykolog, rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken, på sina avhandling om hur återhämtning efter hjärnskakning kan bero på en slags kognitiv och emotionell reserv i hjärnan.

 • 2019-03-21

  Planerade strömavbrott helgen 22-24 mars

  Natt till lördag den 23 och natt söndag den 24 mars genomförs reservkraftsprov som medför upprepade strömavbrott på hela sjukhuset.

 • 2019-02-01

  Ny skyltning på sjukhuset

  För att besökare ska hitta lättare har vi ändrat skyltningen på sjukhuset.

 • 2018-11-30

  D-vitamins påverkan på kärlfunktion -dispiutation

  Kristina Lundwall, ST-läkare på hjärtkliniken, har disputerat på sin avhandling som tittar på hur kopplingen mellan njursvikt och hjärtkärlsjukdom ser ut, med fokus på vitamin D-brist, kärldysfunktion och inflammation.

 • 2018-11-09

  Hur påverkas immunförsvaret av underlivsinfektioner - disputation

  Cathrin Alvendal, överläkare, kvinnokliniken, har forskat på hur faktorer i det lokala immunförsvaret påverkas vid upprepade och kvarstående gynekologiska infektioner.

 • 2018-10-25

  Ny skyltning på gång

  För att hitta lättare har vi påbörjat ny skyltning utomhus och snart även inomhus. 1 februari ska alla nya skyltar vara på plats.

 • 2018-10-12

  Hormonella skador efter hjärnskada - dispitation

  Anna Tölli, överläkare vid Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken, har disputerat på sin avhandling Pituitary Dysfunction and Relation to Cognitive and Global Outcome after Traumatic Brain Injury or Aneurysmal Subarachnoid Haemorrhage.

 • 2018-10-08

  Py Johnson-Fohlin ny verksamhetschef för akuten

  Py Johnson-Fohlin tillträder som verksamhetschef för Akutkliniken på Danderyds sjukhus den 8 oktober.

 • 2018-09-11

  Tredje akut dagvårdsavdelning öppnad

  Satsningen på akuta dagvårdsavdelningar fortsätter. Den 10 september öppnade Danderyds sjukhus sin tredje akuta dagvårdsavdelning, på kliniken för kirurgi och urologi.

 • 2018-08-17

  Ansträngt läge på sjukhuset

  I sommar har akutmottagningen fått ta emot betydligt fler svårt sjuka patienter som dels behöver mer omvårdnad, behöver utredas mer och ofta behöver en vårdplats. Det är en av orsakerna till den ansträngda situationen.

 • 2018-08-02

  Ny förvaltare för patienthotellet

  Från och med idag den 2 augusti är det företaget AB Jägersbo som driver Hotell Mörby inklusive restaurangen. - Vi är ett litet företag som kännetecknas av ett personligt bemötande och korta beslutsvägar, säger vd Mathias Lindhe.

 • 2018-07-30

  Behöver du råd om vård?

  1177 ger dig snabbt goda råd.

 • 2018-07-11

  Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

  Sedan en tid tillbaka finns en ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen. Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

 • 2018-07-04

  Självklart för Jonna att välja vården

  I podden Akutsjukhuset får du möta Jonna Mjörnell som aldrig tvekat om sitt yrkesval.

 • 2018-06-28

  Uppföljande revision av ledningssystem ger sjukhuset beröm

  Danderyds sjukhus ledningssystem är sedan 2016 certifierat enligt ISO 9001. Vid den uppföljande revisionen konstateras att sjukhuset får godkänt med mycket beröm.

 • 2018-06-08

  Vad innebär överkänslighet mot Clopidogrel - disputation

  Annika Lundström, bitr. överläkare, medicinkliniken, har forskat på vad som gör att vissa personer har nedsatt känslighet för den vanliga proppförebyggande medicinen clopidogrel. Den 8/6 disputerade hon på avhandlingen Platelet function and thrombin generation in ischemic stroke – clinical correlates and prognostic importance.

 • 2018-06-08

  Snabbspår höftfraktur minskar väntetid - disputation

  Paula Kelly Pettersson, sjuksköterska på ortopedkliniken, har forskat på hur ett nytt snabbspår till kirurgi, väntetid till operation och depression kan påverka patientutfall för höftfraktur-patienter. Fredag 8/6 disputerade hon på avhandlingen Improving the quality of care for hip-fracture patients: studies on fast-track to surgery and adverse events.

 • 2018-06-01

  Organsvikt vid blodförgiftning - disputation

  Sofie Paues Göranson, specialistläkare, anestesi och intensivvårdskliniken, har forskat på om man kan minimera svikten hos kroppens organ vid mycket svår blodförgiftning. Den 1/6 disputerade hon på sin avhandling Biomarkers in endotoxemia with a special interest in citrullinated histone H3.

 • 2018-05-30

  Ny verksamhetschef på Kirurg- och urologkliniken

  Överläkare och docent Staffan Gröndal är ny verksamhetschef för Kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus. - Det känns skönt att vara tillbaka och få vara en del av en välfungerande klinik med fantastiska medarbetare

 • 2018-05-24

  ​Demensvänliga akutsjukhus behövs

  För tre år sedan diplomerade drottning Silvia medarbetare på avdelning 76 som utbildat sig i bemötande av patienter med demenssjukdom. Danderyds sjukhus var det första akutsjukhuset i Sverige att ta ett sådant initiativ. Nu har sjukhuset blivit recertifierade av Silviahemmet, då satsningen fortsätter och har utvecklats.

 • 2018-04-19

  Hotell-BB stängt 6-18/5

  Mellan den 6:e och 18:e maj är Hotell-BB stängt för nyförlösta mammor. Anledningen är att hissarna måste renoveras.

 • 2018-04-03

  Var vänder jag mig om jag blir sjuk?

  I Stockholms län finns det många vägar till vård. Här kan du läsa om den nya strukturen för akut vård som införs successivt under 2018.

 • 2018-03-26

  Enkäter till våra patienter - för en förbättrad vård

  Danderyds sjukhus deltar i Nationell patientenkät för specialiserad öppen- och slutenvård vården 2018. Det innebär att patienter som har besökt en mottagning eller har vårdats inneliggande, kan komma att bli slumpmässigt utvalda, och få en enkät hemskickat i brevlådan. Här kan du läsa mer om detta.

 • 2018-03-23

  Hur påverkas blodkärl av blodtrycksbehandling?

  Andreas Jekell, biträdande överläkare på hjärtkliniken, har forskat på hur blodkärl påverkas av blodtrycksbehandling.

 • 2018-03-16

  Morfin i ryggbedövning inom obstetrik och gynekologisk kirurgi - disputation

  Den 16 mars disputerade Anette Hein, överläkare och medicinskt ledningsansvarig för obstetrisk anestesi vid anestesi- & intensivvårdskliniken, på sin avhandling om smärtbehandling under värkarbete och efter obstetrisk och gynekologisk kirurgi, med särskilt fokus på morfin i ryggbedövning.

 • 2018-03-13

  Jonna Mjörnell kvalificerad för Yrkes-SM

  ”Förmåga att se hela patienten” var en av egenskaperna som bidrog till att undersköterskan Jonna Mjörnell kunde direktkvalificera sig för Yrkes-SM.

 • 2018-03-09

  Konsten att se hela människan

  "Akut omhändertagande av multisjuka patienter", är en mycket populär utbildning och unik i sitt slag. Nu har över 100 ST-läkare gått kursen.

 • 2018-02-19

  Dammpartiklar från klibbiga blodceller kan öka risken för blodpropp i hjärtats kranskärl

  Sam Kafian, bitr. överläkare, hjärtkliniken, har forskat på trombocyters funktion vid hjärtinfarkt och svår kärlkramp.

 • 2018-02-14

  Hjärtkliniken toppar listan – igen

  Lagom till Alla hjärtans dag, släpper kvalitetsregistret Swedeheart resultaten som visar var den bästa hjärtinfarktsjukvården finns i Sverige. Återigen hamnar Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i topp.

 • 2018-02-07

  Hon ger mod att föda barn

  Lena Hultsberg är barnmorska på Auroramottagningen, en samtalsmottagning för förlossningsrädda på Danderyds sjukhus. I podden Akutsjukhuset berättar hon hur hon hjälper kvinnor övervinna sin rädsla.

 • 2018-02-01

  Närakut Danderyd har öppnat

  1 februari kl 08.00 öppnade Närakut Danderyd på vårt sjukhusområde. Närakut Danderyd kommer att ta emot vuxna och barn i alla åldrar hjälp med akuta besvär och olycksfall som inte är livshotande.

 • 2018-01-26

  Sköldkörtelns inverkan på risken för hjärtkärlsjukdom

  Den 26 januari disputerade Peter Giesecke, specialistläkare hjärtkliniken, på kopplingen mellan överfunktion av sköldkörteln och insjuknande i diagnoser så som förmaksflimmer, hjärtinfarkt och stroke.

 • 2018-01-23

  Högre risk för kvinnor att dö av hjärtinfarkt

  En nyligen publicerad studie visar att det är signifikant högre risker för en kvinna som fått en hjärtinfarkt, jämfört med en man. Enligt forskarna kan en av orsakerna vara att kvinnor får mindre av nödvändig behandling. Studien är ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och University of Leeds.

 • 2018-01-19

  Granskning ger ST-utbildning högsta betyg

  Anestesi/IVA-kliniken på Danderyds sjukhus får 23 av 24 möjliga poäng vid den senaste inspektionen av SPUR, en oberoende granskning av läkares vidareutbildning i Sverige. - Vi är stolta och glada över resultatet, och har många medarbetare att tacka. Det är i grunden ett kvitto på en välfungerande klinik, säger specialistläkare Otto Ankarcrona som ansvarar för utbildningen tillsammans med biträdande överläkare Kalle Löfström.

 • 2018-01-17

  Danderyds sjukhus näst bäst i Sverige

  Återigen har Dagens Medicin utsett Danderyds sjukhus till ett av de bästa i Sverige. Vi kommer tvåa i kategorin mellanstora sjukhus och har alltså klättrat sedan förra året då vi ”bara” var tredje bästa sjukhuset.

 • 2017-12-28

  Danderyds sjukhus examinerar kardiologer

  För första gången har Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus ansvaret för att examinera kardiologer. Något som endast skett på universitetssjukhus tidigare. - Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet, säger överläkare Viveka Frykman Kull, som var huvudansvarig för examinationen.

 • 2017-12-22

  Nya verksamhetschefer på Kvinnokliniken och Medicinkliniken

  Från och med 1 januari 2018 får Danderyds sjukhus två största kliniker nya verksamhetschefer. Maria Persson på Kvinnokliniken och Andreas Kling på Medicinkliniken. - Jag hälsar dem varmt välkomna i sina nya roller på Danderyds sjukhus, säger VD Yvonne Haglund Åkerlind.

 • 2017-12-20

  Svar på uppropet #utantystnadsplikt

  Den 30 november publicerades ett upprop från kvinnliga läkare under hashtaggen #utantystnadsplikt. Uppropet frågade bland annat Danderyds sjukhus vd Yvonne Haglund Åkerlind hur vi arbetar med frågan på sjukhuset. Här följer hennes svar.

 • 2017-12-15

  Vårdläget under jul- och nyårshelgerna

  Många åtgärder har vidtagits för att – så långt det är möjligt – säkerställa en god vård under jul- och nyårshelgerna på Danderyds sjukhus. Vi har fler planerade öppna vårdplatser i år jämfört med förra året. – Visst kommer det att finnas utmaningar, men om inget allvarligt oförutsett händer, kommer patienterna att få god vård även under helgerna, säger chefläkare Birgitta Mörlin.

 • 2017-12-14

  Tillfälligt ”extrahjärta” kan rädda liv

  För första gången i Stockholm har en patient genomgått kranskärlsvidgning (PCI) med samtidig hjälp av en ny version av hjärtpumpen Impella Cardiac Power, som ersätter hjärtats pumpfunktion under ballongvidgning av tilltäppta kranskärl.

 • 2017-12-04

  Snabbare utredning av medicinpatienter på akuten

  Sedan december 2017 finns en medicinsk akut dagvårdsavdelning, Madva, på Danderyds sjukhus. Idén med Madva är att i ett snabbare flöde kunna ställa diagnos och färdigbehandla patienten.

 • 2017-11-27

  Förläng livet, inte döendet

  Döden är oundviklig på ett akutsjukhus. Inte sällan är det vi läkare som är de sista som inser att en patient är döende. Ofta är det undersköterskorna som ser det först. Det är undersköterskorna som ser när patienten inte orkar äta längre, inte orkar sitta upp lika länge. Saker som inte syns på labblistan eller på röntgen.

 • 2017-11-24

  Varje dag räknas i cancervården

  Den 27 november öppnar ett nytt Diagnostiskt centrum på Danderyds sjukhus där patienter med symtom på cancer ska utredas. - Patienten ska tas emot inom fyra kalenderdagar efter remiss och diagnosen ska kunna fastställas inom tre veckor, säger Louise Hagander som är projektansvarig.

 • 2017-11-17

  Rätt fakta om inställda operationer

  Media har under en tid rapporterat om att ”var fjärde operation på Danderyds sjukhus ställs in”. Kontexten är sådan att man tror att det beror på personal- och vårdplatsbrist, vilket är helt felaktigt. Endast runt en halv procent av operationerna på Danderyds sjukhus ställs in på grund av det.

 • 2017-11-09

  Mammans hjärtfrekvens kan indikera fostrets tillväxt - disputation

  Den 10 november 2017 disputerar Charlotte Iacobaeus, bitr. överläkare, kvinnokliniken och BB Stockholm på en avhandlingen om hur kvinnors hjärt-kärlfunktion förändras under graviditet, och om barnets tillväxt påverkas av hjärt-kärlsystemets förmåga att klara av belastningen av en graviditet.

 • 2017-11-08

  Undersköterskorna klara med utvecklingsprogrammet

  Danderyds sjukhus är först ut inom SLL med ett introduktions- och kompetensutvecklingsprogram för undersköterskor inom akutsjukvård.

 • 2017-11-05

  Artikel om inställda operationer

  Med anledning av artikel på bland annat dn.se.

 • 2017-11-03

  Värdigt och respektfullt även under övning

  En nästan andaktsfull tystnad råder då en grupp undersköterskor ska träna svepning. Svepning innebär att man gör i ordning, tvättar och klär en avliden inför mötet med anhöriga eller inför begravning.

 • 2017-11-02

  1 av 6 graviditeter leder till missfall

  - Varje gång man blir gravid väcks hoppet. I det nya avsnittet av podden Freja berättar artisten Charlotte Perrelli om sina återkommande missfall, som började när Charlotte närmade sig 40. En av sex kvinnor drabbas någon gång av missfall.

 • 2017-10-25

  Blodförtunnande läkemedel minskar risk för demens

  En ny studie från Danderyds Sjukhus visar på att patienter som tar blodförtunnande läkemedel mot förmaksflimmer, har upp till en halverad risk för demens.

 • 2017-10-16

  En vän i livets slutskede

  Palliativregistret rapporterar om att det fortfarande är 1 av 4 som dör ensam på sjukhus. Men så är det inte längre på Danderyds sjukhus. Sedan volontärprojektet infördes 2013 har ca 2 000 svårt sjuka patienter haft en medmänniska vid sin sida.

 • 2017-10-13

  Cellprov räddar liv

  Cellförändringar är sällan cancer. När de upptäcks i tid kan de behandlas och därmed inte utvecklas till cancer. Ulrika drabbades av långt framskriden livmoderhalscancer men i dag är hon fullt frisk.

 • 2017-10-11

  Ett livsviktigt val

  Organ- och vävnadsdonationer räddar liv – och de kan bidra till höjd livskvalitet för människor med bestående skador i exempelvis ögonen.

 • 2017-10-11

  Topp tre gällande överlevnad efter hjärtstopp

  Danderyds sjukhus ligger på topp tre i landet gällande överlevnad efter hjärtstopp.

 • 2017-10-06

  Besökssida för närstående

  Vi uppmärksammar anhörigdagen genom att öppna en egen besökssida för alla som har närstående på Danderyds sjukhus.

 • 2017-10-04

  Sesam får Guldstjärna igen

  Sex- och samlevnadsmottagningen SESAM på Danderyds sjukhus har återigen fått RFSL:s utmärkelse Guldstjärnan för sitt arbete.

 • 2017-10-02

  Ny vd för Danderyds sjukhus

  Den 2 oktober 2017 tillträder docent Yvonne Haglund Åkerlind som ny vd för Danderyds sjukhus. - Jag är hedrad och stolt över uppdraget att fortsätta leda Danderyds sjukhus in i Framtidens Hälso- och sjukvård.

 • 2017-09-20

  Akut sjuka demenspatienter behöver specialistvård

  Antalet personer som drabbas av demenssjukdomar ökar i Sverige, vilket också ställer ökade krav på stöd och hjälp för de drabbade och deras närstående. För att förbättra vården för denna grupp patienter har Danderyds sjukhus som första akutsjukhus i Sverige utbildat personal i omhändertagande av patienter med demenssjukdom.

 • 2017-09-11

  Ingen anledning till oro för pacemaker- och ICD-patienter

  Under helgen har media rapporterat om risk för tidig batteriurladdning av ICD:er (hjärtstartare sk defibrillatorer) från St Jude Medical. Vi vill klargöra att de fåtal av våra patienter som är berörda, har kontaktats av oss. Inga andra patienter med ICD eller pacemaker är berörda.

 • 2017-08-31

  Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har fött barn på Danderyds sjukhus

  Torsdag 31 augusti 2017 blev Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia föräldrar till ytterligare en son som föddes på Danderyds sjukhus.

 • 2017-07-31

  Vi uppmärksammar Pride

  Denna vecka uppmärksammar vi Stockholm Pride med några godbitar i regnbågens alla färger. 

 • 2017-07-17

  Ny vd för Danderyds Sjukhus AB

  Yvonne Haglund Åkerlind blir ny verkställande direktör för Danderyds Sjukhus AB, med start den 1 oktober.

 • 2017-06-16

  Hjärtsvikt efter infarkt vanligt - disputation

  Fredag den 16 juni 2017 disputerade Liyew Desta, hjärtkliniken, på en avhandling om hjärtsvikt efter hjärtinfarkt; samtida trender, determinanter och prognostiska konsekvenser.

 • 2017-06-13

  Patienter lär ut om hemdialys

  Dialysbehandling är ett sätt att hjälpa njurarna vid grav njursvikt. Dialys är en behandling som man själv kan sköta i hemma. Vid njurmedicinska kliniken, har man startat ett nytt forum; öppet hus om hemdialys.

 • 2017-06-02

  Kognitiv träning rehabilitering efter hjärnskada - disputation

  Den 2 juni 2017 disputerade Gabriela Markovic, neuropsykolog, rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken, på hur effekten av tidigt insatt uppmärksamhetsträning påverkar den kognitiva återhämtningen efter hjärnskada.

 • 2017-06-01

  Excellent kirurgvård uppmärksammas

  Kirurg- och urologkliniken har utsetts till Centre of Excellence för vårdprogrammet ERAS som bland annat minskat vårdtiderna för kirurgpatienter markant.

 • 2017-05-29

  Kan ett klipp minska risken för förlossningsskador?

  Sophia Brismar Wendel, överläkare, kvinnokliniken, har påbörjat en studie om huruvida snedklipp minskar andelen sfinkterskador vid sugklockeförlossning hos förstföderskor.

 • 2017-05-19

  Levermetastaser från kolorektal cancer - disputation

  Jennie Engstrand, specialistläkare, kirurg och urolokliniken, har forskat om levermetastaser från kolorektal cancer. Den 19 maj disputerade hon.

 • 2017-05-18

  Sveriges första hjärtsviktscentrum

  I maj startade Danderyds sjukhus Sveriges första hjärtsviktscentrum där all kompetens finns samlad för patienten.

 • 2017-05-03

  Freja – en podd om det senaste inom kvinnosjukvården

  Nu lanserar vi en ny podcast: Freja – om det senaste inom kvinnosjukvården. Premiäravsnittet handlar om vestibulit – en smärtsam sjukdom som drabbar över 35 000 unga kvinnor i Sverige och trots det är relativt okänd, även inom professionen.

 • 2017-04-19

  Information om kikhosta

  Om du har frågor kring kikhosta vänd dig till 1177 Vårdguiden.

 • 2017-04-18

  Nu kan patienter läsa ur sin journal via nätet

  Från och med tisdagen kan den som är eller varit patient på Danderyds sjukhus läsa ur sin journal via nätet. Danderyds sjukhus är först ut av akutsjukhusen i Stockholms läns landsting att införa e-tjänsten "Journalen".

 • 2017-04-12

  Händelse där en person avlider under katastrofläget utreds

  Under kvällen den 7 april, när sjukhuset gått in i katastrofläge, inträffade en allvarlig händelse som nu är under analys och utreds. Om omständigheterna visar att det var brister i vården som bidrog till händelsen, kommer en Lex Maria-anmälan att göras av sjukhuset.

 • 2017-03-22

  Diagnostiskt centrum öppnar vid Danderyds sjukhus

  Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat om ett diagnostiskt centrum för tidig upptäckt av cancer och andra allvarliga sjukdomar, som kommer att ligga vid Danderyds sjukhus,

 • 2017-02-21

  Åtgärder för fler vårdplatser och bättre arbetsmiljö

  Danderyds sjukhus arbetar intensivt med lösningar för att öka antalet vårdplatser och förbättra arbetsmiljön för medarbetare. En av lösningarna är en avdelning med ökad läkarbemanning, vinteravdelningen. Vi har återigen diskuterat vinteravdelningen med infektionsläkare och väljer att inte ändra antibiotikabehandlingen, som tidigare kommunicerats, utan fortsätter följa gällande riktlinjer för att inte öka risken för resistensutveckling.

 • 2017-02-14

  Vår hjärtinfarktvård på pallen igen

  Danderyds sjukhus kommer på topplats i Swedehearts kvalitetsindex 2016 med ett index på 9 av 11, vilket visar att Danderyds sjukhus har näst bäst totalresultat för vård av patienter med hjärtinfarkt i Sverige – och bäst i landet på att, inom rekommenderad tid, åtgärda hjärtinfarkt där ett kranskärl är helt blockerat (STEMI).

 • 2017-01-23

  Nu öppnar vår nya infektionsklinik

  Nu öppnar Danderyds sjukhus nya infektionsklinik i nya moderna lokaler anpassade för infektionssjukvård.

 • 2017-01-16

  Åtgärder för bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet

  Akutmottagningar över hela landet har varit hårt belastade. DN och andra medier beskriver hur medarbetare på Danderyds sjukhus upplever situationen. Tyvärr publicerades felaktiga siffror när det gäller antalet sjuksköterskor. De har inte minskat med 17 procent (som det stod i artikeln) utan ökat med 5,8 procent från 2014-2016.

 • 2016-12-14

  Ny patientnära hjärtforskning

  Fyra nya forskningsprojekt startar på Danderyds sjukhus tack vare medel från Stiftelsen Hjärtat: Vikten av tidig upptäckt av hjärtsvikt, hur upptäckt av dolt förmaksflimmer kan förebygga stroke, hur ”brustet hjärta” ska behandlas samt hur högt blodtryck påverkar risken för allvarliga hjärtsjukdomar.

 • 2016-12-08

  E-cigaretter inte ofarliga

  Forskning som genomförts på Danderyds sjukhus visar att e-cigaretter kan påverka blodkärlen. – Resultaten är signifikanta, säger forskaren Lukasz Antoniewicz, läkare på medicinkliniken, Danderyds sjukhus.

 • 2016-11-30

  Gyllene Äpplets andrapris till Danderyds sjukhus

  Andrapriset i Landstingets Gyllene Äpplet tilldelas avd 65 för projektet med kliniska farmaceuter i vårdteamet.

 • 2016-11-25

  Screening kan hitta okända förmaksflimmer

  Fredag den 25 november disputerade hjärtläkaren Emma Svennberg på avhandlingen "Screening for atrial fibrillation in high risk individuals – a stroke preventive effort".

 • 2016-11-09

  Forskningens Dag 2016

  Den 10 november är Forskningens Dag på Danderyds sjukhus. Välkommen att lyssna till intressanta föredrag om innovativ och ny forskning samt förbättringsarbeten inom Danderyds sjukhus verksamheter.

 • 2016-10-13

  Ny behandlingsstudie för vestibulit

  På Danderyds sjukhus kvinnoklinik har en ny behandlingsstudie påbörjats där man ser på om injektion av Botox i musklerna precis innanför slidöppningen kan hjälpa kvinnor som har vestibulit.

 • 2016-10-03

  Ledningssystem certifierat

  Danderyds sjukhus ledningssystem har certifierats enligt ISO 9001. Det är första gången ett stort svenskt sjukhus klarat av en certifiering av hela verksamheten.

 • 2016-09-15

  Handledarutbildning för undersköterskor inom akutsjukvård

  Under våren 2016 arbetade Stockholms Läns Landsting, Danderyds Sjukhus AB och Consensum Sollentuna Vård- och omsorgscollege tillsammans i ett pilotprojekt för att öka andelen undersköterskor med handledarkompetens.

 • 2016-09-12

  Telefonerna fungerar igen

  Problemet med telefonin som vi har haft under måndagkvällen är nu avhjälpt och sjukhusets växeltelefoni fungerar som vanligt igen.

 • 2016-09-08

  Unik studie om myom

  I oktober startar studien MYOMIC – den första studien i världen som jämför behandling av myom med mikrovågsbehandling alternativt embolisering.

 • 2016-08-22

  Prima Liv blir Danderyds sjukhus barnmorskemottagning

  Den 22 augusti byter Prima Liv namn till Barnmorskemottagning Danderyds sjukhus.

 • 2016-07-15

  Vårdplatsläget på Danderyds sjukhus

  Den 15 juli publicerade SvD en artikel om vården i sommar. Här följer aktuell information om läget på Danderyds sjukhus.

 • 2016-07-07

  Ingen aktuell smittspridning av resistenta bakterier på Danderyds sjukhus

  Med anledning av inslaget i SVT Stockholm idag vill vi informera om läget på Danderyds sjukhus för att lugna patienter och besökare. Det förekommer ingen känd smittspridning av resistenta bakterier hos oss 2016.

 • 2016-05-25

  Tre nya forskningsprojekt stöds av Stiftelsen Hjärtat

  Nu kan ytterligare tre forskningsprojekt förverkligas tack vare Stiftelsen Hjärtat, som möjliggör patientnära forskning på Danderyds sjukhus i samarbete med KI.

 • 2016-05-20

  Forskning om hjärtstartare i livets slutskede

  Efter fyra års studier disputerar nu hjärtsjuksköterskan Annika Kinch Westerdahl med avhandlingen ”Implantable defibrillator at end of life – with emphasis on deactivation and guideline compliance”.

 • 2016-04-19

  Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har blivit föräldrar

  Tisdag den 19 april 2016 klockan 18.25, blev prins Carl Philip och prinsessan Sofia föräldrar för första gången. En liten prins föddes på Danderyds sjukhus.

 • 2016-04-05

  90-konto beviljat för Stiftelsen Hjärtat

  Svensk Insamlingskontroll har beviljat 90-konto för Stiftelsen Hjärtat som gör patientnära forskning möjlig genom donationer.

 • 2016-03-16

  Först i landet med innovationscertifiering

  Sektionen för högspecialiserad smärtrehabilitering och försäkringsmedicin vid Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus blir den första vårdenhet i Sverige att innovationscertifieras. Patienter vid sektionen kommer att pröva nya metoder och ge förslag på idéer till innovationer som kan utveckla vården.

 • 2016-03-11

  Kvinnokliniken vinnare av kommunikationspris

  Danderyds sjukhus Kvinnoklinik och Ingvor Farinotte från enheten för kommunikation har med podden Föda Barn vunnit Stora kommunikatörspriset i kategorin "Bästa kommunikation offentlig organisation".

 • 2015-11-27

  Är stamning mer dolt hos flickor?

  Är det så att flickor hittar strategier som döljer stamningen i högre grad än pojkar? Denna fråga ställer sig som logoped Ineke Samson utifrån de preliminära iakttagelser hon gjort i ett masterprojekt på Talkliniken på Danderyds sjukhus.

 • 2015-11-13

  Fantastiska resultat med torskskinn på sår

  I våras började hudkliniken på Danderyds sjukhus att använda torskskinn för omläggning av svåra sår som t.ex. bensår, efter initiativ från SLL Innovation. Nu har projektet pågått i sex månader och utvärderingen är klar.

 • 2015-11-06

  Mindre utlämnad i henstol än i gynstol

  Greta Edelstam, docent på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, har utvecklat en könsneutral undersökningsstol, "henstolen Kim", som passar för såväl gynekologisk som urologisk undersökning.

 • 2015-11-04

  E-frikort införs på sjukhuset

  Den 1 december inför sjukhuset e-frikort, en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort.

 • 2015-10-21

  Träningstips för mammor i Föda barn-podden

  Danderyds sjukhus populära podd Föda barn, med 50 000 nedladdningar, släpper nu nya spännande avsnitt efter ett kort uppehåll. I höstens första avsnitt kan du njuta av ”Mammaträning med Lovisa 'Lofsan' Sandström”.

 • 2015-10-13

  Stölder på sjukhuset

  En man har häktats, misstänkt för minst tre fall av stöld och bedrägerier på Danderyds sjukhus.

 • 2015-10-12

  Framtidens vård - HND

  Den 7–9 oktober föreläste internationella och nationella forskare om hjärt- njur- och diabetessjukdom (HND) för läkare och sjuksköterskor från hela landet, vid ett symposium arrangerat av Danderyds sjukhus.

 • 2015-10-01

  Akutvårdsbyggnaden tar form

  Nu kan man börja ana en huskropp på byggarbetsplatsen, Danderyds sjukhus. Som en del i Framtidens hälso- och sjukvård bygger vi en ny akutvårdsbyggnad som ska stå klar 2018.

 • 2015-09-07

  Ökad delaktighet på förlossningen

  På Danderyds sjukhus kvinnoklinik gör personalen överlämningar inne hos patienten i stället för på sin expedition. Med tankarna på patientsäkerhet och patientdelaktighet arbetade man tillsammans fram en metod som ska förbättra både för patienter och personal.

 • 2015-08-20

  Bättre precision med robotteknik

  Robotassisterad kolorektalkirurgi har de senaste åren ökat och många menar att metoden inte bara är en vidareutveckling av titthålskirurgin utan sannolikt också kommer att kunna ersätta den.

 • 2015-08-18

  Danderydsgynekolog talar om missfall i TV4

  Gynekologen Helena Kopp Kallner från Danderyds sjukhus berättar om missfall i Nyhetsmorgon tisdag den 18 augusti.

 • 2015-08-11

  Alla vinner på vårdplanering via video

  Som första akutsjukhus i Stockholm har Danderyds sjukhus börjat med vårdplanering via video. På ett innovativt och smidigt sätt med modern teknologi stödjer detta en trygg och säker hemgång i samverkan mellan patienter, närstående och andra vårdgivare.

 • 2015-07-14

  Motiverande samtal på hudkliniken

  Hudkliniken har påbörjat ett sätt att arbeta för att bland andra psoriasispatienterna ska bli mer delaktiga i sin sjukdom, behandling och i tänkbara lösningar. Genom patientorienterade, djuplodande samtal fokuserar personalen på att se problematiken ur patientens perspektiv. Det handlar om att lyssna.

 • 2015-07-08

  Karriärvägar viktigt för blivande sjuksköterskor

  Enligt undersökningar från employer branding-företaget Universum ligger tydliga karriärvägar, bra ledarskap och trygg anställning överst på listan över vad sjuksköterskor önskar hos sin framtida arbetsgivare.

 • 2015-06-30

  Lyckade seminarier i Almedalen

  Tre gånger fylldes Bryggarsalen i Visby när Danderyds sjukhus höll seminarier om allt från Robotteknik till kultur på recept för smärtpatienter. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro var en av deltagarna liksom innovationslandstingsrådet Daniel Forslund och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink.

 • 2015-06-30

  Kontakta 1177 för råd om var du får rätt vård i sommar

  Du sparar värdefull tid genom att vända dig rätt i vården direkt.

 • 2015-06-26

  Danderyds sjukhus diskuterar sjuksköterskebristen, kultur på recept samt robotteknik i vården i Almedalen

  Vad krävs för att locka sjuksköterskor till akutvården, hur effektivt är det egentligen att skriva ut kulturupplevelser på recept och hur kommer robottekniken att revolutionera vården i framtiden? Dessa ämnen kommer att debatteras när Danderyds sjukhus bjuder in till seminarier under Almedalsveckan.

 • 2015-06-25

  Infektionskonsulter bidrar till minskad antibiotikaanvändning

  På sjukhusets infektionsklinik har man börjat med akutennära infektionskonsulter för att minska och specificera antibiotikaanvändningen.

 • 2015-06-15

  Prinsessan Madeleine har fött en son på Danderyds sjukhus

  Klockan 13.45 på måndagseftermiddagen den 15 juni födde prinsessan Madeleine en son på Danderyds sjukhus kvinnoklinik.

 • 2015-06-12

  Akutläkare - ny profession för smidigare sjukhusbesök

  Under hösten kommer Danderyds sjukhus att införa akutspecialister på akutmottagningarna för att öka professionaliteten tidigt i vårdkedjan och skapa ett smidigare sjukhusbesök för patienterna.

 • 2015-06-09

  Vår stomikokbok är bäst i världen

  Den 9 juni fick chefsjuksköterskan Maria Gylfe ta emot pris i Yantai i Kina, där hennes och Danderyds sjukhus kokbok för stomipatienter utsågs till bäst i världen i sin kategori.

 • 2015-06-04

  Hannah Widell pratar om amning i podden Föda barn

  - Jag har haft tur som hade så lätt för att amma, säger Hannah Widell. De första tre veckorna har mina barn hängt vid bröstet 24 timmar om dygnet, och inte gjort någonting annat än tuttat. Enligt amningsbarnmorskan Kerstin Lindahl är det ett framgångskoncept.

 • 2015-06-03

  Färre biverkningar med ultraljudsledd bedövning

  Ultraljudsledd lokalbedövning används allt oftare på Danderyds sjukhus. Vid bedövning utan ultraljud tittar man på det man gör men vid ultraljudsledd blockad håller man istället ögonen på skärmen och kan där följa nålens rörelse inuti kroppen.

 • 2015-05-29

  Populärt event om rehabilitering

  Rehabveckan i maj som i år arrangerades av Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus lockade sammanlagt 340 delegater till Stockholm.

 • 2015-05-22

  Plåster av torskskinn på svårläkta sår

  Hudkliniken testar nya behandlingsmetoder som kan hjälpa patienter med svårläkta sår. Sårbehandlingsmaterial i form av torskskinn som rensats från celler är ett av de senaste tillskotten.

 • 2015-05-20

  Hederspris för DS miljöarbete

  En medarbetare vid sjukhuset har fått hederspris för sin innovativa idé att minimera risken för stickskador.

 • 2015-05-11

  Demenscertifiering diplomeras av drottning Silvia

  Måndag 11 maj besökte drottning Silvia Danderyds sjukhus för att dela ut diplom i samband med demenscertifiering av personalen på avdelning 76.

 • 2015-05-05

  Kolla dina "prickar" under Melanoma week 18-22 maj

  Den 18-22 maj är det Melanoma week – en vecka då alla som vill undersöka sina "prickar" kan boka tid på hudmottagningar över hela Sverige utan remiss. Från den 6 maj kan man ringa till Danderyds sjukhus och boka tid.

 • 2015-04-15

  Röntgen och kirurgen i symbios på DS

  Symposium 16 - 17 april om Fusion inom Radiologi i diagnostik och intervention.

 • 2015-04-08

  Nu finns Danderyds förlossning, eftervård och mödravård på Facebook

  Nu har Kvinnokliniken en officiell sida på Facebook. Sidan handlar både om mödravården, förlossningen och eftervården på DS.

 • 2015-03-30

  Populär anhörigträff på dialysen

  På Danderyds sjukhus njurmedicinska klinik för självdialys, Kupolen, har man infört anhörigträffar för att skapa relationer och förståelse mellan patient, personal och närstående.

 • 2015-03-24

  HND - den nya folksjukdomen

  HND står för samtidig hjärt- njur och diabetessjukdom. Andelen patienter som lever med HND ökar markant. För att kunna ge denna patientgrupp bästa möjliga vård startade Danderyds sjukhus ett HND-centrum i november 2013. Den 7-9 oktober arrangerar sjukhuset ett HND-symposium.

 • 2015-03-18

  Demenscertifiering uppmärksammas

  Avdelning 76 på Danderyds sjukhus är den första verksamheten på ett akutsjukhus som arbetar för en demenscertifiering. Detta uppmärksammas av Dagens Medicin som den 18 mars publicerade en artikel om just detta.

 • 2015-03-17

  Svensk innovation - säkrare transport av nyfödda i ambulans

  Kangoofix är ett säkerhetsbältes-system för ambulanstransporter av nyfödda. Säkerhetsbältet är utvecklad av SLL Innovation på Danderyds sjukhus efter en idé av Pär Johansson, ambulanssjukvårdare och innovatör. Nu kommer Kangoofix att lanseras i en rad europeiska länder.

 • 2015-03-16

  Miljötänk ingen belastning

  Förra året var första gången som SLL tog emot nomineringar till Miljöpriset. Flera av de idéer och produkter som då nominerades har spridit sig och lett till både förbättringar och ett vidare miljötänk genom hela verksamheter.

 • 2015-02-24

  Pris till kokbok för stomiopererade

  Den engelska versionen av Danderyds sjukhus kokbok för stomiopererade ”Vissa har andra utvägar” har valts till Sveriges bästa i Gourmand World Cookbook Awards 2014.

 • 2015-02-16

  Vår hjärtsjukvård är bäst i Sverige

  Danderyds sjukhus toppar Swedehearts nationella kvalitetsindex för omhändertagande och uppföljning av hjärtpatienter. Styrkan på Danderyds sjukhus hjärtsektion är den genomarbetade vårdkedja som väntar hjärtpatienterna – från akutintag till vård och uppföljning.

 • 2015-02-02

  Bättre handhygien med involverade patienter

  På Danderydsfilialen Roslagsdialysen har man involverat patienterna i hygienutbildningen. Patienterna, deras anhöriga och personliga assistenter fick gå en tipspromenad med hygienfrågor samt prova att lysa på händerna med en uv-lampa för att se på mängden bakterier innan och efter handspritning.

 • 2015-01-30

  Snart öppnar vårt nya Bemanningscenter

  1 mars öppnar Danderyds sjukhus nya Bemanningscenter, något som kommer att bidra till ökad patientsäkerthet i och med att personalen känner till sjukhusets rutiner väl.

 • 2015-01-21

  Ny modell utvärderas - ett vårdbesök istället för tre

  SLL har beslutat att HND-centrum på Danderyds sjukhus får 1 miljon kr i stöd för att fortsätta utveckla och utvärdera centrat under 2015. Mottagningen tar emot patienter som är i behov av specialistvård inom samtliga tre områden; hjärt-, njur- och diabetessjukvård. Syftet med HND-centrum är att förbättra och underlätta vården för den här patientgruppen. Om resultaten är goda ska kunskapen delas till övriga aktörer inom SLL.

 • 2015-01-14

  Hög belastning på akutmottagningen

  Just nu har akutmottagningen högre belastning än vanligt, främst på grund av det rådande hala väglaget. Om du behöver en läkarbedömning på grund enklare åkommor kan du vända dig till en närakut eller husläkarmottagning.

 • 2015-01-02

  Rehabilitering av patienter med långvarig smärta och behov av tolk

  I november startade ett projekt för att erbjuda rehabilitering med hjälp av smärtteam, sk multimodal rehabilitering, till patienter med långvarig smärta och behov av tolk. Verksamheten bedrivs på Huddinge sjukhus av Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken vid Danderyds sjukhus.

 • 2014-12-09

  Säkrare blodtransfusioner med elektronisk identitetskontroll

  Anestesi- och intensivvårdskliniken på sjukhuset har med bidrag från Arbetsmiljölyftet kunnat börja med skanners för elektronisk identitetskontroll i samband med blodtransfusioner.

 • 2014-12-02

  Fetmakirurgi räddar liv

  På Danderyds sjukhus utförs ca 300 gastric bypass-operationer per år. Operationer som räddar liv och förbättrar livskvaliteten.

 • 2014-11-27

  Se upp för ficktjuvar

  Stölder på sjukhusets parkering - var uppmärksam!

 • 2014-11-25

  Dagoperation i nya lokaler

  Från och med tisdag den 2 december välkomnar vi patienter som ska till Dagoperation i nya lokaler på sjukhuset.

 • 2014-11-20

  Buffé uppmärksammar lunchprojekt

  Stressiga luncher och tråkiga matlådor födde en idé om en lunchkamp på kirurg- och urologiavdelningen 61 på Danderyds sjukhus. Projektet har nu uppmärksammats i Icas kundtidningen Buffé.

 • 2014-11-17

  Föda barn - ny podcast-serie från Danderyds sjukhus

  I podcast-serien Föda Barn medverkar specialister från Danderyds kvinnoklinik tillsammans med spännande gäster. I premiäravsnittet ”Gravid för första gången” delar Isabella Löwengrip generöst med sig av sina upplevelser. Svarar på frågor gör chefbarnmorskan Catarina von Langenberg.

 • 2014-11-12

  Forskningens dag på DS 13 november

  Torsdag 13 november kl 9.00-16.00 anordnas Forskningens dag i aulan på Danderyds sjukhus. Dagen fylls av intressanta presentationer, posterutställning om aktuella forskningsprojekt, utvecklingsprojekt och förbättringsarbeten som sker på sjukhuset.

 • 2014-10-29

  Egen mätning underlättar för Waran-patienter

  På Danderyds sjukhus har sjuksköterskorna Lena Sjölin Horvath och Maja Asperen tillsammans med läkaren Mika Skeppholm sedan en tid utbildat patienter i hur de ska använda CoaguChek.

 • 2014-10-15

  Akutentrén har flyttat

  Akutentrén på Danderyds sjukhus har flyttat och ligger fr.o.m. onsdag den 15 oktober. Entrén ligger nu på baksidan av höghuset (mot Edsviken.)

 • 2014-10-14

  Almedalen på hemmaplan

  Under Almedalsveckan bjöd sjukhuset in till seminarium som handlade om vård och omvårdnad i livets slut. Nu kan du som inte var i Almedalen höra våra medarbetares berättelser. Alla är välkomna till lunchseminarium i aulan den 21 oktober kl 12.

 • 2014-10-06

  Donationsveckan 6-12 oktober

  6-12 oktober pågår den årliga Donationsveckan. Syftet är att sprida kunskap om organ- och vävnadsdonation och om vikten av att ta ställning till donation. Många säger att de kan tänka sig att donera men få anmäler sig till donationsregistret. Bristen på organ och vävnad leder till att många patienter avlider.

 • 2014-09-18

  Bildspel visar Danderyds nya akutvårdsbyggnad

  Förberedelserna och bygget av Danderyds sjukhus nya akutvårdsbyggnad är i full gång. Med den nya centralt placerade byggnaden för akut- och intensivvårdsverksamhet byggs de norra och södra delarna ihop, vilket minskar avstånden för både patienter och personal.

 • 2014-09-15

  Ny infektionsmottagning på Danderyds sjukhus

  Den 15 september utökas Danderyds sjukhus infektionsenhet med en öppenvårdsmottagning.

 • 2014-09-12

  Begränsade parkeringsmöjligheter på Danderyds sjukhus

  Begränsade parkeringsmöjligheter på Danderyds sjukhus på grund av byggarbeten med ny akutvårdsbyggnad.

 • 2014-08-08

  Telefonproblem åtgärdat

  Igår torsdag hade vi vissa störningar i telefonin på sjukhuset. Dessa är nu åtgärdade.

 • 2014-08-04

  Klara värmen

  Tips för att klara värmen och kontaktuppgifter till vården i sommar finns på 1177.

 • 2014-06-30

  Danderyds sjukhus tar ansvar för det svåra samtalet

  Det kommer en tid när den livsuppehållande dialysen bör avslutas. För patientens skull. När det inte blir värdigt längre. Då måste vi inom vården våga ta det svåra samtalet. Helst ska vi ha förberett patient och anhöriga på det långt tidigare. Det kräver mod och empati, men det är vårt ansvar.

 • 2014-06-30

  Volontärer stöttar vid livets slut

  ”Volontärer vid sängkanten” började som ett projekt på Danderyds sjukhus våren 2013. Idag finns 20 Röda kors-värdar på Medicinkliniken, som håller en hand eller klappar en kind när det behövs som mest.

 • 2014-06-26

  Studie kring patienter med hjärtstartare

  Drygt 8 000 svenskar har en inopererad hjärtstartare som räddar liv. Tyvärr är det så att den fortfarande är aktiverad i livets slutskede hos alldeles för många patienter, vilket kan innebära onödigt lidande.

 • 2014-06-19

  Ny japansk operationsmetod mot tjocktarmscancer

  Sedan mitten av april opererar japanen Richard Ohya patienter på Danderyds sjukhus. Hittills har 35 patienter befriats från tidiga tumörer i tjocktarmen på ett skonsamt icke-kirurgiskt sätt, som gör det möjligt för patienten att gå hem friskförklarad samma dag.

 • 2014-06-19

  En anhörig behöver bli sedd

  Varje vecka kommer det in runt 90 ambulanslarm till akuten på Danderyds sjukhus. 1-2 patienter dör. Ofta finns en anhörig bredvid, som också är drabbad. Någonting som lätt glöms bort. - Vi har så mycket att vinna på att se och lyssna på den anhöriga, säger Pernilla Eidenberg som har infört prisbelönta ”Anhörigstöd” på akuten.

 • 2014-06-09

  Danderyds sjukhus i Almedalen

  När bara döden återstår

 • 2014-04-30

  Ny snabb diagnostik utesluter
  förträngda kranskärl

  Ny avancerad datortomograf och programvara har gjort det möjligt att diagnostisera kranskärlsförträngningar enklare och snabbare. De första undersökningarna på Danderyds sjukhus gjordes i början av april och överläkare Habib Mir-Akbari på hjärtkliniken tror att upp till 600 patienter per år kan vara lämpliga att undersökas med metoden.

 • 2014-04-01

  Specialistutbildade sjuksköterskor förbättrar strokevården

  Cirka 50 procent av alla strokepatienter har problem att svälja i akutskedet. Nu blir strokeenheten på Danderyds sjukhus först i Sverige med att specialistutbilda sjuksköterskor på sväljsvårigheter (dysfagi).

 • 2014-03-25

  Läkare på Danderyds sjukhus blev Årets diabetolog

  Svensk Förening för Diabetologis styrelse har utnämnt två diabetologer till utmärkelsen Årets diabetolog 2013. En av dem är Lena Landstedt-Hallin, läkare vid internmedicin på Danderyds sjukhus.

 • 2014-03-05

  Yoga har positiv effekt på förmaksflimmer

  På Danderyds sjukhus har mindre studier av medicinsk yoga visat effekter på sk paroxysmalt förmaksflimmer, attacker av oregelbunden puls på upp till 170 slag per minut.

 • 2014-01-13

  Ny metod bränner bort cancer i levern

  Pressinbjudan fredag 17/1 kl 14.00 - 15.00 i aulan på Danderyds sjukhus.

 • 2013-12-18

  Minister lär mer om utmattningssyndrom

  Den 5 december var Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson på besök hos StressRehab på Danderyds sjukhus. Syftet var att ge en bild av den växande patientgruppen med utmattningssyndrom och vilken behandling som krävs för att de ska kunna återgå i arbete.

 • 2013-12-16

  Ny ”robothandske” förbättrar livskvaliteten för strokedrabbade

  Inom två år kommer en ny innovation ”HandinMinds” att förbättra livskvaliteten i vardagen för bland annat strokedrabbade patienter. Med hjälp av en smidig handske blir det möjligt att utföra handlingar som annars vore omöjliga för patienten att göra.

 • 2013-12-03

  Anhörigstöd på Danderyds sjukhus får pris

  Undersköterskan Pernilla Eidenberg får Gyllene Äpplet för sitt initiativ till ”Anhörigstöd på akuten”.

 • 2013-11-11

  Nytt namn och nummer för sjukvårdsrådgivning

  Från och med 5 november är Vårdguiden och 1177 samma tjänst. Det innebär att det nya telefonnumret till sjukvårdsrådgivningen är 1177. Den nya webbadressen för att komma i kontakt med vården är www.1177.se

 • 2013-10-28

  Ny teknik mot högt blodtryck

  Som första klinik i Skandinavien testar Danderyds sjukhus ny teknik för säkrare och snabbare operationer mot högt blodtryck. Hittills har tre patienter opererats med Vessix-systemet med goda resultat. - Det är mycket teknik under utveckling, säger överläkare Rickard Linder som utfört totalt 21 operationer (renal denervering) på Danderyds sjukhus.

 • 2013-10-11

  Fler färdigbehandlas på akuten

  Dagens Nyheter uppmärksammade nyligen att inget av akutsjukhusens akutmottagningar klarar fyratimmarsmålet. De som får stanna längst tid på akuten är äldre patienter. Vi har bett akutens verksamhetschef Anna Färg Hagansbo kommentera nyheten.

 • 2013-10-08

  Danderyds sjukhus först i Stockholm med HBT-policy

  Stockholms läns landsting var ett av de första landstingen i Sverige som antog en policy som rör HBT-frågor. Danderyds sjukhus är det första akutsjukhuset som nu implementerar policyn i hela sin verksamhet.

 • 2013-10-03

  Danderyds sjukhus bra på hjärtsjukvård

  Danderyds sjukhus är Sveriges sjunde bästa sjukhus på att behandla hjärtpatienter. Det visar Swedehearts kvalitetsindex för 2013. Sedan förra året har Danderyds sjukhus klättrat 14 placeringar och är näst bäst av de stora Stockholms-sjukhusen.

 • 2013-09-24

  Sammanhållen journal för säkrare vård

  Torsdag 26 september går Danderyds sjukhus med i Nationell patientöversikt, NPÖ. Det innebär att andra vårdgivare som är med i NPÖ, vid behov och efter patientens samtycke, kan ta del av ett antal uppgifter journalförda vid DSAB.

 • 2013-09-05

  Nu börjar vi twittra!

  Ansvaret kommer att växla varje vecka, så att en ny medarbetare börjar twittra varje torsdag. Först ut är vd Stefan Jacobson. Därefter följer medarbetare med olika typer av tjänster och från många olika håll på sjukhuset. Syftet är bland annat att visa på hur det är att jobba på Danderyds sjukhus.

 • 2013-08-28

  Ingen anledning till oro för "mördarbakterie"!

  Många patienter och anhöriga har hört av sig till oss på sjukhuset på grund av den sk ”köttätande mördarbakterien”, som det skrivits mycket om i pressen. För att lugna allmänheten och balansera "nyheten" presenterar vi några bakgrundsfakta.

 • 2013-07-01

  Egen tidning till patienterna på akuten

  I år satsade Danderyds sjukhus på att förbättra informationen till sina 85 000 patienter i stället för att hålla seminarium i Almedalen.

 • 2013-06-04

  Mobilanpassad patientinformation på ds.se

  Danderyds sjukhus blir först ut bland storsjukhusen i Stockholm att lansera sin externa webbplats med mobilanpassning. Nytt är även en uppläsningsfunktion för personer med lässvårigheter.

 • 2013-05-30

  Medarbetares uppfinningar förbättrar vården – invigning av SLL Innovation

  Tisdagen den 28 maj invigdes SLL Innovation. Tack vare SLL Innovation kan uppfinnare och företag få chansen att mötas och utveckla produkter som gör vården bättre och mer patientsäker. Med vid invigningen var bland andra statssekreteraren på Näringsdepartementet, Håkan Ekengren (C), och landstingsråd Torbjörn Rosdahl (M).

 • 2013-05-27

  På Danderyds sjukhus ska ingen
  behöva dö ensam

  Nyårsafton 2011 läste ST-läkaren Charlotte Thålin, Medicinkliniken, en artikel i SvD som berörde henne djupt. Den handlade om att 1 av 4 sjukhuspatienter dör ensamma, utan vare sig anhöriga eller personal bredvid sig. Det ville Charlotte ändra på och startade därför ett projekt som nu ska bli permanent på Danderyds sjukhus.

 • 2013-04-25

  Nominera till pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism

  Vem eller vilka tycker du är värda Stockholms läns landstings pris? Det kan vara en person, institution, förening eller liknande inom Stockholms län som under 2012 arbetat mot rasism och främlingsfientlighet. Prissumman är 50 000 kronor.

 • 2013-01-22

  Ballongvidgning räddar liv

  På PCI-lab på Danderyds sjukhus genomförs drygt 800 så kallade ballongvidgningar av förträngda kranskärl, vilket förbättrar livskvaliteten för många människor och ibland räddar liv, då tre av fyra ingrepp är akuta.

 • 2012-12-07

  Hur känns förvärkar?

  Bland de tio mest vanliga "Hur-frågorna" på Google under 2012, fanns frågor om värkar, förvärkar och sammandragningar, enligt tidningen Metro som återgav statistik från Google Sverige. På Danderyds förlossning vet man svaren.

 • 2012-11-22

  Köerna till Talkliniken borta

  Talkliniken tar emot dig som behöver hjälp med språk- och talproblem, röstproblem, stamning och svårigheter att tugga och svälja. Vi tar även emot dig som har läs- och skrivsvårigheter eller problem med att räkna. Till de flesta av våra mottagningsområden är det nu köfritt.

 • 2012-11-13

  Årets hundrade rökslutare

  Steinar Hovind Normann hade rökt i 50 år. Han funderade på att sluta, men orkade inte ta beslutet. Men när narkosläkaren på Danderyds sjukhus föreslog det inför en operation, och dessutom erbjöd professionellt stöd, gav han det en chans. Därmed blev han Tobaksenhetens hundrade rökslutare och idag är han lyckligt rökfri.

 • 2012-09-25

  Unikt koncept för behandling av förlossningsskador

  Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus är en av få enheter i Sverige som tar ett helhetsgrepp om patienter som besväras av urin- och analinkontinens. Enheten behandlar också annan bäckenbottenproblematik t ex förlossningsskador och framfall.

 • 2012-09-04

  Höstens tider för förlossningens informationsträffar

  Datum och tid för höstens planerade informationsträffar som hålls av Danderyds sjukhus förlossning kan ha uppdaterats. Ta del av de aktuella tiderna.

 • 2012-08-30

  Robotdräkt hjälper stroke-patienter

  Den 6 september signerar Danderyds sjukhus ett avtal med det japanska företaget Cyperdyne Inc om en klinisk prövning av "Robotdräkten". - Vi är först i Europa med att göra en studie på Robotdräkten, säger professor Jörgen Borg, överläkare på Rehabkliniken. Vi tror att den kan vara revolutionerande när det gäller tidig rehabilitering av strokepatienter.

 • 2012-08-29

  9 av 10 mammor rekommenderar Danderyds förlossning

  Måndagen den 27 augusti publicerade Dagens Nyheter en artikel med rubriken "Fler gör kejsarsnitt på Danderyd än på Huddinge".

 • 2012-08-27

  Aktiv sommar på förlossningen

  Med anledning av intresse från media när det gäller rutinerna på Danderyds Förlossning ger här chefbarnmorska Ann Olsson och biträdande chefbarnmorska Giovanka Machuca svar på några aktuella frågor.

 • 2012-07-10

  Behöver du vård i sommar? Gå rätt direkt!

  Om du är allvarligt sjuk eller svårt skadad ska du naturligtvis till akuten med en gång. Men ofta kan du få snabbare vård på annat sätt.

 • 2012-05-09

  Jan Nygren ny styrelseordförande

  Igår den 8 maj valdes Jan Nygren av Landstingsfullmäktige till ny styrelseordförande för Danderyds sjukhus. Han tillträder den 21 maj 2012 i samband med bolagsstämman.

 • 2012-03-05

  Nu kortar vi köerna för akutpatienter

  – Med ännu en avancerad datortomograf på Danderyds sjukhus, kan vi kapa köerna för framför allt våra akutpatienter. Dessutom höjer vi säkerheten och effektiviteten. Det menar tf klinikchef Louise Norlén, på Danderyds sjukhus röntgenavdelning.

 • 2012-02-17

  Tillgänglig information och patienters integritet

  Med anledning av artiklar i pressen om patientens rättigheter kring sin journal och om den ska vara tillgänglig för alla vårdgivare inom Region Stockholm, vill vi informera om våra rutiner här på Danderyds sjukhus och ge svar på aktuella frågor.

 • 2011-11-17

  Välkommen till Forskningens dag!

  Torsdag 17 november är det dags för forskningens dag 2011.