Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Anhörigstöd på Danderyds sjukhus får pris

2013-12-03

Undersköterskan Pernilla Eidenberg får Gyllene Äpplet för sitt initiativ till ”Anhörigstöd på akuten”.

- Är det verkligen jag som har fått det här fina priset? undrade Pernilla Eidenberg när hon tog emot blommor och gratulationer av kollegorna på akuten på Danderyds sjukhus.

Pernilla Eidenberg är undersköterskan som initierade "Anhörigstöd" på sjukhuset för ca två år sedan. Hennes modell har lyfts fram av Socialstyrelsen som ett föredöme.

I år går Landstingets åtråvärda pris "Gyllene Äpplet" till undersköterskan Pernilla Eidenberg för hennes arbete med att initiera och införa rutiner för anhörigstöd på Danderyds akutmottagning.

- Det handlar om att se människor, ge tröst och att informera, säger Pernilla. Och att i samverkan med andra aktörer, som Danderyds sjukhuskyrka och anhörigstödjare på kommunerna, göra livet lite lättare för både anhöriga och patienter efter vistelsen hos oss.

Nominerad av kollegorna
Pernilla blev nominerad av sina kollegor och akutens verksamhetschef Anna Färg Hagansbo, som skrev så här i motivering:

"Pernilla gör skillnad. För Pernillas självklara sätt att anta utmaningen och skapa förutsättning för ett långsiktigt och hållbart anhörigstöd på en akutmottagning.

För hennes förmåga att omvandla utmaningar och ifrågasättande till möjligheter och för hennes förmåga att få med sig sina kollegor i arbetet.

För hennes öppenhet och entusiasm inför samverkan och för hennes förmåga att se helheten. För hennes envishet och för hennes ödmjukhet inför uppdraget."

- Jag grät när jag fick läsa nomineringen, berättar Pernilla. Är det verkligen mig det handlar om, tänkte jag.

Juryns motivering var:
"För att ha utvecklat anhörigstödsfunktionen på akutkliniken som gör att anhöriga känner sig sedda och hörda i en mycket utsatt situation."

Priset, som är på 40 000 kr, delas ut officiellt den 5 februari i Landstingshuset. Pernilla vet dock redan nu hur hon vill investera prissumman:

- Jag tänker utbilda mig till samtalsterapeut så att jag kan bli ett ännu bättre stöd till anhöriga och kollegor, avslutar hon.

Läs mer om priset och hur anhörigstödet ser ut