Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Ballongvidgning räddar liv

2013-01-22

På PCI-lab på Danderyds sjukhus genomförs drygt 800 så kallade ballongvidgningar av förträngda kranskärl, vilket förbättrar livskvaliteten för många människor och ibland räddar liv, då tre av fyra ingrepp är akuta.

Ingvor Farinotte, som är pressansvarig på Danderyds sjukhus, fick vara med under en ballongvidgning av en patient som i betraktelsen kallas för Gustaf. Här följer hennes berättelse:

- Hur mår du Gustaf?

Det är hjärtspecialisten Rickard Linder som frågar sin patient som ligger på operationsbritsen och snart ska få sina förträngda kranskärl vidgade.

- Jo, men det går bra, svarar den 68-åriga mannen som för ett par veckor sedan kom in akut med en pågående allvarlig hjärtinfarkt som snabbt åtgärdades på samma brits, av samma team.

Nu ska även två andra förträngningar vidgas, så att Gustafs kranskärl får bra flöden igen.

Teamet består av en hjärtspecialist och tre sjuksköterskor varav en är assistent till läkaren, en är ansvarig för hur patienten mår under ingreppet och den tredje för att ta fram sterilt material vartefter det efterfrågas.

På monitorerna ovanför sängen visas Gustafs hjärta och kranskärl. Man kan följa hans EKG, puls och blodtryck och mycket annan information som inte en lekman kan tyda.

Patienten själv, som alltså är vaken under hela proceduren, har en egen skärm där han kan se vad som händer i hans bröst.

Skickligt hantverk

- Först ska jag gå in och se hur dina kärl ser ut, berättar Rickard för patienten med en lugn och förtroendeingivande stämma.

Han står stadigt i foppatofflorna och kontrollerar att sängen är på exakt rätt plats, för varje åtgärd. Den gigantiska röntgenmaskinen som är böjd över patienten, ställs regelbundet in av Rickard för att visa bästa möjliga vinkel. För en betraktare, som jag, blir det tydligt att trots den mycket avancerade tekniken är detta ett hantverk, skickligt utfört av någon med förvärvad kunskap och stor erfarenhet.

- Ditt vänstra stora kranskärl behöver vidgas så att hjärtat får den syretillförsel det behöver och du ska slippa bröstsmärtor. Nu ska jag hjälpa dig med det, informerar Rickard.

Via handleden för han in en kateter hela vägen upp till hjärtat. Genom denna förs sedan en millimetertunn mjuk ståltråd som avanceras ut förbi förträngningen i kranskärlet. Ståltråden fungerar som en räls på vilken man sedan kan föra ut ett så kallat stent, ett tunt metallnät som vid förträngningen i kärlet kan expanderas med hjälp av en ballong. Stentet sitter förmonterat på ballongen som blåses upp med hjälp av kontrastmedel. Ballongen och metalltråden tas ut efter avslutat ingrepp och kvar i kärlet blir då det expanderade stentet som armerar kärlväggen och gör kärlet stort igen så att blodet kan passera utan hinder och förse hjärtmuskeln med syrgas.

Koncentrationen i rummet är så tät att den nästan går att ta på. Allt här är sterilt och själv står jag mot väggen i min blytunga "skyddsmundering", fascinerad och imponerad av vad jag får ta del av, men rädd för att störa eller vara i vägen.

Ny teknik förbättrar resultatet

Teamet testar en ny röntgenmaskin som kallas "optical coherence tomography" (OCT). Den gör det möjligt att se hur stentet sitter mot kärlväggen med ännu större precision än annan röntgenutrustning kunnat visa. I Gustafs fall kan man konstatera att stentet behöver justeras något, för att få allra bästa effekt. En enkel match för Rickard och teamet.

Allt går bra. Utan komplikationer har teamet vidgat två kranskärl som nu har ett bra flöde, men det betyder inte att Gustaf är ute ur riskzonen helt. Helst ska han radikalt förändra en del av sina levnadsvanor, för att inte hamna på britsen igen.

Hela proceduren tog ca en och en halv timme och själv är jag matt av att bara ha stått bredvid. Men Rickard och sköterskorna rör sig fortfarande med spänstiga steg och glimten i ögat, redo för nästa patient. Under en dag på PCI-lab genomförs mellan åtta och tio liknande ingrepp, merparten akuta. I en betraktares ögon innebär det minst åtta räddade liv oavsett vad alternativet hade varit.