Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Buffé uppmärksammar lunchprojekt

2014-11-20

Stressiga luncher och tråkiga matlådor födde en idé om en lunchkamp på kirurg- och urologiavdelningen 61 på Danderyds sjukhus. Projektet har nu uppmärksammats i Icas kundtidningen Buffé.

Sjuksköterskorna Maria Gylfe, Anna Bylund och Maria Jakobsson
Foto: Peter Knutson

Sjuksköterskorna Maria Gylfe, Anna Bylund och Maria Jakobsson på kirurg- och urologiavdelning 61 tröttande på de stressiga luncherna och det trista innehållet i matlådorna och startade ett matlag med lunchlådefokus. Nu har deras påhittiga projekt uppmärksammats i Icas kundtidning Buffé.

– Jag gillar tv-programmet Halv åtta hos mig, så jag lånade lite därifrån, berättar Maria Gylfe, som utmanade några kollegor på en lunchkamp som de kallade Halv tolv på avd 61.

En rolig utmaning

Lunchkampen gick ut på att de skulle laga tio rätter var med olika teman och bjuda varandra. Efter lunchen betygsattes maten, och när alla luncher var serverade korades en vinnare, som också fick ett litet pris.

– Det var en utmaning att hitta på 30 olika soppor, men det kändes väldigt lyxigt att bara sätta sig och njuta när det var de andras tur, berättar Maria Gylfe.

Viktigt att personalen trivs

Det är oerhört viktigt med mat på avdelning 61, både för patienterna som ofta har tarmproblematik, men även för de som jobbar. På 30 minuter ska de hinna värma matlådan, äta och plocka undan.

– I och med detta slipper man vissa dagar förberedelserna och man kan få en lugnare lunch. Det doftar gott och väcker positiva känslor för alla, säger Maria Gylfe.

Med den sjuksköterskebristen som idag syns över hela Stockholm blir det viktigt att komma på saker som gör att arbetsklimatet blir bra och som medför att den personal man har gillar att gå till jobbet.

– Som chefsjuksköterska har jag begränsad möjlighet att påverka i någon större utsträckning när det gäller lönesättning, men jag kan försöka se till att personalen trivs och har roligt på jobbet – ett sådant här projekt kan alla starta. Jag knyckte idén från tv, och andra får gärna knycka den från mig, säger Maria Gylfe.

Här kan du läsa hela artikeln från Ica Buffé.