Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Vår stomikokbok är bäst i världen

2015-06-09

Den 9 juni fick chefsjuksköterskan Maria Gylfe ta emot pris i Yantai i Kina, där hennes och Danderyds sjukhus kokbok för stomipatienter utsågs till bäst i världen i sin kategori.

Den engelska versionen av Danderyds sjukhus kokbok för stomiopererade ”Vissa har andra utvägar” blev först utsedd till Sveriges bästa i Gourmand World Cookbook Awards 2014, och gick därmed vidare till att tävla om utmärkelsen som världens bästa inom sin kategori ”Best Digital – Institutions-Free PDF”.

Det avgjordes idag, den 9 juni, på den årliga The Gourmand Awards-galan i kinesiska Yantai, sydöst om Peking. Bland ett 70-tal konkurrerande titlar från hela världen, utsågs ”For people with other exits” till världens bästa i sin kategori.

-         De första jag vill tacka är de modiga modellerna med stomi, som inleder varje kapitel i boken, sa Maria Gylfe i sitt tacktal till en stor publik via direktsändning i asiatisk TV. Hon tackade även sina sponsorer, sin fotograf Athina Strataki - ”en av världens bästa” och alla kockar med flera som bidragit till det fantastiska resultatet.

Inspirationskokboken lanserades våren 2013

Chefsjuksköterskan Maria Gylfe, som ansvarar för avdelning 61 på Danderyds sjukhus, mötte varje dag stomiopererade patienter som var oroliga för vad de kunde och inte kunde äta. Hon bestämde sig för att producera en tillåtande och avdramatiserande kokbok som skulle inspirera stomiopererade personer att njuta av mat och livet.

Boken publicerades i april 2013 och har tryckts på svenska i 16 000 exemplar. 2014 tryckets även en engelsk upplaga upp i 10 000 ex.

Sedan januari 2015 finns boken även på danska, finska och tyska i webbversion. Så även den svenska och engelska.

-         Jag är särskilt glad för att vi vann i kategorin ”best pdf file” eftersom det innebär att boken finns tillgänglig från varje sjukbädd eller hem i hela världen, där det finns internetuppkoppling, sa Maria i sitt tacktal och avslutade med att tacka juryn för Gourmand World Cookbook Awards 2015 för utnämningen och den uppmärksamhet det medför.

Läs mer om kokboken