Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Danderyds sjukhus examinerar kardiologer

2017-12-28

För första gången har Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus ansvaret för att examinera kardiologer. Något som endast skett på universitetssjukhus tidigare. - Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet, säger överläkare Viveka Frykman Kull, som var huvudansvarig för examinationen.

Tack vare ett bra teamarbete och stort engagemang från alla inblandade, blev examinationen av kardiologer på Danderyds sjukhus en succé.

Det tar många år att bli färdig kardiolog. Ungefär 14-15 år om man räknar in grundutbildning till läkare, AT-tjänstgöring och specialistutbildning - som utgör drygt hälften av den tiden.
- Examination för kardiologer är inte obligatoriskt, berättar Viveka Frykman Kull. Men många vill väldigt gärna göra den ändå, eftersom det är en kvalitetsstämpel och ett kvitto på att läkaren tillgodogjort sig nödvändig kunskap.

Danderyds sjukhus bedriver universitetssjukvård

Tidigare har den här typen av nationell examination skett på olika universitetssjukhus i Sverige. Till exempel Karolinska i Stockholm, Akademiska i Uppsala och Universitetssjukhuset i Lund. När Viveka Frykman Kull var ordförande i kardiologföreningens utbildningsutskott var hon med på flera examinationer som inspektör.
- Vi blev väldigt hedrade när Kardiologföreningens styrelse frågade om vi på DS kunde vara examinatorer i år. Vi fick förtroendet då vi är bland de högst rankade hjärtklinikerna i Sverige enligt Swedeheart, som listar Sveriges bästa hjärtsjukvård varje år genom ett specifikt kvalitetsindex. Dessutom bedriver vi universitetssjukvård på Danderyds sjukhus.

Examination med höga krav

11 ST-läkare från olika platser i Sverige examinerades på Danderyds sjukhus den 9-10 november 2017. 9 klarade sig varav 3 fick göra kompletteringar. Examinationen bestod av en dag teori och en dag med praktiska stationer där DS egna specialistläkare var inspektörer.
- Det ska vara en stor utmaning, eftersom examination utgör en kvalitetssäkring, menar Viveka. Den är dessutom frivillig och de som deltar vill ha ett kvitto på att de har rätt kunskapsnivå.
Så här skrev en av deltagarna i utvärderingen (som var anonym); "Fantastiskt bra tillfälle att samla ihop allt man ska ha lärt sig efter hela sin ST." 
Och en annan deltagare skrev; "Bra upplägg. Adekvat innehåll. God tidsfördelning. Bara ekostationen kändes lite stressigt, i övrigt god stämning. Tack så mycket för all möda och kärlek ni har lagt ner på att genomföra tentan och med så god stämning!"
- Det är tack vare det goda teamarbete och stora engagemang som alla inblandade bidrog med, som gjorde att examinationen blev så lyckad, säger Viveka Frykman Kull. Och nu har vi fått förtroendet att genomföra examinationerna även nästa år.