Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

En vän i livets slutskede

2017-10-16

Palliativregistret rapporterar om att det fortfarande är 1 av 4 som dör ensam på sjukhus. Men så är det inte längre på Danderyds sjukhus. Sedan volontärprojektet infördes 2013 har ca 2 000 svårt sjuka patienter haft en medmänniska vid sin sida.

Volontären Karin Bjelksjö finns sedan ett år tillbaka på hjärtsviktsavdelningen på Danderyds sjukhus. Sedan 2013 har ca 2 000 patienter haft en volontär vid sin sida i svåra stunder. Foto: Johan Adelgren

– Våra Röda kors-volontärer är guldkanten här på sjukhuset. Både för patienterna och för oss medarbetare, säger biträdande chefsjuksköterska Johanna Ylvin som ansvarar för samordningen av volontärerna sedan 2016.

Initierades 2013

Projektet med volontärer som sitter med svårt sjuka patienter, ofta i livets slutskede, initierades av läkaren Charlotte Thålin 2013 när hon hade läst en artikel i SvD som uppmärksammade att en av fyra dör ensamma på sjukhus.

– Vi har inte gjort exakta mätningar på hur många som fortfarande är ensamma i livet slutskede hos oss, men det är i alla fall minst 2 000 färre, eftersom det är så många som har haft en volontär vid sin sida sedan vi startade projektet, säger Charlotte Thålin.

Många fina ögonblick

Karin Bjelksjö är volontär på hjärtsviktsavdelningen sedan ett år tillbaka.

– Fyra av mina gamla kurskamrater från sjuksköterskeutbildningen är volontärer på sjukhuset och när jag flyttade tillbaka till Stockholm för ett år sedan ville jag också vara det. Det vi gör är så meningsfullt. Att kunna finnas där för någon som behöver en medmänniska som lyssnar. En vän som läser ur en bok eller bara finns där och håller en hand.

Karin förklarar att det är viktigt att man är lyhörd och kan känna in när en patient vill och behöver någon vid sin sida, och när de inte vill det.

– Jag minns särskilt en man som hade smärtor och var väldigt fokuserad på sin sjukdom och hur illa allt var. Vårt samtal var lågmält till en början, det var svårt att bryta den negativa tankespiralen. Men, överraskande nog började han efter ett tag att tala om sitt utseende! 'När jag kommer ut härifrån måste jag gå till frisören', sa han med ett helt nytt ansiktsuttryck. Det var ett fint ögonblick för mig. Responsen jag ofta får som volontär ger mig glädje och motivation att fortsätta.

Kompetenta medmänniskor

– När jag blev tillfrågad om jag ville ansvara för våra volontärer tvekade jag inte en sekund, säger sjuksköterskan Johanna Ylvin. De är så otroligt värdefulla för våra äldre, sköra och ofta väldigt ensamma patienter. Och med sin bakgrund inom vården vet de t ex hur man bemöter en patient som är dement, vilket är vanligt bland våra patienter.

Johanna berättar att volontärerna är så uppskattade, inte bara av patienterna utan även bland medarbetarna och det finns ingen chefsjuksköterska från någon klinik som någonsin tackat nej till att ta emot en volontär. Alla vet vilka små, men viktiga, under de kan göra.

Fler volontärer behövs! Den som är intresserad kan kontakta Johanna Ylvin på johanna.ylvin@sll.se

Sök på #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus arbetar med vård i livets slutskede.