Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Föda barn - ny podcast-serie från Danderyds sjukhus

2014-11-17

I podcast-serien Föda Barn medverkar specialister från Danderyds kvinnoklinik tillsammans med spännande gäster. I premiäravsnittet ”Gravid för första gången” delar Isabella Löwengrip generöst med sig av sina upplevelser. Svarar på frågor gör chefbarnmorskan Catarina von Langenberg.


- Jag trodde att jag skulle få träffa det där lilla fostret redan vid första besöket, höra hjärtslagen och så. Men riktigt så är det ju inte i vecka sex, skrattar Isabella när hon beskriver sitt första möte med barnmorskan.

I premiäravsnittet samtalar Isabella och Catarina under drygt 50 minuter om allt man upplever från det att beslutet att försöka bli gravid tas, tills dagen man åker in med starka förlossningsvärkar till sjukhuset. De tar upp vanliga frågor och funderingar som finns i början, i mitten och i slutet av graviditeten. Allt från kost och sex till skillnaden mellan förvärkar och riktiga förlossningsvärkar.

- De kom ju så intensivt i slutet. Sådär varannan minut. Jag fick ställa mig på alla fyra i hissen och i trappuppgången. När vi sedan åkte in var vi helt tysta i bilen. Vi visste att nu var det allvar.

I slutet av programmet avslöjas vad "Färdknäppen" står för och "Hinnsvepning" vilket Isabella försökte få Odd att göra, men där gick gränsen...

Här finns alla avsnitt.

Föda barn på iTunes

Kommande avsnitt av Föda barn

#1 ”Gravid för första gången” 17 november

#2 ”Vad händer på Danderyds förlossning”

#3 ”Smärtlindring och förlossningsställningar”

#4 ”Förlossningsrädsla och kejsarsnitt”

#5 ”Att bli regnbågsföräldrar”

#6 ”Anknytning och amning”

#7 ”Bristningar och eftervård”

Podden Föda barn

Ambitionen med poddserien, som ska bli sju avsnitt totalt, är att ta upp aktuella områden inom graviditet och förlossning som det finns mycket myter kring, som kan skapa onödig rädsla och oro hos den som ska bli förälder.

- Med hjälp av specialister från Danderyds kvinnoklinik vill vi berätta hur verkligheten ser ut ur ett medicinskt perspektiv, informerar programledaren Ingvor Farinotte.

- Vi hoppas att våra program kan ge värdefull information som lugnar och gör kvinnan som ska föda sitt barn trygg, att hon kan känna tillit till sin egen kropp. Som är fantastisk.

Genom spännande gäster får vi veta hur det känns för den som ska bli förälder. I första avsnittet är gästen Isabella Löwengrip. I det andra är gästen bloggaren och författaren Anitha Schulman.

I varje avsnitt kommer psykoterapeuten och föräldraspecialisten Magnus Sjöström att svara på frågor ur ett pappa/partnerperspektiv.