Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Hannah Widell pratar om amning i podden Föda barn

2015-06-04

- Jag har haft tur som hade så lätt för att amma, säger Hannah Widell. De första tre veckorna har mina barn hängt vid bröstet 24 timmar om dygnet, och inte gjort någonting annat än tuttat. Enligt amningsbarnmorskan Kerstin Lindahl är det ett framgångskoncept.

Nu släpps äntligen det sjätte avsnittet av Danderyds sjukhus podd Föda barn. Ämnet är amning och gästen som delar med sig av sina erfarenheter är programledaren och superpoddaren Hannah Widell.

- Jag tror att bara närheten till sin bebis, hud emot hud, gör ett bra jobb och får mjölken att strömma till. Man inte ska vara så rädd och vill du inte att din kille ska vara i närheten när du ammar, får väl han dra ett tag, menar Hannah.

Amningsmottagningen ger råd

Med i studion är även amningsbarnmorskan Kerstin Lindahl som var med och startade amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.

- Vi var några barnmorskor som såg att det fanns ett behov av specialistvård för mammor med amningsproblem, och därför startade vi amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.

Här finns nu 8 amningsbarnmorskor som har runt 2 000 telefonkontakter per år med mammor som hör av sig till amningsmottagningen och får stöd.

Ofta lite strul i början

Starten är inte helt enkel för många, säger Kerstin Lindahl. Det är en liten bebis som du ska lära känna och du ska förstå hur ni båda kan samspela. Det kan ta tid.

Kerstin berättar att många av samtalen till amningsmottagningen handlar om tilliten till sin egen förmåga att amma. Att många är rädda för att inte barnet får i sig tillräckligt mycket näring.

- Mamman behöver inte oroa sig i onödan.  Om barnet är nöjt, kissar och bajsar och verkar må bra, finns ingen anledning till oro.

Många pappor tar aktiv del

I slutet av programmet berättar familjeterapeuten Magnus Sjöström om hur partnern kan uppleva amningsperioden.

- De flesta tar en aktiv del, som ofta går ut på att stödja mamman t ex genom att sätta gränser mot en glad svärmor och se till att det praktiska fungerar. Sedan är det viktigt att även partnern anknyter till barnet. Det finns många möjligheter till det även för den som inte ammar.

På frågan om pappor kan amma svarar Magnus att det var en kvalificerad fråga, men han tror inte det. Däremot kan pappan vara med i en ammande situation och vara en del av det. Då berättar Hannah, som vuxit upp i en hippiefamilj, att hon fick följa med sin pappa till ett mansläger där han typ ammade henne. Sannolikt fick hon närhet men ingen näring. Sedan tog mamman lyckligtvis över.

Lyssna på avsnittet

Prenumerera på Föda barn på iTunes.