Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Hög belastning på akutmottagningen

2015-01-14

Just nu har akutmottagningen högre belastning än vanligt, främst på grund av det rådande hala väglaget. Om du behöver en läkarbedömning på grund enklare åkommor kan du vända dig till en närakut eller husläkarmottagning.

Nedan följer en lista över var du kan få hjälp akut om tilllståndet inte är livshotande:

Ring först 1177 Vårdguiden
Öppet dygnet runt för råd om vård och hälsa på telefonnummer 1177 eller webbplatsen 1177.se. Här kan du också boka tider till någon av de fyra största närakuterna. Via 1177 Vårdguiden går det också att få en läkarbedömning i hemmet genom en jourläkarbil.

Besök närakuten
Det finns fyra större och 13 mindre närakuter i länet. Där finns god kapacitet att ta emot patienter för läkarbedömningar som inte kan vänta till nästa vardag. Till de större närakuterna kan sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden hjälpa dig att boka tid i förväg. De har öppet alla dagar till klockan 22.00. Under röda dagar har de öppet 8.00- 22.00.

Besök din husläkarmottagning
I länet finns omkring 200 husläkarmottagningar. De kommer ha ordinarie öppettider under vardagarna och prioritera de besök som är mest akuta.

Få besök av en läkare hemma
Jourläkarbilar kan skickas ut via 1177 Vårdguiden till invånare som behöver en läkarbedömning men har svårt att ta sig till en läkare. Prioriterade patienter är barn över 1 år och äldre invånare.