Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Kolla dina "prickar" under Melanoma week 18-22 maj

2015-05-05

Den 18-22 maj är det Melanoma week – en vecka då alla som vill undersöka sina "prickar" kan boka tid på hudmottagningar över hela Sverige utan remiss. Från den 6 maj kan man ringa till Danderyds sjukhus och boka tid.

Hudcancer (malignt melanom och övrig hudcancer) är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och antalet fall har ökat de senaste åren.

- Vi har sett en ständig ökning av hudcancer sedan svenskarna började åka på solsemester under 70-talet, berättar Anne-Maj Hansson, verksamhetschef på Hudkliniken på Danderyds sjukhus.

Bli brun, inte bränd
De flesta skandinaver har ljus och känslig hud som gör oss extra utsatta för solens UV-strålar som kan orsaka hudcancer. Därför är det så viktigt att skydda sig.

- Malignt melanom kan uppstå på huden och i sällsynta fall även förekomma i slemhinnor och i ögonen, informerar överläkare Irina Magnusson Tchernova. Särskilt utsatta är de personer som solar på solarium, golfare, båtmänniskor och "solmissbrukare". De bör tänka extra mycket på att skydda sig, helst med hatt och kläder och alltid med solskyddskräm.

Forskarna anser att UV-strålning är inblandad i majoriteten av alla hudcancerfall och är den enda viktiga yttre riskfaktorn, enligt Cancerfonden. Det gör att kopplingen mellan solning och hudcancer är lika tydlig som den mellan rökning och lungcancer.

Tidig upptäckt kan rädda liv
"Prickar", leverfläckar och födelsemärken är vad människor i allmänhet brukar kalla sina hudfläckar. Det är inte helt korrekt, men alla förstår vad man menar. Födelsemärke kan dock vara missvisande, då helt ofarliga hudfläckar ofta uppkommer ända upp i 7-8-årsåldern.

- Malignt melanon kan uppstå i både nya och gamla hudfläckar, berättar Irina Magnusson Tchernova. Det är när hudfläcken förändrar form och/eller mörknar som man bör uppsöka vård, men är du orolig är det bättre att kontrollera en gång för mycket, än en gång för lite.

Boka tid utan remiss
Danderyds sjukhus telefontider är:
Onsdag den 6 maj, kl 13.00-14.30
Måndag den 11 maj, kl 8.00-9.30
Onsdag den 13 maj, kl 13.00-14.30

Ring 070-017 39 79 eller 073-899 85 14. 

Du kan även boka tid via Mina vårdkontakter

Det finns ett begränsat antal tider. Kostnad 350 kr. Frikort gäller. Uteblivet besök debiteras. 18-årsgräns gäller.

Melanoma week är ett samarbete mellan hudläkare inom EU för att förebygga hudcancer. I Stockholm samarbetar hudmottagningarna med Cancerpreventiva enheten, Samhällsmedicin.

Skalpellfria diagnoser
- På Melanoma week-mottagningen erbjuder vi patienterna en undersökning av hela "hudkostymen", berättar Anne-Maj Hansson. Alla "prickar" (naevi) undersöks kliniskt och en del bedöms med dermatoskop som är ett handhållet förstoringsglas med inbyggd ljuskälla som möjliggör att man snabbt och smidigt kan undersöka suspekta hudförändringar. Ett utmärkt diagnostiskt hjälpmedel, som gör att man slipper göra ett kirurgiskt ingrepp för analys.

HUDMOTTAGNINGARNAS BÄSTA SOLRÅD

· Skydda barn, särskilt barn under ett år.

· Var försiktig med solning mellan 11-15 då solen är som starkast.

· Använd hatt, skjorta och byxor. Tätt vävda textilier har bäst solskydd.

· Använd solskyddskräm med hög solskyddsfaktor och skydd mot UVA.

· Även reflekterat ljus på en strand eller i fjällen kan ge solbränna.

· Du kan bli bränd även en mulen dag.

Läs mer om hudkliniken på Danderyds sjukhus