Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Medarbetares uppfinningar förbättrar vården – invigning av SLL Innovation

2013-05-30

Tisdagen den 28 maj invigdes SLL Innovation. Tack vare SLL Innovation kan uppfinnare och företag få chansen att mötas och utveckla produkter som gör vården bättre och mer patientsäker. Med vid invigningen var bland andra statssekreteraren på Näringsdepartementet, Håkan Ekengren (C), och landstingsråd Torbjörn Rosdahl (M).

Rullstolsburna och andra bensvaga har ofta svårt att röra på benen. Med Actileg, där vårdgivaren skapar en rörelse och vårdtagarens ben följer med, får benmusklerna träning. Actileg är en av de uppfinningar som SLL Innovation har arbetat med.

- Nu är vårt projekt äntligen permanentat, säger Olle Hillborg, ansvarig för SLL Innovation.

- Satsningen på innovationer är en global rörelse, sa Håkan Ekengren vid sitt anförande på invigningen.

Näringsdepartementet har under en längre tid visat intresse för innovationer, bland annat inom vården. Förra året antog regeringen en nationell innovationsstrategi.

- En innovationsstrategi behövs för att kunna möta globala samhällsutmaningar, skapa konkurrenskraft och jobb i Sverige samt att leverera samhällstjänster med kvalitet och effektivitet, förklarade Håkan Ekengren.

I innovationsstrategin utgör innovationskraften i den offentliga sektorn en central del.

- Det är en högtidlig stund, sa Torbjörn Rosdahl vid sitt invigningstal. Det händer mycket i vården nu och jag är så tacksam att få vara med. Nu bygger vi och hoppas på att våra duktiga medarbetare kommer med ännu fler innovativa idéer.

- Sverige är bra på att ta fram uppfinningar, men dåliga på att kommersialisera dem. Nu går vi från ord till handling, avslutade Håkan Ekengren.

Undersköterskans uppfinning finns över hela världen

Genom åren har DS Innovation, som fram till nu alltså verket i projektform, men nu är en fast verksamhet i form av SLL Innovation, lokaliserad på Danderyds sjukhus med ett landstingsövergripande uppdrag, arbetat med flera uppfinningar från medarbetare inom Stockholms läns landsting.

- Jag stack mig efter ett navelsträngsprov under en förlossning, berättar undersköterskan Sonia Gustavsson.

För att undvika att fler skulle råka ut för samma sak uppfann hon Stick Stop, som nu finns på marknaden i hela världen.

- I vårt nätverk finns framför allt sjuksköterskor och undersköterskor som i sitt dagliga arbete ser förbättringsmöjligheter och har idéer för att förenkla sitt arbete, berättar Olle Hillborg.

- Alla har idéer, få vet hur de ska få idéerna att bli verklighet. Vi hjälper uppfinnarna på traven. Vinnare är både samhället, den enskilda innovatören och inte minst patienterna.

Många samarbetspartner

För att en uppfinning ska kunna bli en färdig produkt krävs olika kontakter och stöd. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, är en av SLL Innovations viktigaste samarbetspartner.

- Vi stödjer hela innovationsprocessen, från idé till verklighet, berättade Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren under sitt anförande vid invigningen.

Vinnova var delfinansiär medan SLL Innovation fortfarande var ett projekt. Från och med nu har SLL Innovation finansiering från Stockholms läns landsting. Genom Vinnova kan uppfinningar till exempel testas för att se om de håller för marknaden.

- SLL Innovation är en av våra sex så kallade innovationsslussar, sa Charlotte Brogren. Och genom slussarna har det bland annat kommit ut 43 nya produkter och en tjänst på marknaden och det har bildats 22 nya företag!

- SLL innovation har idag ungefär tio produkter och samarbetar med ungefär lika många företag, säger Olle Hillborg.

En annan av SLL Innovations samarbetspartner är Länsstyrelsen, som bland annat skapat en regional plattform för innovationsupphandling där SLL Innovation ska vara sammankallande.

Uppfinnare och företagare får stöd

- De första åren är det bara kostnader, förklarade Ylva Ryggebo, uppfinnare och röntgensjuksköterska, som uppfunnit flera saker som nu används i vården.

Hon berättade också om hur svårt det kan vara att som egen företagare och innovatör leva på sina produkter.

- Jag har blivit lurad mer än en gång. Men tack vare SLL Innovation får jag hjälp att få rätt kontakter och rätt kompetens.

SLL Innovation samarbetar också med entreprenörer och företag inom det medicintekniska området som vill få hjälp av den medicinska kunskap som sjukvården har.

- Vi arbetar med många små företag som har idéer, men som behöver stöd i hur idéerna ska utvecklas och bli produkter som vi inom sjukvården behöver för att utveckla vår verksamhet, säger Olle Hillborg.

På Danderyds sjukhus rehabiliteringsmedicinska klinik genomförs just nu en klinisk prövning av den så kallade robotdräkten, HAL. Dräkten, som är ett så kallat exoskelett, förstärker strokepatienters rörelseförmåga.

- Tack vare robotdräkten blir det lättare att gå, berättade Sofie Nybom som arbetar på SLL Innovation.

Hon exemplifierade med att en patient som kanske kan gå tio meter på tio minuter utan robotdräkten klarar av att gå 500 meter på 25 minuter med dräkten på.

Utställning

I anslutning till invigningen fanns också en minimässa med utställare som samarbetar med SLL Innovation. Besökare fick bland annat möjlighet att testa Actileg, som hjälper rullstolsburna och andra bensvaga att röra benen, och SEM glove, som hjälper människor med försvagade händer att återfå greppstyrkan och minska muskelbelastningen.

Historik

DS Innovation startade som ett projekt på Danderyds sjukhus för tio år sedan. Sedan dess har verksamheten haft tusentals kontakter med innovatörer och företag som vill utveckla produkter för vården. Utvecklingen till SLL Innovation startade 2010.

För den som inte har så mycket styrka i händerna kan det vara svårt att greppa en flaska eller ett glas. SEM Glove ger extra styrka. SLL Innovation har deltagit i arbetet med att ta fram SEM Glove.

Läs mer och kontakta SLL Innovation