Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Plåster av torskskinn på svårläkta sår

2015-05-22

Hudkliniken testar nya behandlingsmetoder som kan hjälpa patienter med svårläkta sår. Sårbehandlingsmaterial i form av torskskinn som rensats från celler är ett av de senaste tillskotten.

-Torskskinnsplåstret är inte ett plåster i vanlig bemärkelse. Sårbehandlingsmaterialet som är en liten torskskinnsbit läggs i botten på såret och täcks sedan med ett förband och eventuell kompressionslindning. Effekten ska alltså ske i såret, säger Fredrik Correa, ansvarig läkare för projektet på Hudkliniken.

– På bensårsmottagningen träffar jag många patienter med mycket speciella och/eller svårläkta sår. I vår behandlingsarsenal finns det alltid plats för nya produkter och vi håller nu på att utvärdera detta förband kliniskt. Vi har hunnit sätta in det på två-tre patienter och i dag följde vi upp den första som fått denna behandling. Resultatet var positivt så vi ser fram emot att få analysera detta mer framöver. Men samtidigt är sårvård svårt att utvärdera eftersom det är många faktorer som samverkar.

Läs mer om plåstret i artikel i DN