Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Pris till kokbok för stomiopererade

2015-02-24

Den engelska versionen av Danderyds sjukhus kokbok för stomiopererade ”Vissa har andra utvägar” har valts till Sveriges bästa i Gourmand World Cookbook Awards 2014.

Chefsjuksköterska Maria Gylfe (Olofsdotter) från avdelning 61 mötte varje dag stomiopererade patienter som var oroliga för vad de kunde och inte kunde äta.

– Det finns så många pekpinnar inom vården och jag kände att det är mer stimulerande att tala om vad man kan äta som stomiopererad, än förbud och restriktioner. Detsamma tyckte en av klinikens kirurger som gav mig i uppdrag att producera en kok- och inspirationsbok som kan ingjuta mod och glädje hos stomiopererade, säger Maria.

Tidigare i år fick Maria Gylfe veta att boken var nominerad i Gourmand World Cookbook Awards 2014 tillsammans med flera hundra andra svenska böcker.

Och i början av februari, när Maria var på semester i Teneriffa, klingade det till i mobilen med sms:et ”You are the winner in Sweden”.

– Jag blev så himla glad att jag hoppade jämfota på torget i El Medano. Det här en värdefull uppmuntran till alla som varit med och producerat boken, många helt ideellt, och inte minst en hyllning till alla modiga modeller som ställt upp i boken, säger Maria. 

De böcker som får titeln Best in the World utses den 9 juni på den årliga The Gourmand Awards-galan i kinesiska Yantai, sydöst om Peking.”Vissa har andra utvägar” publicerades i april 2013 och har tryckts på svenska i 16 000 exemplar.

Boken finns även på engelska, danska, finska och tyska. I The Gourmand Awards utses årligen världens främsta mat- och dryckesböcker.