Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Tre nya forskningsprojekt stöds av Stiftelsen Hjärtat

2016-05-25

Nu kan ytterligare tre forskningsprojekt förverkligas tack vare Stiftelsen Hjärtat, som möjliggör patientnära forskning på Danderyds sjukhus i samarbete med KI.

Den 23 maj fick stipendiaterna Peter Giesecke och Maria Wahlström ta emot diplom och blommor efter presentation av sina studier. Raffaele Scorza kunde tyvärr inte delta.

Giftstruma ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Peter Giesecke, ST-läkare i kardiologi fick stipendium för studien "Sköldkörteln och hjärtat – tyreoidea sjukdomars inverkan på kardiovaskulär sjuklighet och död". Forskningen handlar bl a om att risken för hjärt-kärlsjukdom är högre för patienter med Hypertyeros (giftstruma i dagligt tal). 

Medicinsk yoga - effektiv rehabilitering för hjärtpatienter

Hjärtsjuksköterskan Maria Wahlström introducerade Mediyoga för hjärtpatienter på Danderyds sjukhus redan 2010 och flera studier visar att yoga har signifikant positiva effekter på patienter som drabbats av hjärtinfarkt. 

Kan "extraslag" av hjärtat vara farliga?

Raffaele Scorza, specialistläkare i kardiologi får stipendium för "Den prognostiska betydelsen av ventrikulära extraslag hos patienter utan kända hjärtsjukdomar". Raffaele ska forska mer om vilka sorters extraslag som är farliga och om dessa är kopplade till hjärtpåverkan.

Här finns en längre nyhet med mer om forskningen.

Läs mer om Stiftelsen Hjärtat.