Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Freja – en podd om det senaste inom kvinnosjukvården

2017-05-03

Nu lanserar vi en ny podcast: Freja – om det senaste inom kvinnosjukvården. Premiäravsnittet handlar om vestibulit – en smärtsam sjukdom som drabbar över 35 000 unga kvinnor i Sverige och trots det är relativt okänd, även inom professionen.


Prenumerera och lyssna på podden
iTunes/iOS  |  Android 


– Sex ska inte göra ont, säger gynekologen och forskaren Nina Bohm Starke i podden. Hon uppmanar alla kvinnor med smärta i underlivet att söka hjälp. Tro inte att det är naturligt! menar hon.

Tyvärr är det stor brist på mottagningar i Sverige som kan behandla vestibulit, och där det finns är väntetiderna långa. På Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus finns samlad expertis med lång erfarenhet av att behandla vestibulit.

Smärtan kom plötsligt

Sofia, som är med i podden, fick vestibulit när hon var 22 år. Helt plötsligt kände hon stark smärta när hon skulle sätta in en tampong. Det hade aldrig hänt förut. På ungdomsmottagningen trodde de att det var svampinfektion. Hon fick läkemedel och samlagsförbud. Men det skulle ta 1,5 år innan Sofia fick rätt diagnos och kunde påbörja en behandling på Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus. Nu deltar hon i en dubbelblind studie där man testar botoxinjektioner mot smärtan.

– Jag tror att jag ingår i den gruppen som verkligen får botox, säger Sofia i podden, för min smärta försvinner mer och mer.

Vestibulit är bara ett exempel på en ”dold” sjukdom som drabbar över 35 000 unga kvinnor. Andra exempel är endometrios och myom som drabbar ännu fler och gemensamt för många av dessa sjukdomar är att det kan ta flera år innan kvinnan får rätt diagnos och behandling.

Medverkande i premiäravsnittet av podden är gynekolog Nina Bohm Starke, doktoranden gynekolog Philip Haraldson samt patienten Sofia. Presentatör är Lovisa Lofsan Sandström och programledare Ingvor Farinotte, presschef Danderyds sjukhus.

Här hittar du alla avsnitt av Freja.

Freja – om det senaste inom kvinnosjukvården

Podden Freja vill bidra till att bryta tystnaden kring ”okända” kvinnosjukdomar och berätta om vilken vård som finns.

Med hjälp av medicinska experter och modiga patienter, som delar med sig av sin historia, vill Freja nå ut med relevant information. På Danderyds sjukhus finns en av Sveriges största kvinnokliniker. Där bedrivs även forskning som kontinuerligt utvecklar kvinnosjukvården.

Freja kommer ut med åtta avsnitt under 2017. De första fem avsnitten handlar om vestibulit, myom, hysterektomi, missfall och cellförändringar.


Prenumerera och lyssna på podden
iTunes/iOS  |  Android