Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

1 av 6 graviditeter leder till missfall

- Varje gång man blir gravid väcks hoppet. I det nya avsnittet av podden Freja berättar artisten Charlotte Perrelli om sina återkommande missfall, som började när Charlotte närmade sig 40. Gynekolog Helena Kopp Kallner berättar om symtom, orsaker och olika behandlingsalternativ.


Lyssna på avsnittet


Charlotte Perrelli har haft åtta missfall och de började när hon närmade sig 40-årsåldern. Hon berättar om den sorg hon kände första gången hon fick missfall. Hon hade träffat en ny man och ville väldigt gärna ha barn med honom.

– Man får tankar som ”alla andra kan ju få barn, varför funkar det inte för mig”. Det kan vara fruktansvärt knäckande.

Fostret kommer ut ”naturligt” (aktiv expektans)

Första gången skedde missfallet i duschen. Då hade Charlotte under flera veckor vetat om att fostret var dött.

– Det kändes naturligt att låta kroppen själv bestämma när fostret skulle stötas ut. Men det var chockartat – ingenting jag vill rekommendera andra kvinnor att göra. Det formligen ”ramlade” ur mig i duschen en dag, och det sprutade blod. Det kändes som att jag blivit knivskuren och jag blev tvungen att ringa efter hjälp.

Charlotte berättar även om hur det kändes att vara ensam om att veta att fostret var dött:

- Jag var mitt i en produktion och alla andra trodde att jag fortfarande var gravid. Det kändes jobbigt, i synnerhet när jag uppträdde i vita kläder och blödde jättemycket. Idag är det lättare att prata om missfall, men första gången var det bara min närmaste familj som visste.

Kvinnor reagerar olika

Hur en kvinna reagerar på missfall är väldigt individuellt. En del känner stor sorg och behöver hjälp för att komma över sin förlust, en del behöver inte professionellt stöd.

- Varje gång jag blev gravid väcktes hoppet. Men jag hade ju redan två barn, jag var inte så stressad. Jag tror att det hade varit mycket värre om jag inte haft barn sedan tidigare, menar Charlotte.

Ultraljud visar om kvinnan fått missfall

- Symtomen på att något är fel med graviditeten kan variera, berättar gynekologen Helena Kopp Kallner. Vissa kvinnor känner direkt att "något är fel". Andra kan uppleva det som en normal graviditet - med illamående och svullna bröst - men sen visar det sig, vid nästa ultraljud, att fostret har varit dött i flera veckor. Anledningen till att det ändå kan kännas som en vanlig graviditet beror på att moderkakan fortsätter att växa.

Orsaker till missfall

Det har forskats mycket kring varför man får missfall och den vanligaste orsaken är att det finns någon form av kromosomavvikelse som gör att fostret inte är livsdugligt.

Risken för det ökar när kvinnan är lite äldre, som i Charlotte Perrellis fall. Andra, mer ovanliga, orsaker till missfall kan vara rubbningar i sköldkörtelproduktionen eller vissa reumatiska sjukdomar som leder till höga nivåer av antikroppar.

- Det är helt enkelt är enklare att bli gravid och få ett friskt barn när man är ung än när man närmar sig 40, säger Charlotte Perrelli i podden. Jag vet ju att jag är gammal, och mina ägg är lika gamla...

- När menstruationen återkommer efter ett missfall betyder det att kroppen är redo att bli gravid igen, säger Helena Kopp Kallner. Då finns som regel ingen anledning att vänta.

Publicerat 2017-10-13

Fakta om missfall

Många missfall sker väldigt tidigt och utan att kvinnan ens vet om att hon har varit gravid. Därför är det svårt att veta exakt hur många missfall som sker. De siffror som finns är att ungefär 15-20 procent av alla kända graviditeter slutar med missfall. 80 procent av dessa sker innan graviditetsvecka 12.

Symtomen på missfall är blödning och att det gör ont i nedre delen av magen som en mensvärk. Man kan dock få mindre blödningar utan att det är missfall. Om man är orolig ska man kontakta sin barnmorska. Vid kraftig smärta, kraftiga blödningar eller blödningar som inte slutar ska man åka in till en akutmottagning.

Ibland kan man få ett missfall utan att kroppen visar några tecken på det och graviditeten stöts inte ut direkt. Det kallas uteblivet missfall eller missed abortion, och det kan dröja flera veckor innan man upptäcker missfallet.

I mycket sällsynta fall kan det vara problem hos kvinnan som gör att det blir missfall. Det kan exempelvis vara olika reumatiska sjukdomar. Om man drabbas av tre missfall i rad görs en utredning.

Alla reagerar olika på missfall. För många är det chockartat och sorgligt, för andra känns det inte lika tungt. På Danderyds sjukhus erbjuds samtal med kurator för de som behöver.

Behandling i samband med missfall

Kan gå till på tre olika sätt:

  • "Aktiv expektans" som betyder att kvinnan får vänta tills graviditeten kommer ut "av sig självt".
  • Medicinsk behandling - där medicin används för att skynda på missfallet.
  • Skrapning, vilket egentligen inte är en skrapning utan man använder en sug för att avlägsna graviditeten.