Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Jag är inte galen – jag har PMS

”En svart våg av hat som sköljer över mig”. Så kan det kännas för vissa kvinnor veckan före mens. Programledaren Karin Adelsköld, som blivit PMS med hela svenska folket, är gäst i poddstudion där vi tar upp någonting som drabbar upp emot 8 av 10 kvinnor. Varje månad.


Lyssna på avsnittet


– Det är så viktigt att vi talar om vad PMS är, säger Karin i podden. Och att vi involverar våra närmaste. Det är ju oftast dem som drabbas mest och de måste förstå att ilskan inte riktad mot dem – egentligen.

I Karins familj vet barnen om att ”draken” kommer en gång i månaden.

– Och när de talar om för mig att ”hon” är här, är det ingen mening att argumentera, ler Karin.

Närmare 8 av 10 kvinnor i fertil ålder känner av PMS som betyder premenstruellt syndrom, även kallat humörsvängningar. Dessa inträffar oftast 7 -10 dagar före mens och drabbar på olika sätt. Upp emot 5 procent har så svåra symtom att de inte kan fungera socialt, oftast på grund av depression eller aggressivitet. Det kallas för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Gulkroppshormon påverkar många kvinnor

Orsaken till PMS och PMDS är en överkänslighet mot gulkroppshormon som bryts ner i kroppen cirka en vecka efter menstruationen.

– De flesta kvinnor känner till det här med sin menscykel, och att man har ägglossning en gång i månaden. Men när vi gynekologer berättar om att ägget då ombildas till en gulkropp, som bl a kan orsaka PMS, då är de flesta kvinnor ovetande. Så långt räckte inte sexualundervisningen till i skolan, konstaterar gynekologen Helena Kopp Kallner i podden.

Som att sjunka ner i mörkret

Innan Karin Adelsköld blev medveten om orsaken till sina problem lyckades hon "ställa till ganska mycket", säger hon. Hon sårade människor omkring sig, fick utbrott och skapade konflikter. Hon fick så småningom diagnosen PMDS.

Så här beskriver Karin sina symtom:

– Efter ägglossningen brukar jag bli ledsen och deprimerad. Det är "som att sjunka ner i mörkret". Det brukar hålla i sig mellan 2 till 4 dagar. Sedan mår jag bättre i några dagar men precis innan mens kan jag få rejäla aggressionsutbrott. Då har jag inget tålamod, tål inte ljud, blir oerhört hungrig och sötsugen och går upp i varv. Sedan, när mensen kommer, försvinner alla symtom.

De här kraftiga humörsvängningarna brukade påverka stora delar av hennes liv.

Finns behandling mot svår PMS

Kvinnor med svår PMS kan få hjälp på flera olika sätt. Till exempel av antidepressiv medicin, som dämpar de värsta symtomen och bara tas under den tuffa perioden i månaden. Vissa typer av p-piller lindrar PMS-besvär.

– I extrema fall kan man slå ut hela menstruationscykeln - helt enkelt försätta kvinnan i ett konstgjort klimakterium, berättar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner i podden.

Det pågår en större studie, där Helena Kopp Kallner är en av forskarna, som testar en ny typ av medicinering mot PMS. Den förväntas bli klar nästa år och sannolikt kommer den att förbättra livskvaliteten för en stor andel drabbade kvinnor.

Känslorna du känner nu är inte på riktigt

Efter diagnosen har Karin Adelsköld dragit ner på stressen. Hon tar medicin, motionerar och dricker ingen alkohol under den svåra perioden. Hon väljer också att göra sådant som känns bra. Till exempel att åka till en simhall och ha värdefull egentid. Hon skriver påminnelser till sig själv på mobilen som "känslorna du känner nu är inte på riktigt". Det har hon stor nytta av när det är som värst.

– Någonting som dock är lite positivt med PMS är att vi kvinnor säger ifrån och vågar stå på oss, avslutar Karin. Något vi kan behöva göra lite mer i vardagen, även när vi inte har PMS.

Publicerat 2017-11-21

Fakta om PMS

Närmare 8 av 10 kvinnor i fertil ålder känner av PMS som betyder premenstruellt syndrom, även kallat humörsvängningar. Dessa inträffar oftast 7-10 dagar före mens och drabbar på olika sätt. Allt ifrån ”En svart våg av hat som sköljer över mig” till ”Jag blir modig och stark och vågar skälla på folk som förtjänar det”.

Symtom på PMS varierar. De kan vara allt från nedstämdhet, ångest, sötsug och spända bröst till irritabilitet, aggressiva utbrott för saker man normalt inte blir så upprörd över, kort stubin som leder till sämre impulskontroll. Du gör och säger saker du normalt sett inte gör, som du ofta ångrar sen.

Upp emot 5 procent av kvinnorna har så svåra symtom att de inte kan fungera socialt på grund av depression eller aggressivitet och liknande. Det kallas för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Orsaken till PMS och PMDS är en typ av överkänslighet mot gulkroppshormon som bryts ner i kroppen cirka en vecka efter menstruationen. Det är alltså ingenting man kan styra själv – det är biologiskt.

Lindriga former av PMS behöver inte medicineras men det finns effektiva behandlingar för PMDS. Just nu pågår en stor forskningsstudie som beräknas vara klar inom ett år.