Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Kokbok - Vissa har andra utvägar

Hur är det att leva med stomi? Kan man snorkla med en påse på magen? Påverkas samlivet? Kan man äta som vanligt eller finns det mat man bör undvika? Svaren finns samlade i en lustfylld och konstnärlig kokbok som producerats av Kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus.

– Vi som arbetar med stomiopererade får dagligen frågan "Vad kan jag äta nu?" Med den här kok- och inspirationsboken vill vi ge råd och tips säger chefsjuksköterskan Maria Gylfe, som är initiativtagare och projektledare till kokboken. Vi hoppas också att den, genom sina vackra och vågade bilder, sin humor och distans, ska inspirera till att prata om och avdramatisera synen på stomi.

Boken är uppdelad i olika teman, Energi, Odlat, Vardag, Lånat, Lärdom, Gala, Glädje och Morgon. I varje tema får vi möta en person som är stomiopererad iförd sin finaste påse. Med stor generositet och värme bjuder de på sig själva och ger bland annat sina bästa och hetaste tips till människor med påse på magen. Kopplat till temat finns en kock eller en matkreatör som ger sina bästa receptförslag inom temat. De kulinariska rätterna som erbjuds, får det att vattnas i munnen för ALLA – inte bara stomiopererade.

Bilderna är tagna av Athina Strataki i väl utvalda miljöer, från åkrar till finrum, från flygfältet i Vallentuna till Kungliga Operan.

Bakom produktionen av kokboken finns samma team som producerade den uppmärksammade Evighetskalendern för några år sedan, där personalen på Kirurg- och urologkliniken poserade mer eller mindre nakna i vackra svartvita bilder. En minst sagt annorlunda kalender.

Ladda ner och läs kokboken. 

English version: For people with other exits

Dansk version: Nogle har andre udveje

Español: Parapersonascon otrasopcionesun 

Norsk version: Noen har andre utveier

Deutsche Version: Känguru-Kulinarik

Suomalainen versio: Älä sulje ovia, avaa uusia


Foto: Athina Strataki

Inspicient: Ingela Tanaka

Make Up Artist: Olle Sodgy

Art Director: Jonas Svedberg

Initiativtagare och projektledare: Chefsjuksköterska Maria Gylfe, Kirurg- och urologkliniken, Danderyds sjukhus

Receptgranskare: Professor, överläkare Rolf Hultcrantz, Karolinska Universitetssjukhuset

Kockar/matkreatörer: Ann Stål, Carl Gustawson, Daniel Farinotte, Fredrik Johansson, Leila Söderholm, Marlene Gustawson, Sanna Änggård