Mia Schön, barnmorska och Elaine Eksvärd, i poddstudion

Elaine Eksvärd om eftervård och första tiden hemma

Hur är det att komma hem med ett litet nyfött barn? Lyssna på författaren och bloggaren Elaine Eksvärds berättelse, där hon får tips av barnmorskan Mia Schön Danielsson.

– Jag sa nog ”aj” upphöjt till en miljon och det första som slog mig när Matteo kommit ut var, fan vad ont det gör!

Måste du ställa klockan för att amma på natten och vad händer om amningen inte kommer igång? Baby-blues den tredje dagen, är det vanligt? Hur är det med toalettbesök och nya lukter från kroppen den första tiden?

Retorikern, författaren och tvåbarnsmamman Elaine Eksvärd berättar sin historia om amning, intimitet och om dagen när hon kom hem med sitt första barn.

Det härliga kom någon dag senare

I början tog smärtan över för Elaine. Men någon dag senare kom det där härliga.

– Jag har sån respekt för barnmorskorna och hur de lyckades ta mig igenom smärtan, vilka coola människor, säger hon. – Det jag skrek sekunden innan Matteo kom ut det var ”Min klitoris!” Det kändes ju inte så heligt och vackert och det var ingen som hade berättat för mig att det kunde hända.

En lugnande tanke kan vara att allting som går sönder under en förlossning sys ihop igen så att både funktion och anatomi återställs.

Många känslor att komma hem

Elaine är proffs på sociala konstellationer och har skrivit en bok om hur man hanterar besvärliga människor, men att få hem sonen Matteo väckte många känslor och till och med katastroftankar.

Elaine var förberedd på att det skulle hända saker med kroppen men att brösten och amningen skulle göra så ont var hon inte beredd på och inte heller hur det luktade från underlivet. I podden förklarar förlossningsläkaren Sophia Brismar Wendel vad det är som händer.

Det viktigaste tipsen för barnet

Barnmorskan Mia Schön håller föreläsningar om eftervård och den första tiden hemma. Hon delar med sig av ett tips som är viktigare än allt annat och det är ”hud mot hud”. Närhet, hud mot hud, skapar en trygghet för barnet som känner igen sina föräldrar, särskilt mamman, på både smak och doft.

Lita på din egen förmåga

Både Elaine och Mia framhäver tilliten till sig själv och sin egen förmåga.

– Se den första tiden som att du är studenten och din bebis är läraren. Lyssna inte på alla som säger ”så här är det”. Lyssna på barnet, släpp efter och var inte rädd för att göra fel. Det ordnar sig!

Medverkande

Elaine Eksvärd, retoriker, författare och tvåbarnsmamma
Mia Schön, barnmorska
Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds kvinnoklinik
Ingvor Farinotte, programledare och presschef på Danderyds sjukhus