Om att bli regnbågsförälder

Jag blev bemött som partner, vilket kändes väldigt bra, säger Katina i podden. Min uppgift var att finnas där, hålla handen, klappa på pannan och förmedla ett lugn. Jag hade dessutom en väldigt bra dialog med undersköterskan, det var ett bra stöd.

– Jag måste ha en högre smärttröskel än jag trodde!

Det säger Linnea Björnstam i podden Föda barn. När hon och partnern Katina Staf kom in till förlossningen var hon helt öppen och barnmorskan som undersökte henne fick en annorlunda duschupplevelse. Dottern Vera var född inom två timmar.

För ett samkönat par kan det ibland ta lång tid från det att man tar ett beslut att vilja bli förälder, till barnet är fött. Först måste du ta reda på vilka möjligheter som finns. Linnea och Katina valde Stockholms läns landsting. Innan försök till befruktning startade hade det gått ett helt år.

– Vi valde landstingets modell, för vi såg många fördelar med den. Eftersom tillgången på spermadonatorer är begränsad, får man vänta. Men det var det värt!

Under graviditeten deltog mammorna i Mama mia Söders regnbågsverksamhet som har ett samarbete med Danderyds förlossning.

Många frågor till en regnbågsmamma

– Skaffar man barn som regnbågsförälder kommer du ut flera gånger dagligen, eftersom du hela tiden får svara på frågor om hur din relation ser ut, hur man har skaffat barn osv, berättar Katina i podden. Hon nämner också att det är vanligt med kommentarer som ”Har du fått barn – jag har inte sett att du har varit gravid” och liknande, att det kan vara svårt för omgivningen att förstå.

I regnbågsverksamheten ingår bland annat nätverk mellan blivande föräldrar som får utbyta erfarenheter och berätta om sin oro. De får en särskild föräldrautbildning där det bland annat ingår ett besök på Danderyds förlossning 1-2 månader innan beräknad nedkomst. De får också ”prioriterad plats” på förlossningen, vilket förhoppningsvis tar bort oron för att bli hänvisad när det är dags att föda.

Inom två timmar var Vera född

Från det att Linnea och Katina kom in till förlossningen till dess att Vera var född, tog det mindre än två timmar!

– Jag måste ha en högre smärttröskel än jag trodde, skrattar Linnea i podden.

Linnea låg hemma med värkar i två dygn men trodde inte att det var dags att åka in helt enkelt. Väl framme på förlossningen gick vattnet som forsade över barnmorskan som undersökte henne. Hon kunde konstatera att Linnea var helt öppen och krystvärkarna på väg.

Bra minnen från förlossningen

– Jag blev bemött som partner, vilket kändes väldigt bra, säger Katina i podden. Min uppgift var att finnas där, hålla handen, klappa på pannan och förmedla ett lugn. Jag hade dessutom en väldigt bra dialog med undersköterskan, det var ett bra stöd.

Efter två nätter på Hotell BB åkte den lilla familjen hem.

– Det var skönt med eget rum och tryggt att veta att expertis fanns på plats när frågor dök upp. Sedan var det lite tufft att komma hem, berättar Linnea. ”Jag har ju ingen licens på att vara mamma” tänkte jag. Men allt gick jättebra.

Medverkande

Linnea Björnstam, regnbågsmamma
Katina Staf, regnbågsmamma
Lotta Andreasson Edman, barnmorska Mama mia Söder, initiativtagare till regnbågsverksamheten
Ingvor Farinotte, programledare och presschef på Danderyds sjukhus