Helena Hallberg, barnmorska, Charlotta Wågert, grundare av familjesajten Loppi.se och Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds kvinnoklinik

Att vänta och föda tvillingar

Du väntar tvillingar! Ett besked som bara 1-2 procent av alla gravida får. Charlotta Wågert, grundare av familjesajten Loppi, är en av dem.

– Först blev jag rädd, jag hade aldrig sett mig själv som trebarnsmamma. Sedan kände jag en djup tacksamhet. Vilken gåva jag hade fått.

Det är med en slags skräckblandad förtjusning som dessa få utvalda tar emot beskedet att de väntar tvillingar.

Charlotta Wågert, som tillsammans med Katarina Bergegård driver familjesajten Loppi.se, blev först rädd med tanke på att hennes första förlossning hade varit tuff. Sedan insåg hon vilken ynnest, och vilken gåva hon hade fått.

Efter flera missfall och både hormonstimulering och IVF-behandling fick Charlotta beskedet att hon väntade tvillingar.

– Jag gick ”all in” och fick två ägg insatta samma dag jag fyllde 40, berättar hon i podden. Till min stora lycka gav det resultat.

11 personer i rummet

När du väntar tvillingar räknas det som en riskgraviditet och riskförlossning som bl a innebär att kvinnan får betydligt fler kontroller och ultraljud under graviditeten. Under förlossningen, som är planerade kejsarsnitt i två fall av tre, finns många specialister i rummet. Oftast två barnmorskor, undersköterskor, två förlossningsläkare, två barnläkare, anestesiläkare, anestesisköterska och ibland även en anestesiundersköterska. Det kan bli upp till 11 personer i rummet.

– Ja, jag kände ett enormt engagemang när mina två flickor föddes på Danderyds sjukhus, berättar Charlotta. Då var det tillfälligt 14 personer i rummet inklusive ett par studenter.

Barnmorska och tvillingmamma

Med i studion var också nattbarnmorskan och tvillingmamman Helena Hallberg, som berättade om sin förlossning som, till skillnad från Charlottas, var vaginal.

– Jag minns mina tankar under den halvtimme som gick mellan barn ett och barn två, berättar Helena i podden. När jag hörde barnläkaren nynna på en sång blev jag lugn. Det här skulle gå bra. Och precis innan min dotter kom sa jag till min nyfödde son som låg hud emot hud i pappas famn ”Nu ska du bli storebror!”

Är det enäggs eller tvåäggs?

Det är intressant nog den vanligaste frågan, enligt tvillingmammorna i studion. Och inte helt lätt att svara på förutom när du fått en flicka och en pojke.

– Ändå händer det att även jag får den frågan, skrattar Helena.

Förlossningsöverläkare Sophia Brismar Wendel reder ut begreppen i podden. Om skillnaden mellan mono- eller dikoriotiska tvillingar som rent medicinskt är mer intressant än enäggs- och tvåäggstvillingar, om ärftligheten, om riskerna, om IVF- behandling och hormonstimulering och om när du kan få samlagsförbud!

– Även om det diagnosticeras som en riskförlossning går det bra i de allra flesta fall, lugnar Sophia. Mycket tack vare alla kontroller under graviditeten som är viktiga att göra, lägger hon till.

Medverkande

Charlotta Wågert, tvillingmamma och grundare av familjesajten Loppi.se
Helena Hallberg, tvillingmamma och nattbarnmorska på Danderyds sjukhus
Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds kvinnoklinik
Ingvor Farinotte, programledare och presschef på Danderyds sjukhus