Carin da Silva, dansare

Carin da Silva om smärtlindring och förlossningsställningar

I tredje avsnittet av Danderyds sjukhus podcast Föda barn berättar dansaren Carin da Silva om sin tuffa förlossning som höll på i 36 timmar och avslutades med ett kejsarsnitt.

Trots det var det första hon sa när Theo låg på bröstet och ammade, sekunderna efter förlossningen:

– Det var det coolaste jag har varit med om! Jag skulle kunna göra om det i morgon!

Under de 36 timmarna hann Carin da Silva med att testa de flesta förlossningsställningarna och olika typer av smärtlindring – allt från duschen hemma till epidural i slutskedet av förlossningen.

– Epidural, det var himmelriket! Nästa gång kommer jag att be om den mycket tidigare! säger Carin övertygande. Och det beror inte bara på att narkosläkaren som satte den var så snygg…

Barnmorskan Rebecca Enander berättar om vilken smärtlindring som finns, både den alternativa och den medicinska. Allt från vad du kan göra hemma till de mest effektiva som epidural och ”Västerviksmetoden”.

– Ruset du får från lustgasen sitter bara i några andetag, berättar Rebecca.

För runt 30 år sedan var gynläge den enda förlossningsställningen, men idag finns det en uppsjö att välja mellan. Under Carin da Silvas värkarbete hann hon med att testa de flesta. Pallen var inte hennes favorit och Rebecca tyckte att den kunde moderniseras.

– Pallen är en u-formad låg pall i trä, där partnern är väldigt delaktig i förlossningsarbetet. Den gör så att barnet lättare kommer ner i bäckenet, men den kunde ju vara lite skönare.

Familjeterapeuten Magnus Sjöström förklarar hur partnern kan känna sig.

– Man delar smärtan. Att se sin partner ha så ont, det gör ju ont i den som är bredvid. Att dela det och också vara den som ger hopp, upplever många som sin uppgift.