Kerstin Lindahl, amningsbarnmorska, poddaren Hannah Widell, Ingvor Farinotte, programledare, Föda Barn-podden

Hannah Widell om amning och anknytning

– Jag tror att bara närheten till sin bebis, hud emot hud, gör ett bra jobb och får mjölken att strömma till. Man inte ska vara så rädd och vill du inte att din kille ska vara i närheten när du ammar, får väl han dra ett tag, säger programledaren och poddaren Hannah Widell.

I det sjätte avsnittet är ämnet amning och anknytning temat och gästen som delar med sig av sina erfarenheter är programledaren och poddaren Hannah Widell.

Amningsmottagningen ger råd

Med i studion är även amningsbarnmorskan Kerstin Lindahl som var med och startade amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.

– Vi var några barnmorskor som såg att det fanns ett behov av specialistvård för mammor med amningsproblem, och därför startade vi amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.

Här finns nu 8 amningsbarnmorskor som har runt 2 000 telefonkontakter per år med mammor som hör av sig till amningsmottagningen och får stöd.

Ofta lite strul i början

– Starten är inte helt enkel för många, säger Kerstin Lindahl. Det är en liten bebis som du ska lära känna och du ska förstå hur ni båda kan samspela. Det kan ta tid.

Kerstin berättar att många av samtalen till amningsmottagningen handlar om tilliten till sin egen förmåga att amma. Att många är rädda för att inte barnet får i sig tillräckligt mycket näring.

– Mamman behöver inte oroa sig i onödan. Om barnet är nöjt, kissar och bajsar och verkar må bra, finns ingen anledning till oro.

Många pappor tar aktiv del

I slutet av programmet berättar familjeterapeuten Magnus Sjöström om hur partnern kan uppleva amningsperioden.

– De flesta tar en aktiv del, som ofta går ut på att stödja mamman t ex genom att sätta gränser mot en glad svärmor och se till att det praktiska fungerar. Sedan är det viktigt att även partnern anknyter till barnet. Det finns många möjligheter till det även för den som inte ammar.

På frågan om pappor kan amma svarar Magnus att det var en kvalificerad fråga, men han tror inte det. Däremot kan pappan vara med i en ammande situation och vara en del av det. Då berättar Hannah, som vuxit upp i en hippiefamilj, att hon fick följa med sin pappa till ett mansläger där han typ ammade henne. Sannolikt fick hon närhet men ingen näring. Sedan tog mamman lyckligtvis över.

Fakta om amning

  • 96 % av alla mammor vill och försöker amma sitt barn. Efter 2 månader är det 85 % som fortfarande ammar och efter 4 månader är det 75%. Efter 6 månader är det 63 % och efter ett år 18 %. Siffror från 2014.
  • Barnet suger oftast på bröstet direkt efter födseln. Vid starten finns det bara råmjölk i brösten, men redan efter 3-4 dagar kommer den stora mjölkproduktionen igång.
  • Väldigt många mammor och barn behöver en inlärningsperiod innan amningen fungerar utan bekymmer. Ibland blir amningen riktigt besvärlig och då finns möjlighet att kontakta amningsmottagningen.
  • På amningsmottagningen finns amningsbarnmorskor som ger råd och hjälp via telefon eller bokat besök. Man kan ringa dygnet runt och lämna meddelande så ringer personalen upp inom ett dygn. Telefon till amningsmottagningen är 08-123 557 76.
  • Rekommendationen i Sverige är att amma sitt barn helt i 6 månader och därefter tillföra annan kost så att barnet får i sig den näring det behöver.
  • Det finns ingen övre gräns när du bör sluta amma ditt barn. WHO:s rekommendation är dock att amma barnet upp till ett år eller så länge mamman och barnet vill.
  • En ammande mamma ska helst inte dricka alkohol, då det påverkar hennes omdöme. Om hon röker eller snusar och inte kan sluta helt, är det bra om hon drar ner på konsumtionen. Även om nikotinet går över till barnet ska hon absolut inte sluta amma på grund av det.
  • Bröstmjölk är levande celler som innehåller mycket värdefulla komponenter. T ex stamceller, antikroppar (som skyddar mot infektioner) och till och med laxermedel.
  • Vanligen krånglar barnets mage lite mindre hos barn som ammar jämfört med när barnet bara får ersättning. Risken för bröstcancer och äggstockscancer minskar när mamman ammar sitt barn. Ju mer amning desto mindre risk.
  • Det är bara mamman själv som kan ta beslutet om hon ska amma eller inte. All näring som barnet behöver finns i ersättningsmjölken.