Lofsan om träning för mammakroppen
– Den mentala förberedelsen är minst lika viktig som den fysiska, menar träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström när hon ger träningstips för mammakroppen i podden Föda barn.
31-åriga tvåbarnsmamman Lovisa Sandström – känd träningsexpert från TV och andra medier – har valt att enbart jobba med kvinnor och framför allt med kvinnor före och efter en graviditet.
– När jag själv hade fått barn insåg jag att det är de här kvinnorna som jag vill jobba med, och här kan jag göra skillnad.
Lovisa menar att viktigare än fysiska träningstips, är övningar som gör att kvinnan känner sig stärkt både till kropp och själ, inför och efter en förlossning.
Kroppen förbereder sig
I avsnittet medverkar även nattbarnmorskan Helen Widborg som bland annat berättar vad som händer rent biologiskt i kroppen när du är gravid.
– Ja, vad är det som INTE händer, skrattar Helen.
Hon berättar om alla hormonerna som slår till på olika sätt, om illamåendet och hur det kan hanteras, om det extra blodet som kroppen lagrar inför förlossningen, om ökad puls och ibland kännbar hjärtklappning med flera förändringar som händer i mammakroppen.
– Relaxin är det bästa hormonet som finns, inflikar Lovisa när Helen nämner hormonet som ”smörjer” bäckenbotten och gör kvinnans leder mjuka.
– Utan det skulle vi spricka helt och hållet när vi föder barn, tror Lovisa. En del kvinnor kan uppleva relaxinets effekter som besvärliga i träningen. Men det är lätt att anpassa övningarna så att det inte blir ett problem, menar Lovisa.
Nio månader upp, nio månader ner
Lovisa brukar rekommendera kvinnan att fortsätta träna som tidigare upp till 20:e veckan. Därefter sker en successiv anpassning som kan inkludera nya träningsråd varje vecka.
– Men jag ger alltid individuella råd baserade på de förutsättningar som kvinnan har, säger Lovisa.
När samtalet kommer in på viktnedgång och träning som främjar det, poängterar Lovisa;
– Att vara smärtfri är en grundförutsättning. Först då kan vi jobba med att gå ner i vikt.
Både Lovisa och Helen förmedlar tumregeln, 9 månader upp – 9 månader ner. Och att få tillbaka höfterna brukar ta ännu längre tid.
Viktigt att kunna njuta av sin graviditet
”Hjälp – nu kommer allting bara att förfalla” är någonting Lovisa hör ganska ofta, i synnerhet från högpresterande träningstjejer.
– De måste lära sig att ha tillit och tillåta sig själv att njuta av den här korta tiden som du är gravid.
Det är något som familjeterapeuten Magnus Sjöström håller med om och tillägger;
– Det är viktigt att våga vila, att våga återhämta sig. Gärna tillsammans. Återhämtning är ofta det man slarvar med, när det nya livet börjar efter en förlossning. Men tänk på att du måste sova för att kunna träna!
– Jag tror att det är viktigt att släppa tanken på att vara ”the perfect mother”, avslutar Lovisa. Att bara vara nära, är ofta det bästa för barnet.
Korta tips
- Knipa kan och bör du göra hela tiden, både innan och efter förlossningen.
- Följ knepen i podden för att veta om du kniper på rätt sätt.
- Även män mår bra av att knipa!
- Fysisk träning kan du göra först efter 6-8 veckor efter förlossningen.
- Njut av din graviditet. Många män tycker att den gravida kvinnan är det vackraste som finns.
- Ha realistiska mål. 9 månader upp, 9 månader ner.
- Tänk på att du är postgravid lång tid efter förlossningen, och efter amningsperioden.
- Träna med försiktighet.