När barnet är fött

När ni vårdats klart på förlossningen flyttas till ni en av våra BB-avdelningar. Vårdbehovet avgör hur länge ni stannar på BB.

Välkomna till BB

Hotell BB

Hotell BB är en eftervårdsavdelning belägen i hotellmiljö på Hotell Mörby på plan 7 och 8 med milsvid utsikt över Danderyd. På hotellet kan du handla mat och fika dygnet runt i receptionen.

Adress: Hotell Mörby, Hotell BB/Danderyds förlossnings eftervård, Kevinge Strand 1B, 182 57 Danderyd. 

Om avdelningen

På Hotell BB vårdas kvinnor och barn med en normal graviditet och förlossning tillsammans med partner. Vårdtiden varierar, men är oftast kortare än på medicinska BB. På Hotell BB finns barnmorska och undersköterska dygnet runt för dig. Besöksförbud gäller på plan 7 och 8. 

Inskrivning och sjukhusvistelse

Efter förlossningen flyttas du till Hotell BB, som tillhör Danderyds sjukhus förlossning, i Hotell Mörby. 

Den nyblivna familjen erbjuds stöd i starten med ett nyfött barn. På enheten jobbar barnmorskor och undersköterskor i team med barnläkare och gynekologer efter behov. Du får råd och stöd om amning, det nyfödda barnet och de förändringar som sker i kvinnans kropp efter förlossningen.

Om både mor och barn mår bra och inte är i behov av fortsatt BB-vård, kan hemgång ske tidigast 6 timmar efter förlossningen. Barnmorska och barnläkare gör den bedömningen tillsammans med familjen. Barnet undersöks av barnläkare före hemgång.

Förbrukningsmaterial som exempelvis blöjor och bindor finns på vårdrummet. Du använder dina privata kläder både till dig själv och barnet.

Utskrivning

Utskrivning från Hotell BB sker nästan dygnet runt. När barnmorska och barnläkare gjort bedömningen att du och barnet kan går hem, har du ett utskrivningssamtal med barnmorska. Utifrån samtalet görs en fortsatt planering.

I anslutning till Hotell BB finns återbesöksmottagningen. Alla familjer erbjuds ett återbesök. Under besöket sker uppföljning av kvinnan, barnet och amning under barnets första levnadsvecka. Uppföljning kan ske både på plats och via telefonrådgivning.

En telefonlinje finns för råd till föräldrar efter hemgång och under barnets första levnadsvecka. Lämna ett meddelande på röstbrevlåda 08-123 575 58 så ringer vi tillbaka.

BB-avdelning 16

På BB-avdelning 16 vårdas ni när mor eller barn behöver extra omvårdnad och tillsyn. Här kan du även vårdas om du behöver vård under graviditeten.

BB-avdelning 17

På BB-avdelning 17 vårdas ni när mor eller barn behöver extra omvårdnad och tillsyn.

Tidigt födda barn

Neonatalen på Danderyds sjukhus drivs av Karolinska sjukhuset. Som nyförlöst får du vård tillsammans med ditt sjuka eller för tidigt födda barn direkt efter förlossningen. Läs mer om prematura barn.

Avgifter

Den som fött barnet vårdas och äter mot patientavgift. Anhörigavgiften är 400 kr/dygn på BB-avdelning 16 och 17. I priset ingår övernattning, frukost och fika. På Hotell-BB är anhörigavgiften 700 kr/dygn, där ingår övernattning, frukost, lunch, middag och fika i priset. Betalning sker via Swish, kort eller faktura innan hemgång.Här finns restauranger och annan service på sjukhuset.

Wifi

På Hotell BB finns ett öppet kostnadsfritt wifi med namnet Patienthotellet Guest. (På sjukhuset heter det öppna och kostnadsfria nätverket SLL-Guest.)

Undvik starka dofter

Vi är tacksamma om ni avstår från till exempel parfym och parfymerade hudkrämer under vistelsen. Många är överkänsliga mot starka dofter.

Du som fött barn

Att föda barn är en stor omställning för kroppen och så fort barnet fötts börjar din kropp att anpassa sig till att inte längre vara gravid. Tänk på följande:

  • Vila och försök att sova när barnet sover.
  • Både du och ditt barn mår bra av varandras närhet. Håll barnet hud mot hud.
  • Kom ihåg att äta och dricka!
  • Gå upp ur sängen och rör dig för att få igång cirkulation och tarmar.
  • Belasta inte de raka bukmusklerna och bär inte tyngre än det nyfödda barnet.
  • För dig som förlösts med kejsarsnitt – håll gärna en kudde över såret som stöd när du hostar, nyser eller skrattar.

Avslagsblödning

Från livmodern kommer avslag som är sårvätska och blod från sårytan där moderkakan har suttit på livmoderväggen. Första dagarna kan det blöda rikligt, därefter blir avslaget allt mer brunaktigt för att därefter bli ljusare. Avslaget upphör oftast efter 6-8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för livmodern att återgå till sin normala storlek. Så länge som det är färskt blod i avslaget bör du inte bada, inte använda tampong och inte ha samlag då detta kan inne­bära risk för infektion. Duscha går utmärkt liksom att använda binda eller trosskydd. Fysisk aktivitet, som promenader, kan också göra att avslaget blir rikligare igen. Det är viktigt att vara uppmärksam på infektionstecken som feber, ihållande smärta över livmodern, illaluktande avslag, tilltagande blödning eller allmän sjukdomskänsla. Om du är hemma och behöver råd kan du kontakta 1177 eller gyn-akuten. 

Eftervärkar

Dagarna efter förlossningen kan du uppleva smärtsamma sam­mandragningar. De kallas för eftervärkar och beror på att livmodern drar ihop sig för att återgå till normal storlek. Det är vanligt att de kommer i samband med amning. Fysisk aktivitet, som promenader till exempel, kan också göra att avslaget blir rikligare igen. Allt detta är helt normalt.

Menstruation

Den regelbundna menstruationsblödningen kommer oftast inte tillbaka förrän amningen är avslutad eller har trappats ner, t.ex. när du slutar amma på natten. Variationerna kan vara stora beroende på om du ammar helt, delvis eller inte alls. Det är viktigt att tänka på att skydda sig mot oönskad graviditet då du inte vet när den första ägglossningen sker efter förlossningen.

Värk i kroppen

Det är inte ovanligt att känna ömhet i kroppen efter en förlossning. Paracetamol och ibumetin går bra att ta när man ammar.

Svullnad

Det kan vara vanligt att du får en svullnad i kroppen under graviditeten men det förekommer även efter förlossningen, framförallt i benen. Det kan ta några veckor innan det försvinner. Använd gärna stödstrumpor och ha benen högt.

I samband med graviditet och förlossning sker flera hormonomställningar som gör att du ibland kan uppleva känslor som oro, gråtmildhet och skörhet. Det är vanligt att du som fött barn känner sig nedstämd under första veckan. Det brukar kallas för baby blues. Detta är normalt, dock är det viktigt att vara observant på nedstämdhet som varar mer än två veckor. Läs mer om förlossningsdepression här.

Även partnern kan känna sig nedstämd och känna oro inför den nya rollen som förälder.

De flesta som föder barn vaginalt får bristningar och det är vanligt att bristningen behöver sys. Mindre bristningar kallas första gradens bristning och läker av sig själv. Andra gradens bristning behöver sys för att läka bra. Läkningsprocessen tar några veckor. Oparfymerad olja kan lindra vid klåda och irritation, undvik tvål eftersom det kan torka ut huden.

Om det svider när du kissar beror det oftast på små bristningar i slemhinnan runt urinröret – det kan underlätta om du spolar underlivet med vatten samtidigt som du kissar.  

Vid ett fåtal förlossningar behöver man klippa för att göra plats för barnets huvud i slutet av förlossningen. Klipp sys efter förlossningen  och sköts på samma som en bristning.

Här finns information på flera språk (Here is information about rupture in several languages).

Återhämtning

Läkningsförmågan är mycket god i underlivet.  Att vara uppe och röra på sig påverkar läkningen i positiv riktning genom att blodcirkulationen ökar. Duscha och byt binda ofta så förhindrar du infektioner. Stygnen försvinner av sig själva. 

Be din barnmorska berätta vad som gäller för dig.

Bristning som involverar ändtarmsmuskeln (sfinkterruptur)

Vid ett fåtal förlossningar uppstår en skada på ändtarmsmuskeln, så kallad sfinkturruptur. Det kan ta lite tid innan muskeln återfår sin normala funktion. Det kan vara bra att ta smärtlindrande tabletter och läkemedel som håller avföringen mjuk, och smärtlindring. 

Uppföljning

Alla erbjuds återbesök till barnmorska som kan undersöka och lotsa vidare vid behov. Du kommer få en enkät från Bristningsregistret , och det är viktigt att fylla i den, den fungerar även som kontaktformulär. När det gått ett år får du ytterligare en enkät från Bristningsregistret och även då möjlighet att önska ett nytt återbesök. 
För kvinnor som har mer komplicerade bristningar eller besvär efteråt kan det vara aktuellt att komma till Bäckenbottencentrum.

Nästa förlossning – rådgivning

Oftast går det bra att föda vaginalt igen. Ibland kan det dock vara rekommederat med kejsarsnitt, t ex för kvinnor som fått en omfattande skada. Har du fått en sfinkterskada bör du komma till specialistmödravården för planering av förlossningen vid en ny graviditet.

Forskning

Sedan ett par år pågår ett intensivt arbete med att minska andelen kvinnor som drabbas av underlivsskador vid förlossning, både inom sjukvården (t.ex. Säker Förlossning via LÖFoch SBU-rapporten) och genom politiska åtgärder. 

Här kan du lyssna på skådespelaren Sanna Bråding som pratar med förlossningsläkaren om bristningar.

Dina bröst har förändrats och de kommer fortsätta att förändras. Det är en naturlig fysiologisk process med ökad vävnadsvätska och blodvolym som tillsammans med bröstmjölkproduktionen kan göra brösten spända och varma. Tillståndet går oftast över inom ett par dygn. Värme kan ibland lindra och det underlättar att amma ofta.

Att få spända bröst är helt naturligt och beror inte på mjölkstockning, som oftast inte uppträder den första  veckan.

Bäckenbottenträning 

Under graviditeten belastas bäckenbotten och under förlossningen töjs musklerna ut. Du bör börja bäckenbottenträna så snart som möjligt efter förlossningen, då har du större förutsättningar att hitta rätt muskel. Bäckenbottenträning är viktigt även för dig som är förlöst med kejsarsnitt.

Här kan du läsa mer om hur du kan träna upp din bäckenbottenmuskulatur efter förlossningen. Träningsprogrammet finns även på flera språk- here is information about pelvic floor exercises in several languages

Lyfta och bära

De första 6-8 veckorna efter förlossningen är det bra att undvika att lyfta tungt (inte tyngre än barnets vikt), för både ryggens och bäckenbottens skull. Det gäller även dig som förlösts med kejsarsnitt.

Vid lyft tänk på att:

  • stå med fötterna i gångställning (ena foten framför den andra)
  • böja på knäna, hålla ryggen rak
  • knipa med bäckenbotten
  • hålla barnet nära dig

Det är helt normalt att känna ömhet både i kroppen och magen. Barnmorskan kommer att känna på magen och ta kontroller för att upptäcka eventuella tecken på infektion.

Så länge avslaget pågår, vilket kan vara 6-8 veckor, är livmodern mer infektionskänslig. Det är viktigt att vara uppmärksam på infektionstecken som feber, ihållande smärta över livmodern, illaluktande avslag, tilltagande blödning eller allmän sjukdomskänsla. Kontakta barnmorskan vid dessa symtom eller om du funderar över något. Om du är hemma och behöver råd kan du kontakta 1177 eller gyn-akuten. 

Var noga med hygien, duscha underlivet och byt binda ofta.

Din kropp efter kejsarsnittet

Att föda barn är en stor omställning för kroppen. Så fort barnet fötts börjar din kropp att anpassa sig till att inte längre vara gravid.

Tänk på följande:

  • Vila och försök att sova när barnet sover.
  • Både du och ditt barn mår bra av varandras närhet. Håll barnet hud mot hud.
  • Kom ihåg att äta och dricka!
  • Gå upp ur sängen och rör dig för att få igång cirkulation och tarmar. Personalen finns med som stöd när du ska gå upp för första gången/gångerna senare på operationsdagen.
    Instruktion för hur du tar dig upp och ner i sängen efter en operation. 
  • Belasta inte de raka bukmusklerna och bär inte tyngre än det nyfödda barnet de första 6-8 veckorna.
  • Håll gärna en kudde över såret som stöd när du hostar, nyser eller skrattar.
  • Maggördel kan användas om det känns bra.

Det är vanligt med svullnad i kroppen, framförallt benen, i senare delen av graviditeten. Detta kan hålla i sig någon/några veckor efter förlossningen. Använd stödstrumpor under denna tid. Om ena benet svullnar upp - sök medicinakuten. 

Det är bra att vänta cirka tre månader efter kejsarsnitt innan du återupptar eller börjar med vanlig träning som till exempel motionsgymnastik. Träning som innehåller mycket hopp kan du behöva vänta längre med. Det är viktigt att träningen känns behaglig. 

Såret

Det vanligaste är att vi syr såret på magen med ett material som försvinner av sig själv. På såret sitter sårtejp som kan sitta tills det ramlar av, men max 14 dagar. Förbandet tas bort efter en vecka eller tidigare om det blivit blött.

Kirurgtejp kan sättas över såret under de första sex månaderna efter kejsarsnittet för att såret ska läka så fint som möjligt.

Det går bra att duscha med vanlig tvål och vatten inom ett till två dygn efter operationen, men undvik att gnugga på såret. Så länge det inte uppstår en infektion är risken att såret spricker upp mycket liten.

Det är ovanligt att såret blir infekterat, men sök vård på gynakuten om du ser rodnad eller om såret skulle bli varigt. Kontakta vården om du känner ökad smärta eller får feber. Även mjölkstockning kan orsaka feber.

Smärta

Det är viktigt med regelbunden smärtlindring de första dagarna efter kejsarsnittet. Ofta behövs smärtlindring i ungefär en vecka och kan därefter trappas ned utifrån behov. Paracetamol (t.ex Alvedon) och ibuprofen (t.ex Ipren) är receptfritt och kan till en början användas tillsammans i maxdos. Maxdosen framgår av informationen på förpackningen.

Ny graviditet

Vänta ett år med att bli gravid så att livmodern hinner läka optimalt efter kejsarsnittet.

Avslag

Avslag kan förekomma under flera veckor efter kejsarsnittet. Undvik samlag, att bada och att använda tampong under denna period. Sök vård på gynakuten om du upplever buksmärta, feber och avvikande avslag.

Efterkontroll på mödravården

Efterkontroll hos din barnmorska på mödravården bokar du själv in 6-8 veckor efter kejsarsnittet, tidigare om du fått en spiral insatt i samband med kejsarsnittet.

Blodförtunnande

Om din läkare ordinerat blodförtunnande ska du hämta sprutor på Apoteket innan hemgång. Barnmorskan på avdelningen visar hur du ska ta dem.

När du ammar ska du äta allsidigt och varierat, gärna mycket frukt och grönsaker. Behovet av vissa vitaminer och mineraler är större än normalt. Du kan också känna dig mer törstig än vanligt. För mer information om kost går att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Några saker att tänka på: 

  • I stort sett kan du äta alla livsmedel under amningen men du bör undvika viss insjöfisk.
  • Banta inte när du ammar.
  • Diskutera eventuella läkemedel med din läkare.

Urin

Efter förlossningen är det normalt med större urinmängder. Kroppen gör sig av med överskottsvätska som den samlat på sig under graviditeten. Om det svider när du kissar beror det oftast på små bristningar i slemhinnan runt urinröret – det kan underlätta om du spolar underlivet med vatten samtidigt som du kissar. Om besvären kvarstår eller förvärras, kontakta din barnmorskemottagning eller husläkare. 

Tarm

Det brukar sällan vara några problem men det kan ta några dagar innan magen kommer i gång. Drick mer och ät fiberrik kost för att undvika förstoppning. Har du gjort kejsarsnitt så tar det ett par dagar innan magen vant sig efter operationen och du kan få mer gaser i magen som gör ont.

Hormonpåverkan under graviditeten och krystning under förlossningen kan orsaka hemorrojder

Hemorrojder är vidgade blodkärl som sitter utanför eller innanför ändtarmsöppningen. Dessa kan vara mycket smärtsamma, men det finns behandling som lindrar. Har du besvär tala med din barnmorska på BB, barnmorskemottagning eller husläkare.

Barnet

Barnet behöver mycket närhet det första dygnet. Fokusera på ditt nyfödda barn och spendera så mycket tid som möjligt med ditt barn i famnen, gärna hud mot hud. Det hjälper dig och ditt barn att lära känna varandra. Det gör också att du lättare kan förstå vad ditt barn behöver och vill eller inte vill och underlättar att amningen kommer igång.

Ungefär 1 av 10 barn behöver under de första dygnen en kortare eller längre vårdtid på nyföddhetsavdelning på grund av någon svårighet till anpassning till födelsen eller på grund av någon sjukdom eller tillstånd som behöver behandling. De flesta sådana tillstånd och sjukdomar är av lindrig eller måttligt slag och de allra flesta problem är övergående.

Barnet behöver mycket närhet det första dygnet och mår mycket bra av att ligga hud mot hud. Barnet har blöja på sig och ligger med sin bara hud mot förälderns bara hud. 

Gör så här

  • Låt barnet ligga med sitt huvud åt ena sidan så att luftvägen är fri och ger en säker position för att andas. 
  • Barnet läggs högt upp på förälderns bröstkorg – "bröstben mot bröstben" och så högt upp så att föräldern kan nå att pussa sitt barn på huvudet. 
  • Barnet ska hjälpas att ligga med armar och ben mjukt inböjda nära kroppen med axlar och höfter lätt inböjda under kroppen. Händerna vill barn ha nära ansiktet och munnen. Fötterna ska ligga så att tårna pekar mot varandra. Hjälp barnet ifrån en utsträckt "grodposition" och in mot en "fosterposition". 
  • Håll dina händer som stöd över barnets rygg och under fötter och stuss.
  • Sätt mössa och strumpor på barnet och lägg filt/täcke över barnet så att kroppen täcks. 
  • Så stor yta som möjligt av barnets hud ska har direktkontakt med förälderns hud (föräldern blir då barnets värmekälla)
  • När någon av föräldrarna är vaken och har uppsikt över barnets andning kan barnet med fördel vårdas på detta sätt så stor del av dygnet som möjligt. 

Fördelarna med hud mot hud är:

  • Anknytning mellan föräldrar och barn underlättas
  • Barnet får lättare att upprätthålla en normal och jämn kroppstemperatur
  • Barnets omställning till livet utanför livmodern underlättas, till exempel andning och blodsockerreglering
  • Barnet gråter mindre
  • Om du vill amma, kommer amningen lättare igång

Du kan gärna prata och sjunga för barnet, eftersom sinnesfunktionerna är väl utvecklade med god hörsel, syn och smak. Barnet är närsynt och har en bästa synskärpa på 20 - 30 cm avstånd. Barnet är en egen individ med speciella behov, en kompetent individ med sin egen personlighet redan vid födseln.

Fosterfett

Barnets naturliga fosterfett är skyddande och bra för huden. Tjockt lager av fosterfett i hudveck såsom i ljumskar, armveck eller vid halsen bör strykas ut och överflödet torkas bort då huden annars kan bli röd och irriterad.

Hudfärg och gulsot

Nyfödda barn kan bli gula i huden, så kallad nyföddhetsgulsot. För att barnet fortare skall bryta ned det gula färgämnet bilirubin, som orsakar gulheten, är det viktigt med mycket mat. Detta på grund av att ämnesomsättningen ökar och underlättar utsöndring av färgämnet. Nivåerna av bilirubin kontrolleras på BB och återbesök. Stiger nivåerna kan det bli aktuellt med ljusbehandling.

Nyfödda barn har normalt en rödrosig färg. Första dygnet kan händer och fötter av och till vara blå-lila i färgen. Ett nyfött barns temperatur ska vara mellan 36,5-37,5 grader. Genom att känna på bröstet eller ryggen/nacken kan du bedöma barnets temperatur.

De flesta barn har lite växlande röda prickar och fläckar på kroppen. Om du är orolig för ditt barns hudfärg ska du prata med personalen på BB.

Naveln

Det är viktigt att hålla naveln ren och torr. Om naveln är kladdig kan den tvättas med vatten och torkas torr försiktigt med en tops. Om rodnad uppstår i huden, visa personalen på BB eller på BVC.

Navelstumpen brukar falla av mellan fem och tio dagar efter födseln. I samband med detta kan det förekomma att naveln luktar illa och det kan eventuellt bli en mindre blödning. Det gör inte ont att tappa navelstumpen. 

Torr hy

Barnets hud är ofta torr och ömtålig och behöver inte badas den första tiden. Om sprickor och sår skulle uppstå kan huden gärna smörjas in med bröstmjölk och luftas.

Mongolfläckar 

Barn till föräldrar med mörk eller pigmenterad hud kan födas med mörka områden av ansamling av hudpigment över stuss och rygg. De kallas mongolfläckar eller ”black spots” och bleknar med tiden.

Storkbett

"Storkbett" är röda, platta märken som består av en samling små, ytliga blodkärl. Om de sitter i pannan försvinner de under barnets första levnadsår. I nacken kan de finnas kvar i flera år. Du behöver inte söka vård om ditt barn har storkbett. Röda fläckar kan uppkomma av andra orsaker, fråga barnläkaren i samband med hälsoundersökningen om du är osäker.

Smultronmärke

Smultronmärke är en ansamling av blodkärl i eller under huden. De är oftast klarröda men om de sitter under huden kan de bli blåaktiga. De kan vara släta eller upphöjda och kan fortsätta att öka i storlek under det första året. Smultronmärken kan sitta var som helst på kroppen. De är ofarliga och försvinner oftast efter några år.

Kiss och flytning

De flesta barn har kissat inom ett dygn efter förlossningen. Salter från urinen kan visa sig som en orange/röd fläck i blöjan. Det är helt normalt. Flickor kan normalt ha en vitaktig flytning och även blöda från slidan, vilket försvinner efter två till tre veckor. Det beror på hormoner från födande mamman.

Bajs

Tarmfunktionen bör komma igång inom två dygn. Den första avföringen är mörkbrun eller grönsvart och har en seg konsistens. Den kallas barnbeck eller mekonium. Allt eftersom barnet får mer bröstmjölk så ändras färgen och den blir ljusare och till slut senapsfärgad med vita prickar i. Det händer även att avföringen kan anta en grönaktig ton. Denna färgskiftning sker inom de första fyra dygnen.

Barn som ammas bajsar olika mycket; allt ifrån en gång per vecka till många gånger per dag. Bröstmjölk är milt laxerande så barnet blir inte förstoppad.

Blöjbyte

Det kan kännas svårt i början att byta blöja, men det blir snabbt en rutin. Barnet är inte så ömtåligt som du kan tro, du kan hålla bestämt i ditt barn när du byter blöja. Blöjbytena är bra tillfällen att ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller leka med barnet.

Om barn får blöjutslag har de röda fläckar på huden där blöjan brukar sitta, du kan låta barnet ligga på torrt underlag och lufta stjärten så mycket som möjligt. 

Kräkning

Det är vanligt att barn kräks upp fostervatten under första dygnet efter födelsen. Du kan lägga ditt barn på sidan om barnet kräks.

Den vanligaste formen av kräkningar hos nyfödda är så kallade överskottskräkningar. Det är när barn får i sig mer mat än de klarar av att smälta. Barnet kräks då upp överskottet av mat direkt efter måltiden, ofta i samband med en rapning. Vissa barn kräks ibland, andra barn kräks efter varje måltid. Det är vanligen ingen fara, då barnet mår bra i övrigt och växer som hen ska. Överskottskräkningar beror på att barnets magmun mellan matstrupe och magsäck inte sluter lika tätt som hos äldre barn och vuxna, vilket är helt normalt. 

Rapning

Om barnet inte kommer till ro efter måltiden, kan du ge barnet möjlighet att rapa så kan du hålla upp barnet mot axeln. Alla barn har dock inte behov av att rapa.

Hicka 

Många barn har haft hicka i magen under graviditeten. Hicka kan se obehagligt ut för föräldrarna men är ofarligt. Att amma kan vara till hjälp för att få hickan att upphöra

Nysning

Många nyfödda barn nyser ofta. Det är deras sätt att rensa näsan och beror vanligen inte på varken förkylning eller allergi.

Rörelser

Barnets händer är knutna den första tiden och kroppsrörelserna är oväntade och ryckiga. när barnet störs eller blir stressat. Du kan hjälpa ditt barn till lugnare rörelser genom att ge mycket närhet. 

Omklamringsreflexen (Mororeflexen)

Omklamringsreflexen innebär att barnet gör en omfamnande rörelse med armarna vid plötsliga ljud och rörelser. Du kan hjälpa ditt barn att slippa få denna reflex utlöst genom att linda om en filt när du flyttar ditt barn, klär av/på eller byter blöja. Reflexen försvinner när barnet är ungefär fyra månader.

Gripreflexer

Barnets händer och fötter har gripreflexer. När du lägger ditt finger i barnets hand eller fot och trycker lätt mot barnets handflata/främre delen av foten kan du få barnet att gripa tag med ett fast grepp. Reflexen i handen försvinner när barnet lär sig gripa av egen vilja, vilket är när barnet är omkring fyra månader. Reflexen i foten försvinner när barnet börjar stå på foten.

Sök-, sug- och sväljreflexer

Om du smeker barnets kind vänder barnet ansiktet mot den sidan. Det är den så kallade sökreflexen. Den underlättar för barnet att hitta bröstvårtan eller flaskan. Sökreflexen försvinner när barnet är ungefär fem månader.
Sugreflexen har barnet redan tidigt under fosterlivet i mammas mage. Spädbarn har även en sväljreflex som skyddar barnet mot att sätta i halsen eller få mjölk ner i luftvägarna. Det händer ibland att barn ändå får lite mjölk, i samband med matning eller vid en uppstötning, nära sin luftväg istället för att sväljas ner i matstrupen. Då utlöses dykreflexen, som gör att barnet håller andan om det hamnar under vatten, för att hindra att mjölken kommer ner i barnets luftväg. Barnet kan då tillfälligt inte andas och kan till och med bli blå i ansiktet och spänd i kroppen en övergående stund. Håll barnet vänt med ansiktet ner en stund. Ta sedan upp barnet i famnen med ansiktet fritt och håll om ditt barn en stund och se om det går över. Om det upprepas behöver barnet sannolikt undersökas av en läkare.

Sinnen

De flesta barn kan använda alla fem sinnen – lukt, smak, känsel, syn och hörsel – direkt efter födseln. Barnet har bekantat sig med sinnesintryck från mamman och från omgivningen från sin tid inne i magen.

Lukt- och smaksinnet

Nyfödda barn känner igen lukten och smaken på sin egen mammas bröstmjölk. Nyfödda barn kan själva söka sig mot bröstvårtan genom sitt luktsinne. Undvik att ha starka dofter som parfym under första tiden med ditt nyfödda barn. Många barn blir lugnade av att ha något som doftar av mamma eller pappa nära sig då de ska ligga i egen säng för att sova.

Känsel

Nyfödda barn har känslig hud. Små barn reagerar starkt på smärta. Smärtsamma och stressande händelser tolereras bättre om barnet har fått äta innan och/eller får lite söt sockerlösning eller mat i munnen under blodprovstagning eller liknande. Precis efter förlossningen har barn ett kraftigt påslag av ämnen som adrenalin och endorfiner vilket gör att de reagerar mindre på smärtsamma händelser som K-vitaminsprutan. 

Synen

Synen är det sinne som utvecklas sist och är moget precis före fullgången tid. Alla nyfödda barn tycker bäst om att få se sina föräldrars stilla ansiktet nära sig. Barnet ser bäst på nära håll, ungefär det avstånd som blir naturligt när en förälder håller sitt barn i famnen.

Hörsel

Hörseln utvecklas tidigt. Nyfödda barn känner igen sina föräldrars röster från tiden inne i mammas mage. Försök att ha en behaglig och dämpad ljudmiljö runt ditt nyfödda barn då starkt ljud kan upplevas stressande och dölja de positiva viktiga ljuden av era mjuka röster.

Bad

Du behöver inte bada ditt nya barn direkt, det går bra att vänta ungefär en vecka. När du badar barnet bör badtemperaturen vara mellan 37-37,5 grader - "fingervarmt".

Kläder

Barn upp till ett år behöver ha mössa året runt för att skyddas mot kyla och solljus utomhus. Det är vanligare att klä på barnet för mycket än för lite.

Naglar

Barn kan redan vid födseln ha långa naglar. Om ditt barn river sig i ansiktet kan du försiktigt fila ner eller riva av nageln. Klipp inte barnets naglar de första månaderna, då finns det risk för nagelbandsinfektion.

Napp

Tröstnapp bör helst undvikas de första veckorna för att inte störa amningen. För barn som inte ammas eller vårdas på neonatalavdelning, av annan orsak inte kan var med sin mamma alternativt inte ska ammas kan få en tröstnapp.

Skrik och gråt

Alla barn skriker och skrik är ett sätt för barnet att kommunicera. Skriken kan betyda olika saker och när du lär känna ditt barn kommer du att höra skillnad på olika skrik och tillsammans med barnets övriga beteenden som rörelser, grimaser med mera, så kommer du förstå hur du kan hjälpa ditt barn.

Jag kan inte trösta!

När man inte förstår varför barnet skriker och inte heller lyckas trösta kan man känna sig misslyckad som förälder och även bli arg på sitt barn. Om du känner att du inte klarar av att hantera ditt barns skrik, lämna barnet till din partner eller annan trygg vuxen, eller lägg ner barnet i sin säng och gå ifrån en liten stund. Om du är stressad och arg är det svårare att trösta ditt barn.

Vikt

Normalt går barn ner i vikt de första levnadsdygnen. Barnet återgår vanligen till sin födelsevikt inom två veckor innan hen börjar öka i vikt igen.

Läs mer om hur du sköter ditt barn här.

Barn bör ligga på rygg när de sover. Det är inte ovanligt att ditt barn sover större delen av det första levnadsdygnet. Följ barnets dygnsrymt, det är för tidgt att skapa sovrutiner.

När någon av föräldrarna är vaken och har uppsikt över barnets andning kan barnet med fördel vårdas/sova enligt "säker hud mot hud".

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt men ändå något som oroar många blivande och nyblivna föräldrar. I Sverige drabbar plötslig spädbarnsdöd färre än ett barn av 6 000. Forskning visar att några enkla åtgärder kan minska risken betydligt. Läs mer hos Socialstyrelsen

Aktuell forskning säger:

  • Låt spädbarnet sova på rygg
  • Avstå från nikotin
  • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
  • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
  • Amma om det är möjligt 
  • Napp kan användas när barnet ska sova

Tidigt födda barn

Hur ditt nyfödda barn tas omhand vid förlossningen beror på hur tidigt barnet föds och hur det förväntas må. Om ditt barn fötts ett par veckor för tidigt brukar hen få komma upp på din mage. 

Om ditt barn föds mycket för tidigt, eller mår dåligt, får barnet genast hjälp med all nödvändig utrustning. 

Hjälp att hålla värmen

Ett mycket för tidigt fött barn har svårt att hålla värmen och därför finns det en värmelampa eller värmemadrass på bordet där barnet vårdas. De allra yngsta barnen kläs ofta i en påse av plast på kroppen. Det görs för att minska avdunstningen av vatten från barnets hud, så att det kan hålla värmen bättre.

Prognosen för de allra flesta tidigt födda barn är idag mycket god, och majoriteten växer upp med samma förutsättningar som barn som fötts från och med vecka 37. Vården av tidigt födda barn anpassas efter barnets behov. Som förälder får du hjälp att delta i skötseln av ditt barn, och hjälp med att kunna vara nära ditt barn.

Som förälder kan det vara en omtumlande upplevelse att få ett barn tidigt men det finns mycket stöd att få i vården.

På Danderyds Sjukhus drivs neonatalvårdsenheten av Karolinska Universitetssjukhuset. Läs mer om prematura barn.

Barnläkarundersökning

Medan ni är kvar på sjukhuset undersöks ditt barn av en barnläkare. Då kontrolleras bland annat barnets hjärta, lungor, andning, höfter, reflexer, ögon, mun, hud och genitalier.

Blodsocker

Vi kontrollerar blodsocker på barn där risk föreligger att nivåerna kan bli för låga. Detta kontrolleras med blodprov.

Nyföddhetsgulsot

Nyfödda barn kan bli gula i huden, så kallad nyföddhetsgulsot. För att barnet fortare skall bryta ned det gula färgämnet bilirubin, som orsakar gulheten, är det viktigt med mycket mat. Detta på grund av att ämnesomsättningen ökar och underlättar utsöndring av färgämnet. Nivåerna av bilirubin kontrolleras på BB och återbesök. Stiger nivåerna kan det bli aktuellt med ljusbehandling.

Hörselscreening

Alla nyfödda barn erbjuds hörselkontroll. Detta kan tidigast göras på tredje levnadsdygnet. Syftet är att upptäcka hörsel­skador tidigt för att kunna sätta in stöd och hjälp för att möjliggöra god språkutveckling.

PKU-prov

När barnet är ungefär 48 timmar erbjuds PKU-provet som kontrollerar sjukdomar och bristtillstånd som har att göra med olika behandlingsbara rubbningar i ämnesomsättningen. Om barnet visar sig ha någon av dessa sjukdomar kan barnet antingen medicineras eller få diet, beroende på vilken sjukdom det gäller. Blodprovet tas på BB-avdelningen eller vid återbesöket. Det tar cirka en vecka att analysera provet. Om provet är bra får du inget svar. Läs mer på Karolinska PKU-laboratoriet

POX-screening

När barnet är ungefär 24 timmar kommer barnets syremättnad att kontrolleras genom en enkel mätning på handen och foten. Undersökningen är till för att tidigt upptäcka svåra hjärtfel. De flesta barn har helt normala värden. De barn som har avvikande värden behöver inte ha något allvarligt fel. Mätningen kontrolleras om och om den fortsatt avviker undersöks barnet av läkare och utreds eventuellt med ytterligare undersökningar.

Viktkontroll

Barnets vikt kontrolleras innan ni går hem från sjukhuset, och följs upp på återbesöket.

Amning och matning

De första timmarna

Första timmarna efter förlossningen har de flesta barn en vakenhetsperiod och börjar söka bröstet och suga. Detta sker oftast redan på förlossningsavdelningen.

Barnets första försök att suga beskrivs i nio steg (bild nedan): 

  1. Födelseskrik
  2. Avslappning, barnet vilar och är tyst.
  3. Uppvakning, små rörelser med huvud och axlar, försöker öppna ögonen och röra på munnen.
  4. Aktivitet, luktar sig till bröstvårtan, börjar fixerar bröstvårtan med blicken, barnet rör sig, tar med handen på den, slickar på handen.
  5. Kryp- och glidrörelser, barnet försöker närma sig bröstet. 
  6. Vila, barnet vilar och slappnar av mellan stunder av aktivitet.
  7. Tillvänjning, barnet bekantar sig med bröstet, slickar på bröstvårtan, formar tungan, rör vid bröstet. Detta stadium tar ofta lång tid.
  8. Sugstadiet, barnet börjar suga.
  9. Sömn, efter att ha sugit en längre eller kortare stund sjunker barnet in i sömnstadiet.

Det är viktigt att du låter amningen ta tid eftersom det är ett samspel mellan dig och ditt barn och ni båda behöver tid att lära känna varandra. Det tar olika långa tid innan amningen känns bekväm. Det kan göra ont att amma i början, både när möjlken rinner till och när barnet suger. Läs mer om amningspositioner.

Barnet kan sedan en längre sovstund och kommer att vakna när det är redo för nästa amningstillfälle. Under första dygnet har det friska barnet energireserver vilket innebär att barnet inte behöver väckas för att matas. I vissa fall behöver barn extra mjölk redan från födseln.

Tidig bröststimulering

Mjölkroduktionen styrs av hormoner och kan påskyndas av att brösten stimuleras/handmjölkas. Detta kan du börja med redan under första dygnet efter förlossningen. Det är extra viktigt i de fall då barnet inte har sugit direkt efter förlossningen. Läs mer om handmjölkning/bröstpumpning.

Sår och ont

Om du får sår på bröstvårtorna de första dagarna kan bakterier komma in och orsaka infektion. Tvätta händerna före varje amning, handmjölkning eller pumpning. Efter amningen, låt mjölken som fuktat bröstvårtan torka i några minuter innan du sätter på dig kläder. 

Donera bröstmjölk

Om du har väldigt mycket bröstmjölk kan du donera bröstmjölk till tidigt födda barn. Läs mer på Södersjukhusets sida Modersmjölkcentralen.

Bildmontage av hur en bebis ammar
Här kan du se de nio stegen, när ditt barn börjar amma.

Att amningen går smidigt är ingen självklarthet, särskiilt inte i början. Det tar ett tag att lära sig en teknik som fungerar för dig och ditt barn. Det är viktigt att låta amningen ta tid eftersom det är ett samspel mellan dig och ditt barn och ni båda behöver tid att lära känna varandra. Det kan ta lång tid innan amningen känns bekväm och det är helt normalt.

Lita på dig själv, vila ofta, drick mycket och kom ihåg att din bröstmjölk inte försvinner från en dag till en annan.

Generella amningstips

  • Sitt eller ligg bekvämt, ta barnet till bröstet, riktigt nära.
  • Låt barnets överläpp komma i kontakt med bröstvårtan. 
  • När barnet gapar stort, ta barnet ännu närmre bröstet.
  • Barnet ska ha ett stort sugtag kring bröstvårtan.
  • Ett bra sugmönster är: ett rytmiskt sugande med korta pauser.
  • Din bröstvårta ska efter amning vara något utdragen, men rund och jämn. 
  • Du ska inte ha ihållande smärta (till en början kan det göra ont).

Be personalen på BB, MVC eller BVC om ytterligare information och låt någon vara med vid ett amningstillfälle för att kunna ge råd basert på just dig. Mellan amningarna rekommenderas "säker hud mot hud".

Amningspositioner

Tänk på hur du ligger eller sitter när du ammar så att du inte blir trött i rygg och axlar. Om du har genomgått kejsarsnitt, tänk då på att även skydda såret. Ha stöd för rygg, nacke och knän. Tänk på hållningen och sträck på dig. En amningskudde kan ge stöd och en mer ergonomisk sittställning när du ammar.

Amningsnapp

En amningsnapp är ett tillfälligt amningshjälpmedel som kan underlätta amningen vid smärtsam amning, såriga bröstvårtor eller om ditt barn har svårt att få tag om bröstvårtan efter första dygnet. Det är bra om du först har försäkrat dig om att du har en bra amningsteknik vilket lindrar både smärta och sår och underlättar för barnet att suga.

Sittande amning
Sittande amning med amningskudde
Liggande amning på sida
Liggande amning på rygg
Laid back amning - lutande amningsställning
Tvillingar - Det finns flera möjliga positioner att prova när en mamma ska amma sina tvillingar samtidigt. När tvillingar matas samtidigt är det viktigt att barnen får byta bröst vid varje amning eftersom de kan ha olika stark sugförmåga och båda

Att amningen ska gå smidigt är ingen självklarthet. Det tar ett tag att lära sig en teknik som funkar för dig och ditt barn. Det är viktigt att låta amningen ta tid eftersom det är ett samspel mellan dig och ditt barn och ni båda behöver tid att lära känna varandra. Det kan ta lång tid innan amningen känns bekväm och det är helt normalt.

Lita på dig själv, vila ofta, drick mycket och kom ihåg att din bröstmjölk inte försvinner från en dag till en annan.

Fem problem och lösningar kring amning

1. Barnets grepp om bröstet

Problemet:

  • Barnet gapar stort (som att "bita" i ett äpple)
  • Barnet gör för litet gap bara om bröstvårtan

De vanligaste orsakerna:

  • Barnet är för långt ifrån bröstet
  • Barnets haka har ingen kontakt med bröstet
  • Barnets tag om bröstet har skett för tidigt innan barnet har gjort tillräckliga slicka- och sökrörelser

Förslag på lösning:

  • Hud mot hudkontakt stimulerar amningsbeteendet
  • En bakåtlutande ställning hos mamman gör att barnet kommer riktigt nära (utnyttjar tyngdlagen)
  • Låt barnet slicka och söka tills tungan syns på läppen och barnet gapar riktigt stort
  • Är barnet för snabb, låt barnet ligga en bit ovanför bröstet men med hakan tätt mot bröstet så kan barnet söka sig till bröstvårtan
  • Vid sittande upprätt amningsställning är det en fördel att rikta bröstvårtan upp mot barnets överläpp/näsa
  • Ett fast stöd med en hand bakom barnets skuldror underlättar för att barnets haka ska komma tätt intill

2. Ont vid amning

Problemet:

  • Det kan till en början vara smärtsamt att amma, men det släpper ofta efter en kort stund
  • Vissa har konstant smärta vid amning

Vanligaste orsaken vid ihållande smärta är att barnet har ett för litet tag om bröstet så att bröstvårtan kläms.

Förslag på lösning:

  • Barnet är för långt ifrån bröstet
  • Barnets haka har ingen kontakt med bröstet
  • Barnets tag om bröstet har skett för tidigt innan barnet har gjort tillräckliga slicka- och sökrörelser
  • Viktigt att barnets haka ligger mycket tätt intill bröstet
  • Låt barnet ta ett nytt tag och låt barnet slicka och söka tills barnet gapar stort
  • Pröva gärna andra amningsställningar, ta vid behov smärtlindrande läkemedel

3. Barnets sugkraft 

Problemet:

  • Sugkraften är för kraftfullt
  • Sugkraften är som småsugande och "snuttande"

Vanligaste orsakerna vid småsugande:

  • Barnet kan ha för litet tag om bröstet
  • Barnets haka har ingen kontakt med mammas bröst
  • Mammans utdrivningsreflex av bröstmjölken har inte kommit igång
  • Amningssmärta gör det svårare för mjölken att komma ut
  • Barnet kan vara mätt. Barnet har fått tillägg

Förslag på lösning:

  • Barnets haka har ingen kontakt med bröstet
  • Barnets tag om bröstet har skett för tidigt innan barnet har gjort tillräckliga slicka- och sökrörelser
  • Om barnet får tillägg, fråga gärna din barnmorska om mängden kan minskas.

4. Barnets sugmönster 

Problemet:

  • Ett rytmiskt sugmönster med korta pauser där sugandet blir större och djupare efter någon minut
  • Ett frenetiskt sugande utan pauser
  • Barnet tar tag och släpper upprepade gånger
  • Skriker eller somnar på en gång

Vanligaste orsaken till ett rytmiskt sugmönster:

  • Utdrivningsreflexen av mjölken har inte kommit igång. Det kan ta olika lång tid innan mjölken börjar rinna.

Förslag på lösning:

  • hitta en bekvämare amningsställning
  • avslappningsövningar/tänka på något avslappnande
  • be partner massera axlar/fötter
  • ta något att dricka/äta
  • ta smärtstillande läkemedel vid behov

5. Bröstvårtans form efter amning

Problem:

  • Bröstvårtan är opåverkad
  • Bröstvårtan är något utdragen
  • Bröstårtan är ihopklämd

Vanligaste orsaken till ihopklämd bröstvårta:

  • Barnet har haft ett för litet tag om bröstet. Detta ger smärta och obehag vid amning och ökar risken för sår på bröstvårtan. Utdrivningen av mjölken kan påverkas.

Förslag på lösning:

  • Hud mot hudkontakt stimulerar amningsbeteendet
  • En bakåtlutande ställning hos mamman gör att barnet kommer riktigt nära (utnyttjar tyngdlagen)
  • Låt barnet slicka och söka tills tungan syns på läppen och barnet gapar riktigt stort
  • Är barnet för snabb, låt barnet ligga en bit ovanför bröstet men med hakan tätt mot bröstet så kan barnet söka sig till bröstvårtan
  • Vid sittande upprätt amningsställning är det en fördel att rikta bröstvårtan upp mot barnets överläpp/näsa
  • Ett fast stöd med en hand bakom barnets skuldror underlättar för att barnets haka ska komma tätt intill

Mer amningsstöd

Har du behov av mer amningsstöd kan du vända dig till en amningsmottagning. Eller kontakta 1177 för hänvisning och rådgivning.

Din mjölkproduktion styrs av hormoner och kan påskyndas av att brösten stimuleras/handmjölkas. Detta kan du bärja med redan under första dygnet efter förlossningen. Det är extra viktigt om barnet inte har sugit direkt efter förlossning.

Så här handmjölkar du

  • Ha en lugn miljö runt dig
  • Stryk hande över bröstet
  • Rör bröstvårtan för att stimulera rinningen av mjölken
  • Placera tummen och handen som ett C om bröstet och bröstvårtan
  • Tryck handen in mot dig
  • Kläm fingrarna framåt/ nedåt mot bröstvårtan
  • Byt postition på handen för att komma åt hela bröstet

Film: Så här handmjölkar du, 1177.se

Bröstpump

En bröstpump är ett hjälpmedel, antingen en manuell pump eller elektrisk pump för att få ut bröstmjölken. Bröstmjölk kan sparas upp till sex månader om den fryses direkt efter pumpning. Barnmorskan introducerar bröstpumpning och gör upp en plan framåt. 

Barnmorskan introducerar bröstpumpning och gör upp en plan framåt. Det finns möjlighet att hyra bröstpump. Prata med barnmorskan på BB var närmaste uthyrare finns.

Hungersignaler

Det är viktigt att du anpassar matningen till barnets hunger. Ett nyfött barn visar ofta tydliga hungersignaler:

  • genom att vrida huvudet från sida till sida
  • söka efter något att suga på
  • föra händerna mot munnen
  • börja låta missnöjd eller skrika
Barnets hunger kan skilja sig olika dagar och olika tider på dygnet, så försök följa barnets signaler till dig. Barnet upplever mättnad liksom hunger och ett mätt barn somnar med nappen i munnen, slutar suga eller spottar ut nappen.

Barnets ålder, vikt och aptit spelar roll för hur ofta och hur stora mängder mat du ska ge. Ett nyfött barn har en liten magsäck som inte rymmer några större mängder mat. BVC kan ge dig ytterligare rekommendationer på matmängder och en reflektion över ditt barns viktutveckling.

Olika sugtekniker

Barnet använder två olika metoder när de dricker från bröstet eller ur flaskan. När de suger på bröstet använde de tungan och masserar med utdragande rörelser ut mjölken, vilket de inte gör när de dricker ur flaska. Denna omställning i sugmetod kan vara förvirrande och det är inte alla barn som lyckas växla mellan dessa två utan problem.

Ibland går måltiden med flaska lite för snabbt för barnet och barnet hinner inte varva ner och komma till ro efter maten. Då kan det vara bra med en extra stund av närhet i famnen, eller ibland kan en napp efter maten vara till hjälp. Prova dig fram.

Här kan du läsa mer om hur du flaskmatar.

Obehagssignaler vid matning

Om maten kommer för snabbt eller om matningen känns obehaglig visar barnet obehagssignaler:

  • rynkad panna
  • oroad blick
  • spretande fingrar eller tår
  • mat rinner ur mungipan
  • snabb sväljfrekvens och högljudda klunkar
  • pustande, flämtande
  • vänder huvudet bort eller avvisar maten

Donera bröstmjölk

Om du har väldigt mycket bröstmjölk kan du donera bröstmjölk till tidigt födda barn. Läs mer på Södersjukhusets sida Modersmjölkcentralen.

Hemgång och nya familjen

Barnavårdscentralen - BVC - väljer ni själva och där finns barnsjuksköterskor som hjälper er med allt som rör ert barn fram tills att skolhälsovården tar över.

Kontakta det BVC ni vill tillhöra så snart ni kan efter barnets födelse eller direkt när ni kommer hem och boka in ett första besök.

Ta kontakt med din barnmorska på den mödravårdcentral som då gått till under graviditeten för att boka en tid för efterkontroll. Den görs sex till åtta veckor efter förlossningen.

Då får du chans att ställa frågor om din förlossning och amning. Din barnmorska kontrollerar järnvärdet och blodtrycket. Du kan få en uppföljning av och läkningen av en eventuell bristning och knipförmåga av bäckenbotten. Du får även möjlighet att diskutera till exempel preventivmedel och lämplig träning efter graviditet och förlossning. 

Innan ni åker hem från BB kommer ni att få berätta om er upplevelse av förlossningen. Om ni känner behov av ett uppföljande samtal med barnmorska så hjälper vi er gärna med det.

 

Att bli förälder är en stor förändring i livet. Den första tiden, upp till ett år, är omtumlande och det är viktigt att ge familjen tid. Du får nu följa utvecklingen hos en ny människa, och kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv.

Syskon

Att bli fler i familjen kan kännas både roligt och lite främmande på samma gång. När det nya barnet kommer kan det finnas risk att äldre syskon känner sig lite utanför när den nya familjemedlemmen får mycket uppmärksamhet, vilket är helt naturligt. Läs mer.

Ni kan underlätta för äldre syskon genom att förbereda syskonet genom att prata mycket om hur det kommer att bli.

Vi rekommenderar alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov. När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare. De familjer som går hem inom ett dygn erbjuds även en telefonkontakt dagen däpå.

När nedanstående kriterier är uppfyllda ser vi att ni är redo att gå hem från BB.

Mor

  • Kan kissa normalt
  • Blödningen är normal
  • Kan gå kortare sträckor
  • Inga tecken på infektion
  • Eventuell smärtlindring ger önskad effekt
  • Fått journal och samtalat med barnmorskan om förlossningen
  • Tagit del av information om amning/flask/tillmatning
  • Blivit erbjuden inspektion av eventuell bristning
  • Återbesök är bokat samt vid behov uppföljning på specialistmödravården
    Läkemedelslistan är genomgången
  • Veta var man hör av sig med frågor de sju första dagarna efter födseln
  • Veta var man hör av sig med frågor efter sju dagar
  • Eventuella frågor utifrån är besvarade utifrån checklistan ”När barnet är fött” och ”När det är dags att åka hem”.

Barn

  • Har ammat minst en gång med korrekt tag, alternativt
  • Flask/tillmatning går enligt plan
  • Det finns en plan för barnets matintag fram tills nästa vårdkontakt
  • Syresätter sig normalt (POX-test)
  • Godkänd kontroll för gulsot
  • Barnläkarundersökning är genomförd

Att komma igång med träningen 

Det är bra att vänta cirka två månader efter vaginal förlossning och cirka tre månader efter kejsarsnitt innan du återupptar eller börjar med vanlig träning som till exempel motionsgymnastik. Träning som innehåller mycket hopp kan du behöva vänta längre med. Det är viktigt att träningen känns behaglig. 

Återbesök

Innan ni åker hem från BB planeras ett återbesök inom barnets första levnadsvecka. Vid besöket kontrolleras barnets vikt och utrymme finns att prata om hur de första dagarna varit. Till exempel hur det kändes att komma hem, hur det går med amning/matning och ta upp andra frågor som dyker upp i huvudet när man har en ny liten familjemedlem. Ibland görs även hörseltestet och PKU-provet i samband med detta besök. Ibland finns behov av flera återbesök inom första veckan.

Kontaktuppgifter

Återbesöksmottagningen finns på Hotell Mörby/Patienthotellet, Kevinge Strand 1B, Hotell-BB plan 7.
Observera att besöken är avgiftsfria men uteblivet eller sen avbokning (inom 24 timmar innan besöket) debiteras med 400 kr enl gällande taxa.
Partner är välkommen på besöket. Vi ser helst att syskon stannar hemma.