Tecknad bild på livmoder

1 av 10 opererar bort livmodern

- Jag mådde som en pärla av guld när jag vaknade upp från narkosen! Det berättar patienten Anna Berge i det tredje avsnittet av podden Freja som handlar om gynekologisk kirurgi med fokus på hysterektomi, dvs att operera bort livmodern.

- Att operera bort livmodern är oftast ett sistahandsval, menar gynekologkirurgen Ulrika Johannesson som medverkar i podden. Då handlar det oftast om cancer, smärtande myom, stora blödningar, framfall eller allvarlig endometrios.

Hon säger i podden att det inte är några långa väntetider för operationer på Danderyds sjukhus just nu. Att det alltid görs en prioritering av vilka som har stora besvär och när det till exempel är bråttom att göra ett ingrepp.

Sexlivet blir bättre för många

Tvärtemot vad en del myter säger, t ex att sexlusten försvinner efter en hysterektomi, är det många som tycker att sexlivet blir bättre. Helt enkelt för att många av de problem de hade på grund av sjukdomen, försvinner efter operationen.

- Det finns många onödiga myter kring hysterektomi, säger Ulrika, men det enda som är sant är att kvinnans hälsa och livskvalitet ökar. Och att det ibland handlar om liv eller död. Och då blir valet lätt.

Dela din oro med läkaren

Anna Berge visade sig ha en cancer i livmodern, därför går hon på frekventa kontroller i upp till fem år. Annars brukar de flesta patienter följas upp i öppenvården hos den som remitterat patienten till Danderyds sjukhus.

- Det finns ingen anledning att vara rädd för att genomföra en hysterektomi. Men givetvis är det mycket man som patient undrar över och då är det bästa att ställa sina frågor till den som ska operera, menar Ulrika Johannesson.

På frågan om det känns tomt utan livmoder svarade Anna Berge:

- Nej, men jag har lite svårt att visualisera hur det ser ut där nu, när livmodern är borta.

Oftast snabbt återställd

Trots att en hysterektomi som regel innebär att hela livmodern avlägsnas, inklusive livmodershalsen, brukar patienten vara snabbt återställd utan några problem. Anna Berge vaknade upp efter operationen, helt utan smärtor, och sa:

- Jag har inte haft ont en enda sekund efter hysterektomin. Jag mår som en pärla i guld.
Så skrevs hon ut och fick med sig Alvedon. Det var allt.

Fakta om hysterektomi

  • Ungefär var tionde kvinna i Sverige har genomgått en hysterektomi (opererat bort sin livmoder). I England och framför allt i USA är det mer än dubbelt så vanligt - och där är det ofta kvinnan själv som tar initiativ till ingreppet. I Sverige, däremot, är hysterektomi för det mesta ett sistahandsval och anledningen kan vara cancer, smärtande myom, stora blödningar, framfall eller allvarlig endometrios. Patienternas ålder varierar men genomsnittet ligger runt 45-50 år.
  • Det finns tre olika typer av hysterektomi. Via ett buksnitt, via vaginan och genom laparoskopi ("titthålskirurgi"). Laparoskopi är den modernaste metoden som jämfört med vanlig kirurgi har betydligt mindre trauma, mindre komplikationer, mindre infektioner, kortare vårdtid och snabbare återhämtning för patienten. Laparoskopi beskrivs även som "minimalinvasiv kirurgi". 
  • På Danderyds sjukhus genomför gynekologerna minimalinvasiv kirurgi även med hjälp av en robot som ökar precisionen och gör operationen ännu mer säker och effektiv.
  • I första hand rekommenderas total hysterektomi, det vill säga att även ta bort livmoderhalsen. Om man lämnar den finns det fortfarande risk för cellförändringar och kvinnan måste fortsätta sina cellprovskontroller. Många av de kvinnor som har livmoderhalsen kvar fortsätter dessutom att blöda varje månad.
  • Tyvärr finns det många myter och fördomar kring hysterektomi. Många kvinnor tror att sexlusten är kopplad till livmodern. Det stämmer inte. En annan myt är att kvinnligheten påverkas efter en hysterektomi, vilket inte heller stämmer. 

#frejapodden

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb