Förlossningspersonal på Danderyds sjukhus

Kollegorna är vår andra familj – förlossningspersonal berättar

Möt våra stjärnkollegor som jobbar på förlossningen. Intervjuerna kommer från instagramkontot @danderydsförlossningbb. Vi ses där!

Anette - undersköterska

Allra längst till vänster i bildraden är Annette, 53, undersköterska sedan 2014. 
– Privat är jag trebarnsmamma och trebarnsmormor och bor i Tyresö med min man. Mina tre barnbarn är alla födda här på Danderyds sjukhus.

Berätta om ditt jobb

– Det är stora variationer i tempo och arbetsuppgifter och jag har aldrig tråkigt på arbetet. Att vara anpassningsbar, lyhörd och ha lätt för att ta människor är viktigt. Vi arbetar alltid i par med en barnmorska och det är viktigt med kommunikation och planering. Vi uskor roddar även runt avdelningen så allt flyter på.
Vilka är dina roligaste arbetsuppgifter? 
– Det är att stötta föräldraparet. När vi kan hjälpa en föderska att hitta tryggheten i andningen och avslappningen och hjälpa partnern att finna sin självklara plats i rummet, nära sin kvinna så är hen är det absolut bästa stödet. En trygg miljö är viktig.
Har du något sidoprojekt på jobbet? 
– Jag har precis blivit medlem i Instagramgruppen. Vi firade ett år här om dagen. Det är ett superhärligt och drivet gäng! Mitt första bidrag handlade om lustgasen, jag var jättenervös när jag skulle lägga ut det, men det blev uppskattat så nu har jag fått blodad tand.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag skriver väldigt mycket på fritiden och har gått några kurser med bl.a Ulla Trenter, Arne Dahl och Ninni Schulman. Jag älskar att hitta på historier och skriva ner dem. Det är lite som en drog och är mitt sätt att slappna av och rensa hjärnan.
Vad ser du mest fram mot just nu?
– Att den arbetssituation som vi befinner oss i kommer att förändras. Att förlossningspersonalen får gehör. Det måste den! Det kommer gynna samtliga som någon gång kommer kontakt med en förlossningsklinik och det är ju så gott som alla.
Vad står med på din bucketlist?
– Oj, jag har ingen men känner spontant att jag måste skaffa mig en här och nu! Jag är ju van att arbeta med snabba puckar som sagt. Jag vill starta ett eget företag, jag har en idé om en produkt. Sedan skriva färdigt och ge ut den där jäkla boken som jag putsar på. 

Barnmorskorna Hannah och Sara

Bild nummer två - från vänster Hannah och sedan Sara. 
Fredagssmilen!

Berätta om ert jobb 

– Vi som jobbar på förlossningen och eftervården brukar ofta beskriva det som att arbetsplatsen är vårt andra hem, och våra kollegor vår andra familj.  Även om vi faktiskt har några syskon som arbetar tillsammans, samt att det är vanligt att våra "köksungdomar" är barn eller på annat vis släkt med våra medarbetare, så är det ändå vanligast att kollegor är riktigt nära vänner.  Det blir lätt så - kanske för att vi jobbar på tider och dagar som väldigt många andra vanligtvis är hemma på?  Vårt arbete kan vara ganska utmanande, och att ha en kollegial axel att luta sig mot är guld värt. Eller att få skratta loss med. Många är också privata vänner, berättar barnmorskorna Hannah och Sara. 

Jeanette - barnmorska

Tredjebilden från vänster är Anette. Hon är en 44 årig barnmorska som är gift och har två ”barn” som båda är startklara för vuxenlivet när pandemin lättar. Till familjen hör även våra fem (!) katter från tre olika kullar, där jag bistått födseln hos dem alla. Efter många år som chef och ledare inom äldreomsorgen bestämde jag mig för att jag ville följa min dröm att bli barnmorska och i januari i år slog drömmen in.

Berätta om ditt jobb

Vad är grejen med att vara barnmorska?
 Att få vara med att stödja kvinnan eller paret att bli föräldrar. Stödja kvinnan att klara en värk till, och sedan nästa. Det är lika magiskt varje gång! Jag brinner extra för unga föräldrar och föräldrar med psykiska- och/eller NPF-diagnoser. Att genom förtroende och ett inkännande förhållningssätt hitta vägar att mötas på och på så sätt skapa en trygg miljö för födande. 
Du jobbar treskift (dag, kväll och natt) - vad är fördelarna med det?
– Jag får det bästa från båda världar! Dels dagens puls med mycket som händer och dels nattens lugn. Det brukar bli en längre ledighet i schemat också!
Du var med och bistod när Michaela och Caro födde barn, #dsforl182 - berätta.
– Det var två magiska och fina födslar med såååå mycket kärlek och kvinnokraft inne på rummet. Inte ett öga torrt och Michaela och Caro kommer alltid ha en plats i mitt hjärta 
Vilken superkraft skulle du vilja ha? 
– Att förutspå hur lång tid det tar tills någon ska föda! Jag hade blivit rik om jag kunde få en krona för varje gång jag får frågan om jag vet när bebisen kommer. 
Slutligen, vad är det mest otippade som har hänt dig?
– Att jag blev förbundsdomare i gymnastikgrenen Trampolin. Jag är den mest ogymnastiska man kan tänka sig och nu är jag helt fast sedan fyra år. Älskar människorna, atmosfären, den positiva stämningen. Se unga gymnaster lyckas med övningar och serier de tränat länge för. Att åka på tävling är som att åka på kollo! Att döma en tävling är så meditativt. Att sitta en helg och bara döma är mitt sätt att verkligen koppla av. 

Linda - barnmorska

Längst till höger i bildraden är Linda. Jag är född och uppvuxen i Umeå. Sedan 1998 bor jag i Järfälla med mina två tonårssöner och mina två lurvtussar: katterna Mats och Majken. 

Berätta om ditt jobb

– Jag började min barnmorskekarriär på SÖS förlossning med start januari 2000 och blev sedan kvar där fram tills januari i år då jag bytte till Danderyds förlossning. Har även gästspelat en del i Norge samt i min hemstad Umeå.
Du jobbar natt, vad är de största för- och nackdelarna med det?
– Jag har jobbat natt sedan 2001. Det bästa med att jobba natt är teamarbetet, man tar hand om verksamheten och det mest akuta på jourtid.Man löser problemen helt enkelt och är beroende av alla; läkare, operations- och narkospersonal, undersköterskor och avdelningsassistenter. Teamarbete i sin finaste form! Jag gillar teamarbetet när det flyter på; det kan jag fortfarande "gå igång på". På jourtid finns det inte andra att tillgå förutom just vi som jobbar, teamet. Det negativa med nattarbete är att det är långa pass och att det är just natt. Man blir lite trött och sliten med åren 
Vad hade du jobbat med om du inte var barnmorska?
– Om jag inte arbetat som barnmorska hade jag gärna jobbat som kriminalkommissarie, tänk att få jobba med mordutredningar 
Hur spenderar du din lediga tid?
– Min lediga tid spenderar jag med just att vara ledig. Jag har en plan att komma igång och träna och jag jobbar på den.
Hur piggar du upp dig när det börjar bli grått och mörkt ute?
– Jag älskar hösten och mörkret och spenderar gärna en ledig kväll uppkrupen i soffan med massor av tända ljus 🕯 och mysigt sällskap.
Slutligen, vad är det bästa du vet att äta?
– Lätt min storasysters smörgåstårta, den är to die for. 

 

Läs fler berättelser genom att klicka denna länk.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb