Bild på förlossningspersonal på Danderyds sjukhus

Kollegorna är vår andra familj – förlossningspersonal berättar

Möt våra stjärnkollegor som jobbar på förlossningen. Intervjuerna kommer från instagramkontot @danderydsförlossningbb.

Anette – undersköterska

Allra längst till vänster i bildraden är Annette, 53, undersköterska sedan 2014.Trebarnsmamma och trebarnsmormor, varav alla tre är födda på Danderyds sjukhus.

Berätta om ditt jobb

– Det är stora variationer i tempo och arbetsuppgifter och jag har aldrig tråkigt på arbetet. Att vara anpassningsbar, lyhörd och ha lätt för att ta människor är viktigt. Vi arbetar alltid i par med en barnmorska och det är viktigt med kommunikation och planering. Vi uskor roddar även runt avdelningen så allt flyter på.

Vilka är dina roligaste arbetsuppgifter? 

– Det är att stötta föräldraparet. När vi kan hjälpa en föderska att hitta tryggheten i andningen och avslappningen och hjälpa partnern att finna sin självklara plats i rummet, nära sin kvinna så är hen är det absolut bästa stödet. En trygg miljö är viktig.

Vad ser du mest fram mot just nu?

– Att den arbetssituation som vi befinner oss i kommer att förändras. Att förlossningspersonalen får gehör. Det måste den! Det kommer gynna samtliga som någon gång kommer kontakt med en förlossningsklinik och det är ju så gott som alla.

Barnmorskorna Hannah och Sara

Berätta om ert jobb

– Vi som jobbar på förlossningen och eftervården brukar ofta beskriva det som att arbetsplatsen är vårt andra hem, och våra kollegor vår andra familj.  Även om vi faktiskt har några syskon som arbetar tillsammans, samt att det är vanligt att våra "köksungdomar" är barn eller på annat vis släkt med våra medarbetare, så är det ändå vanligast att kollegor är riktigt nära vänner.  Det blir lätt så – kanske för att vi jobbar på tider och dagar som väldigt många andra vanligtvis är hemma på?  Vårt arbete kan vara ganska utmanande, och att ha en kollegial axel att luta sig mot är guld värt. Eller att få skratta loss med. Många är också privata vänner, berättar barnmorskorna Hannah och Sara. 

Jeanette – barnmorska

Tredje bilden från vänster är Jeanette, 44-årig barnmorska som är gift och har två barn som båda är startklara för vuxenlivet när pandemin lättar. Till familjen hör även fem katter från tre olika kullar, där hon bistått födseln hos dem alla. Efter många år som chef och ledare inom äldreomsorgen bestämde hon sig för att följa sin dröm att bli barnmorska och i januari i år slog drömmen in.

Vad är grejen med att vara barnmorska?

 Att få vara med att stödja kvinnan eller paret att bli föräldrar. Stödja kvinnan att klara en värk till, och sedan nästa. Det är lika magiskt varje gång! Jag brinner extra för unga föräldrar och föräldrar med psykiska- och/eller NPF-diagnoser. Att genom förtroende och ett inkännande förhållningssätt hitta vägar att mötas på och på så sätt skapa en trygg miljö för födande. 

Du jobbar treskift (dag, kväll och natt) – vad är fördelarna med det?

– Jag får det bästa från båda världar! Dels dagens puls med mycket som händer och dels nattens lugn. Det brukar bli en längre ledighet i schemat också!

Du var med och bistod när Michaela och Caro födde barn, #dsforl182 - berätta.

– Det var två magiska och fina födslar med såååå mycket kärlek och kvinnokraft inne på rummet. Inte ett öga torrt och Michaela och Caro kommer alltid ha en plats i mitt hjärta.

Vilken superkraft skulle du vilja ha? 

– Att förutspå hur lång tid det tar tills någon ska föda! Jag hade blivit rik om jag kunde få en krona för varje gång jag får frågan om jag vet när bebisen kommer.

Linda – barnmorska

Berätta om ditt jobb

– Jag började min barnmorskekarriär på SÖS förlossning med start januari 2000 och blev sedan kvar där fram tills januari i år då jag bytte till Danderyds förlossning. Har även gästspelat en del i Norge samt i min hemstad Umeå.

Du jobbar natt, vad är de största för- och nackdelarna med det?

– Jag har jobbat natt sedan 2001. Det bästa med att jobba natt är teamarbetet, man tar hand om verksamheten och det mest akuta på jourtid. Man löser problemen helt enkelt och är beroende av alla; läkare, operations- och narkospersonal, undersköterskor och avdelningsassistenter. Teamarbete i sin finaste form! Jag gillar teamarbetet när det flyter på; det kan jag fortfarande "gå igång på". På jourtid finns det inte andra att tillgå förutom just vi som jobbar, teamet. Det negativa med nattarbete är att det är långa pass och att det är just natt. Man blir lite trött och sliten med åren.

 

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb