Jenny Westholm chef vårdenhetschefen

När vi drar tillsammans åt samma håll kan vi göra stordåd

Som liten var Jenny Westholm fascinerad av gravidmagar och förlossningar. Att bli barnmorska var självklart när hon bara var några år gammal. Sedan fyra år tillbaka är hon vårdenhetschef på Danderyds förlossning och efter en tuff höst ser hon fram emot arbetet med att skapa Framtidens förlossningsvård.

Sjuksköterskelinjen var startskottet som ledde till arbetet som IVA-sjuksköterska på neonatalen på Karolinska sjukhuset. När hon var gravid med sitt andra barn började hon plugga till barnmorska och när hon fyllde 30 år så var hon färdig med kurserna.

– För att få sin examen måste man vara med på 50 förlossningar och göra 100 ”passningar”. Passningar betyder att stötta kvinnor som står inför en förlossning. Totalt stöttar man 150 kvinnor innan man får sin examen. Dagen efter att jag var klar med barnmorskestudierna stämplade jag in på Danderyds Sjukhus förlossning. Det är så fantastiskt att hjälpa någon att föda sitt barn och man får en enorm endorfinkick vid varje förlossning, berättar Jenny Westholm

Efter DS förlossning blev det BB Sophia under två år där hon jobbade på förlossningen och neonatalen. Planeringen och upplägget var väl genomtänkt.

– Tiden på BB Sophia var väldigt bra där fanns allt under ett och samma tak – förlossning, neonatal och operation. Arbetsmiljön genomsyrades av att alla var i samma lag och prestigelöst jobbade mot samma mål. Fokuset låg på familjerna och det fanns en flexibilitet hos vårdpersonalen som anpassade vården efter familjens behov. Det jag tar med mig från det jobbet är att på Danderyds sjukhus skapa en ännu starkare sammanhållning och en hållbar arbetsmiljö på våra tre nya förlossningsenheter, berättar Jenny.

Vi är eniga om riktningen och alla vill samma sak

Tillsammans med sin kollega Lotta Nilsson ansvarar Jenny för förlossningen, Förlossningens akutmottagning (FAM) och specialistmödravården en trappa ned. Ett stort område på kvinnokliniken med många olika arbetsuppgifter.

 – Visst är det ett tufft uppdrag, men jag drivs starkt av att förändra förlossningen och få till en bra arbetsmiljö för alla medarbetare och födande med familjer. Jag och Lotta är involverade i princip i allt förändringsarbete: nyrekryteringar, arbetsmiljö, patientsäkerhet, ekonomi, budget och lokaler. I mitt ledarskap vill jag förmedla att vi alla – såväl barnmorskor, undersköterskor som läkare – åker i samma tåg och åt samma håll. Vi är väldigt eniga i riktningen och vi vill samma sak.

Pandemin hade dominerat under hela 2021 och när höstkylan kom gjorde förkylningarna entré och många blev tvungna att vara hemma på grund av sjukdom eller VAB. Samtidigt ökade covidsmittan i samhället och ett flertal barnmorskor gick på föräldraledighet. Sammantaget blev det ovanligt många vakanser och bemanningen hösten 2021 blev knepig. I slutet av oktober sa många upp sig.

– Det var en stor sorg att se barnmorskor säga upp sig och att många mådde dåligt. Som chef så var det tufft att se. Nu är vi i ett annat läge med Framtidens förlossningsvård. Vi har ställt in oss på att vi kommer få jobba hårt under 2022, men det kommer att göra enormt stor skillnad för Stockholms förlossningsvård. Jag och Lotta är spindlarna i nätet och att få vara med där det händer och få påverka ger så mycket energi. Vi har bra relationer med alla medarbetare och vår högsta prioritet är bra arbetsmiljö, laganda och vi vill skapa en familjär känsla hos oss. När vi drar tillsammans åt samma håll kan vi göra stordåd, avslutar Jenny Westholm.

Här kan du läsa fler berättelser om Framitidens förlossningsvård.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb