Linn Sjöstedt Dahl, barnmorska

Barnmorskan Linn har koll på studenterna

Linn Sjöstedt Dahl är 39 år och barnmorska på förlossningen med ansvarsuppdrag som utvecklingssamordnare och för mentorsprogrammet.

– Jag har jobbat på Danderyds förlossning i snart fem år, innan dess var jag tre år på SÖS förlossning och två år på IVF-enheten på Livio. Jag handleder studenter som ska bli förlossningsbarnskor och är mentorbarnmorska och extrastöd till alla nya barnmorskor. Jag arbetar tillsammans med Rebecca Enander och en några andra kollegor med vårt instagramkonto och jag har även ett ansvarsuppdrag som utvecklingssamordnare.  

Berätta om dig själv!

– Jag är gift och har två underbara barn. Mina fritidsintressen är familjen, fotografering, rättegångar (bor det en kriminalare i mig?) och träning. Just nu tränar jag hårt med en egen PT och satsar på att vara med i en swimruntävling med min kollega Katarina. Vi kallar oss för Team Fostervatten.  

Hur var dina förlossningar? 

– Så länge jag kan minnas har jag drömt om att bli mamma och undrat hur det är att ha värkar och att föda barn. Så när värkarna startade med mitt första barn var jag så taggad och lätt övertänd. Jag fick känna på värkar under lång tid då födseln blev en utdragen historia på slutet. Personalen ville bryta och göra kejsarsnitt, men jag bad om mera tid och till slut kom chansen att prova att lägga en sugklocka och det fungerade. Jag är så tacksam för att det lyckades! Jag ville så gärna uppleva den resan och vips så låg han på mitt bröst. Eller vips och vips - 43 timmar senare...
Jag lyckades även med bedriften att föda barn på min egen födelsedag så jag fick världens finaste födelsedagspresent! När min dotter föddes tre år senare, gick det avsevärt snabbare, typiskt omföderskeförlopp och det var en häftig upplevelse att få vara med om. Som min dotter själv säger: "Jag kom ut som en kanonkula" och det stämmer. 

Dina bästa tips inför en förlossning? 

– Det är svårt att veta hur en förlossning kommer att bli, men jag tror att man ska vara öppen för det som komma skall. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men det kan bli bra ändå. Det är inte fel att vara påläst inför förlossningen, det gör att det blir lättare för dig att vara öppen för de förslag och alternativ som eventuellt kommer upp under födseln. Vårt mål är att det blir en så bra upplevelse som möjligt den som föder, för barnet och för den som är med under förlossningen.

Missa inte livesändningen med superbarnmorskorna Linn & Rebecca, måndag den 3 maj kl 12.00–12.25 på instagram @Danderydsförlossningbb

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb