Förlossningspersonal på Danderyds sjukhus

En positiv förlossningsupplevelse – förlossningspersonal berättar

Möt våra stjärnkollegor som jobbar på förlossningen. Intervjuerna kommer från instagramkontot @danderydsförlossningbb. Vi ses där!

Vattenfödsel och sätesfödsel

Bilden längst till vänster i bildraden handlar om vattenfödsel till sätesfödsel. Det finns många olika sorters födslar och ibland svänger det fort hos oss. 

Berätta om er utbildning

Ungefär 3–4% av alla barn ligger i säte – alltså med rumpan nedåt, istället för det allra vanligaste: huvudet nedåt i fullgången tid. Dessa erbjuds vändningsförsök. 
Vändningar lyckas vanligen till 50%. Studier har visat att väl selekterade bebisar – och till viss del föderskor – samt kliniker som regelbundet övar på handläggandet av upprätta sätesfödslar har ett mycket gott utfall. Och en sådan klinik vill ju såklart vi vara. Därför håller några barnmorskor och läkare som är specialiserade på vaginala upprätta sätesfödslar regelbundet utbildning i detta för sina kollegor. Utbildningen varvar teori, filmer och praktiskt övande på olika handgrepp på dockor.
På vårt instakonto kan ni söka efter #dsforl152 - där kan ni se två olika förstföderskor dela sina vaginala sätesfödslar på film. På bilderna ser ni kollegor som utbildar och utbildas. Vi älskar kompetensutveckling.

Susanne - undersköterska och bemanningsassistent

Tvåa från vänster i bildraden är Susanne, 45 år, som har arbetat 20 år på DS förlossning och är undersköterska och bemanningsassistent.

Berätta om ditt jobb

– Privat är jag mamma till två barn på 12 och 17 år. Jag har häst, hund och två katter. Jag är Ljusteröbo. Här på förlossningen har jag jobbat i tjugo år så jag tillhör snart inventarierna. 
Du jobbar både som undersköterska och med bemanningen?
– Ja, jag har en blandad tjänst sedan några år tillbaka. Den största delen jobbar jag med att se till att det finns personal i alla pass, dygnets alla timmar, årets alla dagar. Jag ser till att personalen har så fungerande scheman som möjligt och jag rapporterar in i vårt lönesystem. Men jag har också kvar det roliga med att ta hand om de födande och få vara del av det. Känner mig lyckligt lottad att ha ett så roligt jobb och möjligheten att få blanda min tjänst, så den långa resvägen är helt klart värt det!
Vilken högtid är lättast och svårast att bemanna?
Det brukar vara lättast att bemanna påsken. Svårast brukar vara julaftonskväll och midsommarhelgen. På midsommar har ju flera sommarsemester, så då är det svårare att se till att det finns kompetens också.
Vad är viktigast för dig när du stöttar en födande?
– Att vara trygg, lugn och inkännande. Att se den födandes styrkor och svagheter och fånga upp dem. Att göra skillnad och vara en del av en positiv och bra förlossningsupplevelse.
Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Glad, positiv och omtänksam.
Hur tillbringar du din lediga tid?
– I stallet, på hästryggen och på promenader med hunden. Jag älskar verkligen att ha skogen, vattnet runt husknuten och få njuta av alla årstider med mina fyrbenta vänner. Och jag träffar gärna kompisar och dricker vin när tillfället ges.
Har du tips på någon bra serie?
– When calls the heart, Lucifer, Virgin river. Och Outlander om man missat den. 
 

Sandra - läkare

Trea från vänster i bildraden är förlossningsläkaren Sandra som är doktorand. Sandra är 3-barnsmamma, fru och kattmatte bor i ett falurött funkishus på Värmdö.

Berätta om ditt jobb

Vad är det roligaste med att vara förlossningsläkare?
– Det kräver egentligen ett eget inlägg, i princip allt med graviditet och förlossning tycker jag är superspännande och därmed kul! Jag gillar blandningen av teoretisk kunskap och praktiskt handlag. Att arbeta med hela spektrat från helt friska kvinnor och väntade barn till allvarligt och ibland livshotande sjuka. Att få en lagom dos adrenalin då och då. Och att ha världens bästa kollegor!
Vad har du för specialintresse i ditt jobb?
– Förlossningsskador och bäckenbottenfunktion efter förlossning, både i klinik och forskning. Att förebygga förlossningsskador och att erbjuda en värdig eftervård för kvinnor som drabbas brinner jag för. Det är viktigt för individen men i ett större perspektiv också en feministisk och politisk fråga.
Hur är du som person?
– Jag är en i grunden glad och positiv person med oerhört dåligt tålamod, en tävlingsmänniska som verkligen gillar att ha rätt. Blyg i större sammanhang, mycket obekväm med att mingla med främlingar. Jag tycker att humor och att vara snäll är otroligt viktiga egenskaper som jag försöker odla.
Vilken högtid gillar du mest och varför?
– Tveklöst jul! Älskar allt med julen, särskilt julgranen.
Vad är det bästa du vet att göra när du är ledig?
– Vara med min familj, åka båt och bada. Trädgårdsarbete, äta god mat, bullar och smågodis, träffa kompisar och dricka vin. Just nu i någon sorts träningsflow som jag hoppas kunna hålla i. 
Vad lägger du onödigt mycket pengar på?
– Onödigt är en definitionsfråga, men jag är svag för bra hudvård och snygga skor. 
Till sist: vad har du för talang förutom alla dina jobbskills?
– Såhär års måste jag säga odla blommor! Min favorit är dahlior som trots att dom även är mördarsnigelns och tvestjärtens favorit nu blommar de otroligt fint.

Vad är Pinards stetoskop och vad gör man med en sådan?

Allra längst till höger i bildraden ser du en barnmorska som håller örat mot ett Pinard's stetoskop. Tratten som den också kallas är ett helt icke-elektroniskt (!) sätt att lyssna på barnets hjärtljud.
– CTG som är det vanligaste sättet idag att avlyssna fosterljud har använts sedan 60-talet. CTG ritar en slags graf och man tittar på många olika parametrar och hur de samspelar med varandra.
– Trätratten är ett alldeles utmärkt och tillräckligt sätt att lyssna på barnets hjärta om inga riskfaktorer föreligger.
– Från mitten av graviditeten kan man börja höra barnets hjärta genom tratten.
– Tratten placeras på den gravida magen, optimalt över barnets ryggsida.
– Ju längre ner barnet sjunker i bäckenet i samband med förlossningens fortskridande, ju längre ner på magen får man lyssna med tratten för att fånga upp bebisens hjärtslag.

Vårt instakonto @danderydsförlossningbb: Läs fler fantastiska intervjuer och faktaartiklar på vårt instakonto.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb