Jessica Flygt i tv-soffan hos Mark Levengood

Jessica Flygt hedersgäst hos Mark Levengood

– Vi arbetar fokuserat, med fler patienter som behöver vårdas länge. Oftast nedsövda i en respirator. Det berättade IVA-sjuksköterskan Jessica Flygt för Mark Levengood i programmet ”En kväll tillsammans” som sändes på påskafton i SVT. Galaföreställningen samlade in 15 miljoner kronor till förmån för coronadrabbade.

I Mark Levengoods ”En kväll tillsammans” var några av höjdpunkterna Peter Jöback och Helene Sjöholm, för att inte tala om The Ark, Timbuktu, Tomas Ledin, Björn Skifs och många andra.

Men kanske höjdpunkten i programmet, som sågs av massor av människor som enligt Mark "var ensamma tillsammans" var vår egen IVA-sjuksköterska Jessica Flygt som kom direkt från jobbet till studion på Sveriges Television på Gärdet.

Att jobba i frontlinjen

På Mark Levengoods fråga om hur det är att i frontlinjen få arbeta med coronapatienter, svarade Jessica så här:

– Det är väldigt fokuserat arbete, där fler patienter vårdas länge. I stort sett alla patienter sövs ned, intuberas och hamnar i en respirator ganska direkt när de kommer till IVA. Där får dessa patienter vårdas i en vecka, ibland upp till 14 dagar, vilket är en lång respiratortid. Det är vad som väntar patienter med corona som kommer till IVA.

Efter det visade Jessica sin skyddsmask och hur den fungerar.

– Vi behöver en sådan här mask, eller liknande skyddsutrustning, innan vi går in i den sk Covid-zonen på sjukhuset. Den är ganska tung och det blir väldigt varmt att bära den, berättade Jessica. Man kan få lite ont i nacken.

Skyddskläder försvårar närhet

Mark frågade hur omsorgen och den närhet som man vanligtvis vill visa patienten går till, när man har skyddsutrustning på sig. Jessica bekräftade att det är väldigt svårt, även om just de här patienterna sover eller är sövda under tiden som de ligger på IVA. Hon skulle själv inte vilja mötas av en person i en svart gummimask som täcker i princip hela ansiktet, när man vaknar upp på sjukhuset.

Mark funderade även över svårigheten att inte anhöriga kan vara med på IVA på grund av smittorisken och besöksförbudet.

– Jag lider, precis som alla mina fantastiska kollegor, över att anhöriga inte kan finnas där, som de vanligtvis kan, sa Jessica. De är ju en stor trygghet för patienten.

Jessica pratade även om svårigheten när en patient är nära att avlida, och anhöriga, t ex tonårsbarn, får träffa sin pappa eller mamma för första gången på kanske 10-12 dagar.

– Det är väldigt tungt för dem, och vi lider med dem, säger Jessica.

"Vårt jobb är att göra dem friska"

Avslutningsvis uppmanade Jessica alla människor att ta det här viruset på allvar och följa Folkhälsomyndighetens alla rekommendationer. Att bli svårt sjuk och behöva vård på en intensivvårdsavdelning är oerhört tufft.

– Vi gör allt för att våra patienter ska få den allra bästa vården. Vårt jobb är att göra allt i vår makt för att göra dem friska, avslutade Jessica.

Galan fick in ca 15 miljoner kronor via Radiohjälpen 19 1950 6 till förmån för drabbade av coronaviruset.

Bilden till denna artikel är ett stillbildsklipp från tv-sändningen. Fotocred: SVT.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb