Ineke Samson, logoped, Danderyds sjukhus

Kan stamning vara dolt?

Hur cool man än försöker vara är stamning något som påverkar självförtroende och självkänsla. Stamningen blir en jobbig del av självbilden och en stor del av tankarna kretsar kring stamningen och hur du ska kunna kontrollera den.

Finns dold stamning?

Även den stamning som inte hörs är på riktigt. Man döljer den genom att navigera runt talhinder och byter automatiskt ut ord utan att det märks. Man undviker situationer där man förväntas prata och uppfattas som tyst och blyg fastän det inte är ens riktiga personlighet.

"Ibland kan det vara så att jag spelar dum, att jag låtsas att jag inte förstår, för att jag inte kan säga just det ordet." Ella Calais, patient hos Ineke Samson

I det fjärde avsnittet av podden Akutsjukhuset berättar logoped Ineke Samson om händelser och patienter hon mött under åren på talkliniken på Danderyds sjukhus. Om Lena som stammade som barn men som tystnade under högstadieåren och som sakta men säkert återerövrade ord och situationer hon undvikit under flera år. Om varför en person som stammar ofta får en talblockering när hen ska säga sitt namn. Och om Inekes svåger som kände henne bättre än hon kände sig själv.

– Ibland kan det vara så att jag spelar dum, att jag låtsas att jag inte förstår, för att jag inte kan säga just det ordet, berättar Ella Calais, patient hos Ineke Samson som medverkar i avsnittet.

 

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb