Maria Fernandes, undersköterska, strokeavdelningen

Lärorikt och varierat gör jobbet roligare

– Jag har utvecklats enormt mycket under mina år här, och det är en väldigt spännande patientgrupp, säger Maria Fernandes, undersköterska på strokeavdelning 73.

– Min roll som undersköterska innebär givetvis mycket omvårdnad men även annat såsom blododling eller sätta in kateteter. Jag kan se att den insats som jag lägger ner på patienten verkligen gör skillnad för hens hälsa och förbättring. Som undersköterska är det viktigt att stötta patienten så att hen känner sig trygg. Jag jobbar nära patienterna, vilket är viktigt för att få en tydlig bild av deras mående, berättar Maria.

Spännande patientgrupp

– Här behöver man brinna för det man gör, det kan vara stora utmaningar då det är snabbt tempo emellanåt. Det kan handla om hjärtstopp, akutlarm och patienter som ramlar. Strokepatienter är en patientgrupp som är intressant och ger en bred kompetens. Jag följer patientens förbättring från till exempel förlamning till närapå återställd. Jag tror att undersköterskor som trivs med att utmana sig själva, som gillar när det svänger och som vill utvecklas passar hos oss.

Alla jobbar för patientens bästa

Vid akutlarm gäller det att alla samarbetar, är trevliga mot varandra och kommunicerar väl.

– Det är viktigt med god kommunikation gällande patienternas status för att skapa en bra process och en röd tråd genom hela behandlingen och omvårdnaden av patienten. Alla detaljer är viktiga för att hela tiden fokusera på patientens bästa. I teamet är alla måna om att hjälpas åt och lära av varandra. Jag har lära mig massor under mina år här och känner mig trygg i att våga fråga om allt, både till kollegor och chefer.

Lär sig nytt hela tiden

– I höst när vi öppnar platser för neurologisk övervakningsvård kommer vi få nya patientgrupper och även om vi redan i dag vårdar svårt sjuka neuropatienter så tror jag det kommer att bli mycket lärorikt. Alla är peppade på utvecklingen och för min egen del ska det bli roligt att få lära mig ännu mer. Att jobba inom här innebär att jag lär mig nya saker varje dag, jag vill inte stå still och stagnera i min utveckling.

Namn: Maria Fernandes
Jobb:
Undersköterska på strokeavdelning 73
Bakgrund:
Började på rehabiliteringsmedicin som undersköterska och har arbetat sex år på avdelning 73.
Topp tre på jobbet:
Spännande patientgrupp
Trevligt och familjärt
Utvecklande och lärorikt

Här kan du läsa mer om vår neurologiska övervakningsenhet.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb