Lena Hultsberg, barnmorska på Auroramottagningen

Lena ger förlossningsrädda mod att föda

– I dag är det okej att känna rädsla inför en förlossning. Kvinnor vågar prata om den, vågar se den och vågar söka hjälp för att hantera rädslan. Betydligt fler kvinnor i dag vet också att det finns hjälp att få och att de har rätt till stöd.

Det berättar Lena Hultsberg, barnmorska på Auroramottagningen, en samtalsmottagning för förlossningsrädda på Danderyds sjukhus. Hon arbetar med kvinnor som känner stark förlossningsrädsla som hon menar är ett växande problem. Genom samtal hjälper Lena kvinnorna att komma över sin rädsla eller åtminstone att hantera den lite bättre.

– Vi arbetar med att stärka kvinnans tro till sin egen förmåga att föda barn. Vi kvinnor är byggda att föda barn men många kvinnor har väldigt låg tillit till sin egen kropps förmåga.

Många har kontrollbehov

Kvinnorna Lena möter är rädda att få panik, tappa kontrollen och självklart är de rädda för komplikationer, att barnet ska dö eller att de själva ska skadas. Kvinnor i dag vill ha kontroll eftersom vi är vana vid det. I dag kan vi människor styra mycket i våra liv, men under en förlossning är det kroppen som styr, och det är en skrämmande insikt för många.

– Ungefär hälften av alla som kommer till Auroramottagningen vill ha kejsarsnitt. Då försöker vi under ett första samtal att se var problemen och rädslan ligger. Om kvinnan uttrycker fortsatt önskan om kejsarsnitt bokar vi in ett läkarsamtal för bedömning och ställningstagande.

Ett kejsarsnitt är inte okomplicerat och under resans gång händer det att kvinnan ändrar sig och vill försöka med en vaginal förlossning och då gör Lena upp en födelseplan som ska öka tryggheten. Hälften av de som kommer till Aurora uttrycker en önskan om kejsarsnitt och hälften av dessa ändrar sig och väljer en vaginal förlossning.

Lyssna på Lenas avsnitt som innehåller patientmöten från samtalsmottagning och förlossning och hur hon beskriver ett helt yrkesliv som barnmorska med trender som kommer och går.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb