Besöksförbud

För att minska risken för smittspridning av covid-19 råder ett generellt besöksförbud, med vissa undantag.
Viss planerad vård utförs fortfarande och du som har fått en kallelse är välkommen.
Mer Info
Mia Löf, undersköterska, i kampen mot Coronaviruset

Mia är nominerad till Svenska hjältar

Undersköterskan Mia Löf kämpar mot coronaviruset på Danderyds sjukhus. Den senaste tiden har hon testat hundratals patienter för smittan. – Jag är absolut inte rädd, säger hon.

Mia Löf är kliniskt ansvarig undersköterska på Danderyds sjukhus infektionsavdelning. Den senaste tiden har varit hektisk för henne och kollegorna som jobbar mot coronaviruset.

– Vi befinner oss mitt i stormens öga, men jag känner mig trygg. Jag är absolut inte rädd, säger hon.

Mias arbetsdagar har varit annorlunda sedan smittan nådde Sverige. Torsdagen den 5 mars gjordes ett gammalt ambulansgarage i Danderyds sjukhus om till corona-mottagning.

Mia Löf testade tillsammans med kollegorna runt 500 personer. Någonting som tidningen Arbetet har berättat om tidigare.

Provtagning i ett ambulansgarage

– Det var så imponerande. Över en natt hade vatten och el dragits in i garaget. Och allt material fanns på plats. Det var bara att ställa sig och ta prover, säger Mia Löf.

Människorna som kom för att testa sig hade bokats in och dirigerats till ambulansgaraget genom läkare på 1177. Medan patienterna satt kvar i sina bilar tog Mia och kollegorna prover genom att sticka upp en tops i näsan på dem. Personalen som tog proverna hade på sig högriskkläder i form av rockar och visir. Patienterna fick åka hem och isolera sig tills provsvaren kom efter 24 eller 48 timmar.

– Jag har inga exakta siffror. Men jag tror att ungefär en tredjedel av de vi testade var positiva.

Efter några dagar ändrades uppdraget till att testa vårdpersonal.

Personalen går samman

Förra veckan packade Mia och kollegorna ihop och lämnade ambulansgaraget. Nu ska hon i stället ta hand om patienter som väntar på corona-besked uppe på avdelningarna. Där behöver många hjälp att få i sig luft med syrgas eller inhalatorer.

– Är det positivt får de åka till Huddinge, är det negativt får de vara kvar fast på en annan avdelning, säger hon.

Mia menar att stämningen bland personalen har varit på topp sedan coronaviruset kom till Sverige. Dessförinnan var det flera som varslades från sjukhusen, många har varit ledsna och nedslagna.

– Nu är det som att alla går samman. Vi har blivit påminda om att vi jobbar i vården för att vi vill göra skillnad.

Vi kommer att greja det här

Hon är inställd på att våren blir lång, men är övertygad om att vården liksom Sverige kommer att klara av coronaviruset. Mia vill hylla alla sin kollegor.

– Jag vill hylla alla mina kollegor. Jag tror att vi kommer att greja det här. Kan vi bara få folk att bli sjuka pö om pö så har vi kapaciteten, säger Mia Löf till Aftonbladet där hon är nominerad till priset Svenska hjältar.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb