Olle Hillborg, chef för SLL Innovation

Olle får sjukvården att rocka

– Jag har alltid varit kreativ och uppfinningsrik. När jag var tio byggde jag en pipa av lera som jag kunde röka te i bakom vedboden på landet. Lite senare började jag bygga skateboards och riktiga plastbåtar som jag åkte med på Edsviken i Sollentuna.

DS Innovation arbetar Olle och hans medarbetare med att utveckla idéer till färdiga sjukvårdsprodukter som gör vården lite bättre. Ett sätt att arbeta är att hitta de små idéfröna i verkligheten hos sjukvårdspersonalen. Ett annat är att vara en länk mellan medicintekniska företag och sjukvården för prövning av ny teknik och produkter.

– Det är lika spännande varje gång en idégivare kommer upp till oss och berättar om sina tankar. Det kan röra sig om helt olika saker mellan himmel och jord, men idén utgår alltid från ett behov eller ett problem inom vården som behöver lösas.

Innovativt stickskydd

Stickskydd för navelsträngsprover är ett exempel på en innovation som kommer från en medarbetare inom vården. Navelsträngsprov tas på nästan alla nyfödda barn för att kontrollera hur barnet mår. Det görs med en vanlig kanyl och kan vara riskabelt. Vid ett tillfälle stack sig en undersköterska i handen när hon tog navelsträngsprovet och mamman visade sig vara HIV-positiv. Den gången gick det bra men händelsen väckte en idé hos undersköterskan. En idé som SLL Innovation sedan skapade en produkt av; ett stickskydd i form av en liten plastskena att lägga i handen – en väldigt enkel men uppskattad innovation hos vårdpersonalen.

Rockstjärneliv i Norge

Citatet kommer från Olle Hillborg, chef för SLL Innovation som håller till på Danderyds sjukhus. Han är Akutsjukhusets andra poddvärd för hösten och är lite av sjukhusets ”Oppfinnar-Jocke”.

Stort intresse och engagemang till trots så är inte innovationer inom sjukvården det enda som tar upp Olles tid. Han ägnar sig även åt musik och som ung var han musiker på heltid. Han spelade i ett norskt band som hette Backstreet Girls med Jens Stoltenberg som troget fan och under en period förde han en ganska vild tillvaro på turnéer i vårt grannland.

Till slut lämnade han rockstjärnelivet, hamnade på KTH och tog en magister i medicinsk teknik. Resten är som man brukar säga historia.

– Någonstans är det faktiskt lite rock´n roll i det jobb jag har idag. Det är fantastiskt kul att ta en produkt eller tjänst från det allra första fröet av en idé till en fungerande produkt som faktiskt kan rädda liv i sjukvården någonstans därute i världen. Då är jobbet minst lika bra som att spela musik.

Lyssna på Olles berättelse som rymmer rockstjärnedrömmar, ledarskap och smarta lösningar för bättre vård.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb