Sex ska inte göra ont

– Sex ska inte göra ont, säger gynekologen och forskaren Nina Bohm Starke i podden. Hon uppmanar alla kvinnor med smärta i underlivet att söka hjälp. Tro inte att det är naturligt! menar hon.

Tyvärr är det stor brist på mottagningar i Sverige som kan behandla vestibulit, och där det finns är väntetiderna långa. På Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus finns samlad expertis med lång erfarenhet av att behandla vestibulit.

Smärtan kom plötsligt

Sofia, som är med i podden, fick vestibulit när hon var 22 år. Helt plötsligt kände hon stark smärta när hon skulle sätta in en tampong. Det hade aldrig hänt förut. På ungdomsmottagningen trodde de att det var svampinfektion. Hon fick läkemedel och samlagsförbud. Men det skulle ta 1,5 år innan Sofia fick rätt diagnos och kunde påbörja en behandling på Vulvamottagningen på Danderyds sjukhus. Nu deltar hon i en dubbelblind studie där man testar botoxinjektioner mot smärtan.

– Jag tror att jag ingår i den gruppen som verkligen får botox, säger Sofia i podden, för min smärta försvinner mer och mer.

Mer om vestibulit

Runt 60 artiklar med koppling till vestibulit har publicerats runt om i landet under det senaste året. I några artiklar finns även information om var det finns Vulvamottagningar i landet.
 

Publicerat 2017-05-29

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb