Söker efter tyst förmaksflimmer

Johan Engdahl, hjärtmedicin, letar efter tyst förmaksflimmer hos 400 hjärtsviktspatienter, för att se hur vanligt det är. Ett upptäckt flimmer som behandlas med blodförtunnande medicin minskar risken för stroke med två tredjedelar.

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ibland snabbt. Detta innebär en ökad risk för att bilda blodproppar inne i hjärtats förmak, vilka kan lossna och följa med blodet. Om dessa proppar åker iväg till hjärnan drabbas man av en stroke, som oftast är allvarlig.
Bland vuxna i Sverige har 3-4 procent förmaksflimmer och cirka 30 000 personer drabbas årligen av stroke.

- Det är ganska vanligt att man inte känner att man har förmaksflimmer, så kallat tyst förmaksflimmer. Tyvärr har även dessa patienter lika hög risk att drabbas av stroke. Vi vet att patienter med hjärtsvikt ofta har förmaksflimmer. Med stöd av Stiftelsen Hjärtat kommer vi att leta efter tyst förmaksflimmer bland 400 hjärtsviktspatienter, för att se hur vanligt det är. Om vi hittar ett flimmer får den patienten blodförtunnande medicin, vilket minskar risken för stroke med två tredjedelar, berättar Johan Engdahl, docent och verksam vid hjärtkliniken.

I december 2016 fick Johan Engdahl 100 000 kr från Stiftelesen Hjärtat för projektet "The SILENCE study – screening in high-risk groups for atrial fibrillation".

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb