Höjt beredskapsläge och besöksförbud

Sjukhuset är i höjt beredskapsläge på grund av covid-19. Du som är i behov av akut vård ska söka som vanligt, via 1177 eller 112.
För att minska risken för smittspridning av covid-19 råder ett generellt besöksförbud, med vissa undantag.
Viss planerad vård utförs fortfarande och du som har fått en kallelse är välkommen.
Mer Info
Medarbetare på centraloperation

Sterilteknik levererar alltid "just in time"

Sterilteknik är verksamheten som är en doldis för många, men som förser hela sjukhuset med engångs- och flergångssterila produkter. Tack vare nya arbetsmetoder och ny logistikstruktur har arbetet effektiverats och bidragit till en bättre arbetsmiljö.

Flyttlasset gick i början av juni 2019 till stora ljusa lokaler på plan sju i nybyggda akutvårdsbyggnaden. I lokalerna fanns sprillans nya diskmaskiner, avancerad utrustning och hundratals flyttkartonger.

Annette Willner, enhetschef sterilteknik
– Så här i efterhand känner man en stolthet över att en så stor flytt gått så bra utan någon märkbar påverkan på varken vård eller operationer, säger Annette Willner, enhetschef för Sterilteknik.

Leveranser som är klara just-in-time

I samband med flytten introducerades ett nytt arbetssätt på bred front som heter JIT och står för just-in-time. Medarbetarna får plockkort på operationsartiklar som ska packas på JIT-vagnar till kommande operationer. Vagnarna är packade till en viss patient och levereras till rätt operationssal i rätt tid. I de gamla lokalerna fanns fler och större närförråd med sterila produkter i nära anknytning till verksamheterna och vårdpersonal ansvarade många gånger för packning och avemballering av produkterna.

Nu är det mesta samlat i ett centralt lager­­ där luft och fukttemperatur är övervakad. Personalen jobbar i skift med ­­­­­godsleveranser, så kallade just-in-time-leveranser, till alla olika operationer som pågår dygnet runt.

– Med ett gemensamt lagersaldo för alla sterila produkter får man bättre koll på materialkostnaderna­­ och kan effektivisera, mycket tid och pengar sparas också på leverans- och beställningskostnader. Nu beställs, avemballeras packas och levereras allt av Sterilteknik vilket gör att vårdpersonalen kan fokusera på patienten, förklarar Anette Willner.

Höjd kapacitet

Idag har verksamheten en högre kapacitet då anläggningen är större och har nya och fler maskiner, som processar och steriliserar sjukhusinstrument. Med en ökad maskinpark finns en högre redundans vid driftstörningar vilket gör det mindre sårbart. Utöver förbättrad arbetsmiljö och smarta lösningar finns bra personalutrymmen som planerats efter verksamheten och dess behov.

– Om man ska göra ett bra jobb måste man trivas därför satsar vi mycket på arbetsmiljön. Vi har fantastiska lokaler, personalmatsal, omklädningsrum, mötesrum och en fin terrassutsikt på ett och samma våningsplan avslutar, Annette Willner.

Läs mer om arbetet med Just In Time – innan flytten.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb