Mikael Sääf på medicinsk teknik

Symbol för kampen mot corona

Mikael Sääf, ingenjör inom Medicinsk teknik, har med hjälp av 3D-teknik skapat en skulptur som symboliserar vårt gemensamma arbete i kampen mot coronaviruset. "Gemenskap Beslutsamhet Envishet" är namnet på konstverket.

Mikael jobbar bland annat med att göra individuellt anpassade trakealkanyler på Nationellt Respirationscenter, NRC, både till sjukhusets patienter och till patienter i andra regioner och länder. Det är ett jobb som kräver precision, ett gott handlag och en vilja att ständigt utvecklas och göra produkterna ännu bättre.

Ny teknik kräver övning

2017 startade ett utvecklingsprojekt på NRC som resulterade i att man började med 3D-skanning och att hantera 3-dimensionella anatomiska former i digitalt format för att kunna skapa precisa anpassningar och bl.a. gjutformar.

Då det är en relativt ny teknik så behöver Mikael och hans kollegor öva, och skapa saker som inte ska användas i vården. Det förekommer ibland att verkstaden skapar någon liten minnessak till de som slutar och det har visat sig att Mikael har både kreativiteten och kompetensen för att få till det.

– Det har blivit så att jag gjort de flesta av dessa minnessaker, det är roligt att få vara kreativ och ett bra sätt att öva, säger Mikael.

I samband med ett möte visades en produkt framtagen i CAD på projektorn för vårdpersonalen innan den 3D-printades, som en kul grej hade Mikael satt ett corona-virus i DS-loggan i digitalt 3D-format.

Kreativa idéer och hopp om pepp

Enhetschefen på NRC, Rosalba Degl’Innocenti, frågade om det gick att skapa en fysisk produkt av det man såg på skärmen, och om Mikael kunde hitta på något av den idén.

– Det är så många som har jobbat stenhårt med detta, och verkligen visat så tydligt vad vi klarar av tillsammans. Min tanke med skulpturen är att det är alla våra trygga, säkra händer som tillsammans, med beslutsamhet, kämpar mot viruset, säger Mikael.

Inom trakealkanylproduktionen arbetar man ibland i silver och det låg nära till hands att smida sprutan i silver.

– Sprutorna ser ju inte exakt ut så där men jag tycker den blev fin. Jag tog en bit plåt och böjde till för att få till det. Nålen är faktiskt en riktig nål, berättar Mikael.

Händerna i skulpturen fick två sjuksköterskekollegor bistå med.

– Jag skannade deras händer och lekte med duplicering i det dataprogram vi använder för att få till det. Det kan låta som onödigt arbete nu när alla har mycket att göra men det är verkligen viktigt att vi övar så vi kan hantera verktygen när patienten väl är här. Jag hoppas att medarbetarna ser skulpturen som peppande att fortsätta, och får en känsla att det här är något vi gör tillsammans, avslutar han.

Coronaskulpturen "Gemenskap Beslutsamhet Envishet"
Gemenskap Beslutsamhet Envishet är namnet på konstverket som Mikael Sääf har skapat.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb