Höjt beredskapsläge och besöksförbud

Sjukhuset är i höjt beredskapsläge på grund av covid-19. Du som är i behov av akut vård ska söka som vanligt, via 1177 eller 112.
För att minska risken för smittspridning av covid-19 råder ett generellt besöksförbud, med vissa undantag.
Viss planerad vård utförs fortfarande och du som har fått en kallelse är välkommen.
Mer Info

Unik studie om myom

I oktober startar studien MYOMIC – den första studien i världen som jämför behandling av myom med mikrovågsbehandling alternativt embolisering.

Ungefär var tionde kvinna drabbas av myom, godartade muskelknutor i livmodern, som kan orsaka smärta och rikliga menstruationer. Myom behandlas idag på olika sätt med blandat resultat. Men nu testar Danderyds sjukhus en ny metod, där myomet bränns bort med hjälp av mikrovågor, s.k. ablation. 

– Denna behandlingsmetod mot myom har framför allt testats i Kina tidigare, och den har visat sig vara både effektivare och skonsammare, berättar forskaren och överläkaren Helena Kopp Kallner, Kvinnokliniken Danderyds sjukhus, som är en av de som ansvarar för studien.

Nu söker forskningsgruppen medverkande till studien

Studien innebär att du lottas till antingen myomembolisering eller till behandling med mikrovågor. Myomembolisering innebär att man med hjälp av röntgen ger en behandling som tar bort blodtillförseln till myomet. Behandling med mikrovågor ges genom en nål som förs in i myomet och som värmebehandlar myomet lokalt. Du får smärtlindring vid båda behandlingarna.

För att delta i studien skall du vara frisk och mellan 30-55 år och ska inte ha kommit i klimakteriet. Du ska inte ha någon aktuell barnönskan.

Om du önskar mera information om studien eller vill delta i studien:
kontakta barnmorska Helen Fagraeus på telefon 070-7374988 eller mejla helen.fagraeus@ds.se

Studien drivs av Danderyds sjukhus i samarbete med Karolinska Institutet.
Ansvariga för studien är Helena Kopp Kallner, Annika Lundgren Cronsioe och Anju Zhang, samtliga överläkare vid Kvinnokliniken Danderyds Sjukhus.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb